Värde skapas inte ur strategier

6 Okt

En av de lite mer frustrerande sakerna i mötet med potentiella kunder till Kundo är mötet med strategen. Missförstå mig rätt, jag har själv (egenmäktigt) använt den titeln i flera år.

”Återkom om ett halvår, vi skapar just nu en strategi för kunddialog”. Jag förstår behovet av struktur och tanke, men båda dessa saker måste skapas ur ett embryo av insikter. Strategier utan praktik och experiment riskerar så ofta att resultera i det vi borde frukta mest: Slöseri med tid och resurser (waste). Detta blir extra ironiskt i fallet med kunddialog: Istället för att gå ut på stan och prata med sina kunder, lära sig utmaningarna och problemen, så planerar man hur dessa insikter ska komma. Resultatet av sex månaders planering? Sex månaders förlorade insikter.

Sedan finns det dom som bara handlar. Stora organisationer, men ändå verkar hindren inte finnas där. Resultatet? Mängder av insikter, och massor av konkreta förbättringsförslag för vår produkt.

Det är för övrigt en regel jag måste bli bättre på att hålla: Lös bara faktiska problem som sprungit ur faktisk användning. Inte tänkta problem sprungen ur tänkt användning. ”Vi kan inte använda produkt X om inte funktion Y finns” är en förförisk och giftig tanke, som jag fallit för många gånger.

Begreppet ”skynda långsamt” är missförstått. Det betyder inte att vänta, eller avvakta. Det betyder att skynda. Fast långsamt.

Med andra ord: Handla. Gör misstag. Men gärna lagom små. Ur den erfarenheten kommer de bästa strategierna.

5 svar to “Värde skapas inte ur strategier”

 1. Fredrik Stenbeck 6 oktober, 2011 den 08:55 #

  Alltför sann post, skulle samtigt vilja lyfta en annan sida av de hela som få tänker på.

  Det som många inte tänker på är vem som skall göra jobbet. Det finns en insida i företagen som behöver fungera. Släpper man på kunddialog så krävs det att någon kan svara. Jag syftar inte på sega processer etc utan på att de flesta i organisationen troligtvis redan har 100% jobb på dagarna och då är det inte bara att lägga på ytterliga ett element utan att plocka bort nått annat. Det är en klurig nöt som kräver eftertanke (har skrivit massa om just på min blogg genom åren).

  Åter till strategen. En strategi för kunddialog kan omöjligt ta lång tid att få till. Det är exikveringen som är den viktiga, så den där strategen är nog inte bara bromskloss för Kundo utan troligt för sin egen organisation också.

  • Björn Lilja 6 oktober, 2011 den 09:23 #

   Halloj!

   Jag läser din blogg bland annat för att du skriver mycket klokt om detta!

   Jag håller absolut med om att det måste finnas en mottagare inne i organisationen för att det yttersta värdet av dialogen ska kunna tas till vara – nämligen att driva förändring baserat på detta. Det är också där det är lätt att göra en tankevurpa: Att _inget_ värde uppstår om inte detta kan ske på ett korrekt och strukturerat sätt.

   En komplett organisationen kring Kundo skulle troligen handla mycket mer om att hjälpa företag ta emot och jobba med återkoppling. Hur man värderar (och inte minst väljer bort) olika delar av den.

   Jag antar att mitt inlägg egentligen inte handlar om kunddialog, det är bara där jag rör mig just nu, utan snarare om det bredare fenomenet av ”waste by strategising”.

   • Björn Lilja 6 oktober, 2011 den 09:26 #

    Sedan är det ju förstås också så enkelt att man i stora organisationer inte alltid ”har” mandat att ”bara göra”. Där har personer med strategin ”gör först, be om ursäkt senare” en klar fördel 🙂

 2. NO LINGO 27 november, 2011 den 06:17 #

  Kan bara nicka gillande. Vår tid präglas i allt större utsträckning av hastighet, hastighet i allt från tanke till genomförande. Vikten av att bara göra först och utvärdera och korrigera sen kan inte nog påtalas. Organisationer som lever kvar i det gamla, ”vi ska bara tänka klart först” riskerar att snabbt halka efter både sin konkurrenters utveckling och sina kunder förväntningar. Alla organisationer måste börja släppa beslutmandaten fria och fokusera mer på processerna efter ett beslut och inte de som ligger före beslutet. Att tänka är bra, att göra är bättre för du lär dig inget genom att tänka. /Peter

Trackbacks/Pingbacks

 1. Christians digest for October 7th | Christians lifestream - 7 oktober, 2011

  […] Shared Värde skapas inte ur strategier. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: