Tekniken och verksamheten: Evolutionens paradox

4 Okt

Vissa saker kan samtidigt vara märkvärdigt självklara men också så komplexa att man misslyckas med att uttrycka dem på ett förståeligt sett. Så en dag kopplar plötsligt nervtrådarna i hjärnan ihop sig och tre separata upplevelser blir till en insikt.

Upplevelse 1: SEO är förbannat svårt. Men inte för att det egentligen är svårt.

Jag har alltid varit frustrerad över att det ska vara så hopplöst krångligt att få en organisation med fler än 30 anställda att jobba framgångsrikt med SEO. Orsaken är att SEO sträcker sig över tre klassiskt sett åtskilda roller. Innehållsproducenten/journalisten (”Content is king”), marknadsföraren (länkningen, intern och extern) och teknikern (korrekt HTML-markup. Titletaggar metataggar… you name it). Vi kom en bra bit med detta på DN, men gud vet att det är svårt.

Upplevelse 2: Den saknade kompetensen: limmet mellan kompetenserna. Under kvällens middag med Malin Crona diskuterade vi varför tekniken så ofta utgör ett hinder (”ett berg av rädsla”), även för många av de mer entusiastiska. En riktigt bra Webmaster räcker långt (och är sällsynt, håll i honom hårt DN.se) men rollen behöver egentligen famna över ännu mer (marknadsföring) för att vara idealisk.

Upplevelse 3: Varför molnet förändrar verksamheten, inte bara tekniken. Egentligen behöver man bara titta igenom 110 bilder från Per Åström och TV4 på slideshare. Denna presentation plus en skiss på en kommande kundlunch tillsammans med Niklas Lind fick oss båda att inse: Effekten av molnet är inte ny teknik (precis som Scrum inte är systemutveckling), det är ett verktyg för verksamheten att få mer gjort på kortare tid och med bättre kvalitet.

Så vad vet vi?

1.    Tekniken undanröjer så att säga successivt sig själv. Den som för 5 år sedan bara kunde HTML och inte ville lära sig mer har inget jobb idag, det har WordPress sett till. WordPress tog bort tekniken i webbpublicering, genom att flytta tekniken framåt och uppåt.

Precis samma sak händer idag med utvecklingen i molnet, fast få ser vidden av det ännu. Genom att göra driftspersonal långsiktigt arbetslösa blir drift först istället en fråga för utveckling (Deploy: jämför Heroku med serverhall), och i förlängningen en konkurrensfördel för verksamheten. Jämför egenhackat system för ”läsarmedverkan” (typ XCAP) med Disqus.

2.    Trots all teknikutveckling och förenkling verkar det svårare än någonsin att hålla jämt tempo. HTML, WordPress, Cloud Computing, Twitter, Facebookapplikationer… Hur ska någon normal och sansad person kunna hänga med? Man måste ju ”uppenbart försaka sitt arbete” för att kunna så mycket teknik…

Svaret beror alltså delvis på att vi fortfarande tänker i traditionella roller. Innehåll, teknik och marknad till exempelvis. Men för att följa med i det här tempot, för att utnyttja tekniken utan att vara hopplöst efter, behövs en person med tekniskt tyngd men med bredd inom övriga områden. Detta är varför SEO är så hopplöst svårt att få till i klassiska organisationer, det sträcker sig över tre kompetenser. Och därmed troligen tre avdelningar och gissningsvis minst tre våningsplan, klädstilar och kulturer inom samma företag. Detta är den saknade rollen som Malin och jag diskuterade.

Detta är teknikens, och därmed webbutvecklingens paradox. Samtidigt som tekniken undanröjer hinder erbjuder den nya utmaningar i sådant tempo så att vi behöver minst en individ för att koordinera, utbilda och förklara.

Varför finns inte denna roll i fler än ett fåtal organisationer? Varför är det inte en sedan länge välkänd lärdom? Detta kan inte vara unikt för vår tid och utvecklingen på webben. Eller?

Och nu ska jag bara lyckas förklara detta för någon….

Ett svar to “Tekniken och verksamheten: Evolutionens paradox”

  1. Mattias Pehrsson 5 oktober, 2010 den 08:23 #

    Grymt bra sammanställning. Den här skickar jag vidare in i katakomberna på Sydsvenskan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: