Fyra frågor inför webbåret 2011

29 Dec

Många bloggare publicerar förutsägelser och spekulationer inför det nya året. Istället för att gå så långt vill jag istället formulera de frågor som rör sig i mitt huvud just nu. På så sätt slipper jag dessutom stå till svars om ett år… 😉

1. Hur stort är egentligen gruppköp?

Under hösten har alla talat om gruppköp. Det som Letsbuyit misslyckades med i början av seklet ska nu vara redo för sitt stora genomslag. Hypade Groupon tackade nej till ett erbjudande från Google på 6 miljarder dollar. Som någon så bra skrev, ”It All Changes When the Founder Drives a Porsche”… I natt kom även nyheten att Groupon siktar på att ta in nära en miljard dollar i riskkapital, vilket kan vara en av de största riskkapitalrundorna någonsin? Och Schibsted köper in sig i svenska LetsDeal…

2. Hur ska det gå för tidningarnas Ipadappar?

Jag är imponerad över hur snabba de svenska mediehusen var ut med sina iPadappar, där kanske Sydsvenskan+ fått mest beröm och andra sågats totalt. Gänget bakom Bonniers Mag+ lade väl på sätt och vis en bra grund för detta med tidig publicitet. Frågorna är dock många, som detta i efterhand tillsnyggade blogginlägg kan exemplifiera. Arbetssättet med en (stor) egen redaktion, den underliga frånkopplingen från webbaffären och andra mindre praktiska papperstraditioner väcker många frågor.

3. Kan någon ta en tugga från Apple?

Apple är ett fenomen. Bolaget som har gått från persondatorernas underdog till en dominant som slår undan fötterna för bolag som Sony Ericsson och Nokia. Man lyckas till och med göra en produkt som slår försäljningsrekord redan innan någon förstår hur den riktigt ska användas. Det ska bli spännande att se hur vi betraktar iPad om ett år, och om något bolag kan få fram en produkt som har ens tillnärmelsevis lika mycket sex appeal som Apple skapar.

4. Starten för en ny gigant?

Internetutvecklingen går i rasande takt men de riktiga giganterna verkar ändå dyka upp med några års mellanrum. Google (sökmotorn alltså) var under flera åt ”the shit” på nätet. Sedan blev det YouTube, därefter Facebook och sedan (delvis parallellt förstås) Twitter. Det känns som det rent cyklist är tid för en ny stor tjänst att börja växa fram. När kan det tänkas hända? (och vem köper dem?)

Sådär. Vilka är dina frågor inför 2011?

Ett svar to “Fyra frågor inför webbåret 2011”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mina gissningar inför webbåret 2012 « Rundkvadrat – Björn Lilja - 5 januari, 2012

    […] året vågade jag inte gissa, utan frågade istället. Jag ska ta mig tiden att kommentera mina Fyra frågor inför webbåret 2011 inom kort […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: