Mina gissningar inför webbåret 2012

5 Jan

Lite sent om sider kommer mina gissningar inför 2012. Förra året vågade jag inte gissa, utan frågade istället. Jag ska ta mig tiden att kommentera mina Fyra frågor inför webbåret 2011 inom kort också.

Here we go…

1. Twitter köper Flipboard. Twitters roll som infrastruktur och mediekanal diskuteras allt flitigare, och det sociala nätverkets utveckling blir knappast mer lik Facebook och Google+ i takt med att tiden går. Istället blir det allt tydligare att Twitter är ett eget väsen. Den stora frågan som kvarstår är också affärs- och annonsmodellen, exakt hur ska den se ut och hur kan den skala? Flipboard är ett företag som inte bara visat vägen i modern, social nyhetsförmedling utan dessutom räddar Twitter från att bara bli infrastruktur utan också äga en mycket lämplig annonsplattform i applikationslagret.

2. Google+ misslyckas. Jag är inte det minsta säker på den här förutsägelsen själv, men som fanboy måste jag ju tro NÅGOT. Jag gillar egentligen Google+ men detta är tyvärr den produkt som gör mig mest besviken på The Big G. Aldrig har det varit tydligare hur Google nu är den som försöker jaga ifatt, kopierar (”It’s complicated” som relationsstatus…!) och förskönar statistik genom att fritt mixa användare på G+ med antalet googleprofiler och trafik orsakad av fördelar hos egna sökmotorn. G+ är bra, men det räcker inte så länge man inte förmår tänka mer nytt än så här.

Så vad innebär ett misslyckande? Självklart kommer G+ att leva vidare, det är för hårt integrerat i Google redan idag. Men tillväxten kommer inte fortsätta och aktiviteten och tiden per användare kommer att förbli mycket lägre än Facebook.

3. Cookielagen förblir helt irrelevant. Detta kommer rent politiskt/lagligt inte ha någon effekt under 2012, men detta är året då vi, lite som med fildelningen, visar att puckade lagar fortfarande inte kan bli effektiva lagar. Rent praktiskt visar sig detta genom att vi helt enkelt slutar prata om lagens innebär och de flesta (i alla fall privata) aktörer helt enkelt låtsas som om det regnar. Sa någon PUL? Någon…?

4.  Spotifys Facebookintegrations döms ut som ett misslyckande. Ännu mer otäckt att uttala sig om som svensk i  webbranschen… Om man inte tycker det är OK att bli skjuten på nästa konferens 😉 Jag tror stenhårt på Spotify, och detta handlar väl egentligen mer om Facebook än om vår svenska stolthet. Det var modigt, det var stort och det var coolt att min musik strömmas via Facebook, men det blev för otäckt för de flesta. Det pratas mycket ”good scary” och ”bad scary” på Facebook. Detta är Bad Scary. Att man dessutom måste ha Facebook för att skapa ett Spotifykonto är säkert en grym fördel för S just nu, men ett osäkert val inför framtiden.

Vad tror du? Håller du med? Dela gärna med dig i kommentarerna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: