Har du koll på din affärsfilosofi?

10 Mar

De flesta företag har ett antal värderingar (prestigelöshet, lekfullhet, ödmjukhet…) eller en affärsfilosofi som ska reflekteras i hur dom arbetar och tjänar pengar. Filosofi och värderingar stödjer företagets arbete på flera sätt:

 • Som marknadsföring: Man söker aktivt kunder som kan identifiera sig med företagets värderingar. Det ger lättare införsäljning, smidigare projekt och större kundnöjdhet.
 • Internt: Värderingarna sätter tonen i dialogen mellan kollegorna.
 • Filosofin gör det enklare (om man mins den!) att ta beslut i svåra situationer. Ska vi gå med på att arbeta under dessa förutsättningarna?

Ovanstående är självklart för de flesta, och många kan rabbla företagets värdeord utantill.Plikttroget, eller för att man faktiskt gillar dem.

När vi däremot ska marknadsföra, eller resonera med, oss själva har vi inte lika bra koll. Borde jag välja det ena eller det andra jobbet? Ska jag stanna i den här miljön? Alla kan förstås inte unna sig den lyxen, men vi som jobbar utifrån engagemang och intresse har allt att vinna på att ha koll på vår egen affärsfilosofi. Du kommer bli bättre att argumentera för dig själv (löneförhandla?) och enklare att försvara en ståndpunkt.

Det är faktiskt inte så lätt. Men med listan på plats tror jag det blir mycket enklare. Därför ska jag själv börja jobba på att formulera min egen filosofi.

Filosofi är dock inte samma sak som målen. Målen har redan jag, och flera andra nedskrivna med duktiga ”next actions” för att konkretisera hur jag ska nå dem. Filosofin och värderingarna kompletterar målen. Med deras hjälp blir det enklare att se om vägen jag just nu vandrar är rätt.

Som work in progress så ser ett första utkast till min affärsfilosofi ut sä här:

 • En stimulerande omgivning är centralt för min motivation. Omgivningen består av kollegorna, kunderna och branschen. Viktigast står först.
 • Utveckling i framkant är också centralt för min motivation. Med en teknik, process eller principer som känns omoderna kommer jag inte alls till min rätt. Dessa skapar mentala hinder som andra lätt tar sig förbi men som jag springer rakt in i.
 • Prestigelöshet och frispråkighet krävs för att jag ska bli långvarig. En miljö där ”korrekt” är viktigare än ”ärlig” fungerar inte för mig. Så fungerar jag helt enkelt som person. Affärsjuridisk byrå nej tack.
 • Kontinuerlig förbättring: I produkten, i arbetssätet och i tanken. Denna filosofi stimulerar samtliga ovan. ”Tradition” signalerar mer fel än rätt om det inte gäller julafton.

Jag har försökt komma på fler, men alla positiva eller negativa minnen och scenarios jag kommer på täcks inom dessa fyra principer. Nästa gång jag undrar om jag är på rätt väg blir det mycket enklare att svara.

Ett svar to “Har du koll på din affärsfilosofi?”

 1. Örjan 14 mars, 2010 den 08:14 #

  Det låter mycket intressant. Även om jag inte formulerat de tankar som du beskriver så har jag dem nog någonstans i bakhuvudet. Men jag ska börja fundera på dem. Kommer att följa din blogg med stort intresse.
  //Örjan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: