The Black Swan: Om betydelsen av det osannolika och hur man bör förhålla sig till det

29 Jan

”Don’t run for trains. Missing a train is only painful if you run after it. Likewise, not matching the idea of success others expect of you, is only painful if thats what you’re seeking.

You stand above the rat race and the pecking order, not outside of it, if you do so by choice. Quitting a high-paying position, if it’s your decision, will seam a better payoff than the utility of the money involved. This may seam crazy, but I’ve tried it, and it works.This is the first step towards the stoics throwing a four-letter word at fait.

You have far more control over your life if you decide on your criteria by yourself. Be aggressive, be the one to resign (if you have the guts). It’s more difficult to be a loser in a game that you set up yourself” — N.N Taleb

Detta är bara ett av många, långa, fantastiska citat ur boken The Black Swan (kortversion på Wikipedia) av Nassim Nicholas Taleb. En fantastisk bok om sannolikhet, kunskap, ekonomi och mänskligt beteende som nog är en av de där fem viktigaste böckerna jag läst. Rekommenderas som ljudbok (exempelvis på Audible) då det stundtals kan vara lite tyngre läsning.

En mycket läsvärd bok för alla människor, men kanske extra mycket för oss som tilltalas av att exponera oss för risk i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: