Så jobbar vi med Kundo.se

25 Feb

Tillsammans med David, Emil & Jonatan drog vi igång Kundo på 24hbc förra året. Nu är har det gått drygt ett år och jag tänkte det kunde vara intressant att skriva lite om resultatet och hur vi arbetar.

Det har gått bra för Kundo. Vi har 220+ registrerade webbplatser (varav 196 just nu syns här). I slutet av Januari började vi även ta betalt för tjänsten i form av ett premiumkonto vilket var en viktig milstolpe för oss. Tillväxten är i skrivande stund ca en webbplats per dag.

Vi har alla jobbat med olika webbprojekt under lång tid, professionellt (kth.se dn.se skatteverket…) såväl som privat.  Kundo har än så länge drivits helt utanför arbetstid (läs kvällar och helger) och även om målsättningen redan tidigt var att skapa en kommersiell plattform så har detta gett ett antal mycket specifika förutsättningar:

 • Utvecklingen måste vara rationell. Den tid vi spenderar på detta ska vara effektiv och kundnyttig.
 • Underhåll måste vara automatiserat. Allt som kan vara automatiskt är det för att minimera extra arbete.
 • Utveckling måste vara enkelt och roligt. Detta får absolut inte underskattas för att skapa uthållighet i projektet.
 • Felrättning måste vara aggressiv för att hålla hög kvalitet och snabbt identifiera problem. På sikt sparar detta mycket arbete.
 • Marknadsföring och driftskostnader måste vara låga.

Låt oss dyka in lite på resultatet och konsekvenserna av sådana förutsättningar.

Teknik: Kundo är helt baserat på Django, ett helt underbart ramverk för att snabbt skriva kvalitativ och skalbar kod. Django är gratis men, tvärt om vad många tror, är det inte avsaknaden med licenskostnader som är den stora fördelen med Open Source. Istället är det innovationskraften som är den stora styrkan. Detta exemplifieras bra genom att lista dom olika externa ramverk eller moduler vi använder:

Hur mycket tid har dessa ramverk sparat oss? Jag skulle utan vidare våga påstå att det ledigt är mer än 500 timmars utveckling. HÄR ligger den främsta konkurrensfördelen med Open Source. Jag önskar att fler förstod det.

Tid: Ja, apropå tid. Hur mycket utvecklingstid ligger det bakom en webbplats som denna? David och jag gjorde lite huvudräkning och konstaterar att det rör sig om totalt ca 700 timmar. Baserat på en normal konsulttaxa (i dessa sammanhang) landar det på en utvecklingskostnad på drygt 600 000 kronor. Jämför gärna det med vad du normalt får för de pengarna i webbsammanhang.

Kostnader: Kundo har i dagsläget två utgifter (förutom utvecklingstid förstås). Hosting sker hos Webfaction och därutöver tillkommer kostnader för ett SSL-certificat. Totalt handlar det i dagsläget om en månadskostnad på mindre än 200 kronor. Tillkommande är kostnader för ekonomisk administration (fakturor och påminnelser skickas automatiskt ut via e-post) på en knapp tusenlapp per månad. That’s it.

Det intressanta med den nuvarande situationen är att driftsmiljön skalar väldigt bra. Ett par tusen sidvisningar per dag och statiska filer som levereras ca 2ggr/sekund ger oss inga problem. Aggressivare cachelösningar m.m. kommer göra att nuvarande lösning fortsätter skala även med en tillväxt på 5-10 ggr.

Marknadsföring: Kundo har fördelen att, genom sin Tyck till-knapp, delvis marknadsföra sig själv. Vi har även haft turen att figurera i olika IDG-sammanhang (1, 2, m.f.) samt aktivt jobbat på Twitter och Facebook.

Vår aggressiva strategi för felhantering (vi får e-post varje gång Django kastar ett exception) har även visat sig ha en del lustiga effekter. Som i fallet då vårt system kraschade när en ny webbplats registrerades men vi kunde, tack vare mailet, maila personen, be om ursäkta och fixa felet. Resultatet: Bra marknadsföring.

Vi ser fram emot att fortsätta utveckla Kundo. Självklart kommer våra kostnader att sakta öka (i form av en välförtjänt donation och vi ska även se till att betala våra vänner på Twingly för lånet av deras fina API) men vi ska fortsätta att göra en poäng av att driva webbprojekt öppet, billigt, effektivt och lättrörligt. Dels för att vi måste (code don’t pay bills) men också för att vi är övertygade om att det är det bästa sättet.

4 svar to “Så jobbar vi med Kundo.se”

 1. Andreas Eriksson 25 februari, 2010 den 07:53 #

  Riktigt kul post, sånt här gillar jag och läsa. Den tekniska biten är enligt mig extra intressant, även om hela posten var bra.

  Vad har ni för planer för framtiden, kommer ni fortsätta i samma tempo eller kommer försöka öka?

 2. Björn Lilja 25 februari, 2010 den 07:58 #

  Hej Anders

  Eftersom vi lanserat en betallösning så är det svårt att se att tempot inte kommer öka. Vi får ett ökat ansvar mot våra betalande kunder, och är än mer motiverade att bygga bättre funktioner.

  Däremot förändrar det inte vår arbetsmetod. Automatisering av monotona uppgifter och istället lägga fokus på kundrelationen och att utveckla effektivt och billigt kommer fortsätta vara ledord.

 3. C. Davén 26 februari, 2010 den 05:44 #

  Bra idé att skicka mail när undantag kastas. Det ska jag börja göra. Tackar!

 4. Patrik Hermansson 28 februari, 2010 den 08:17 #

  Riktigt intressant och spännande att se hur ni använt django.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: