Simon Sundén gör det enkelt för sig idag

13 Aug

Uppdaterat: Simon har tagit bort texten jag upprörde mig över och detta kommer nu istället som en separat post. 🙂

Simon, du är kanske en av Sveriges mest respekterade och tongivande kännare inom webbtrender. Jag gillar verkligen det du gör och skriver!

En av fördelarna med att jobba som strateg är att man kan ta betalt för att tycka. Men med den rollen följer även ansvar.

Att i inbjudan till en stor svensk webbkonferens av bara farten, och i kölvattnet av en omogen betaldebatt och googleparasiter, svepande raljera över svenska dagstidningar är att frångå det ansvaret.

Jag är som de flesta vet en varm förespråkare för såväl sökmotoroptimering (och andra former av hittbarhet) som sociala medier. Jag råkar också arbeta med webbstrategi och affärsutveckling på en tidning och har lärt mig en hel del de senaste åren.

DN.se är en väl sökmotoroptimerad webbplats som välkomnar nya möjligheter för människor att ta del av vårt material. Vi talar med våra skribenter och redaktörer för hur man bäst utformar texter för att de även ska vara förståeliga för sökmotorer. Branschkollegan svd.se har till och med öppet talat om ett SEO-projekt.

Det finns inget som i dagsläget talar för att en majoritet av de stora tidningarna i Sverige stödjer ACAP. Det har hetsiga kritiker själva tolkat in. Ett inlägg på ledarsidan är inte en utvecklingsplan.

Jag kan lova dig att vi som på daglig basis jobbar med att bygga Sveriges tidningswebbar är på ”din sida” i de flesta av dessa frågor. Vissa av oss är till och med mycket kunniga i de frågor du drar billiga poänger på.

Det vore skönt att nyansera debatten en aning.

4 svar to “Simon Sundén gör det enkelt för sig idag”

 1. Simon Sundén 13 augusti, 2009 den 08:00 #

  Som jag skrivit på min blogg Björn så har du faktiskt helt rätt – http://www.joinsimon.se/smx-stockholm-is-back/#comment-6315

  Saxar in kommentaren här också så det inte är några konstigheter för någon:

  ”Efter några minuters funderande så ska jag var så ödmjuk och säga. Du har faktiskt till stor del rätt.

  Diskussionen och debatten kring tidningarna är en sak, och de åsikterna står jag för. Men du har rätt i att tidningar såsom GP/Stampens syn på ACAP, betalt material och i sin tur SEO inte har någonting med en sån här bloggpost som mer kan ses som en inbjudan till SMX och inte en debattpost.

  Jag har nu valt att ta bort det stycket i min bloggpost för att det inte ska tappa fokus. Jag kommer istället ta upp det i en separat längre bloggpost om SEO och tidningar, i synnerhet speciellt efter Fredrik Strömbergs intressanta artikel om just detta: http://fredrikstromberg.se/2009/07/25/sokresultat-ar-inte-affarsresultat%E2%80%A6/

  Däremot står jag fortfarande fast vid att jag anser att beslutsfattare på de olika media- och tidningsbolagen bör komma på SMX Stockholm! 🙂 ”

 2. Björn Lilja 13 augusti, 2009 den 08:15 #

  Känns gott att höra! 🙂

 3. Marcus 14 augusti, 2009 den 01:05 #

  Björn,

  jag indexerar recensioner från dn.se till min sajt kritiker.se men dessa försvinner efter ett antal veckor från dn.se. Hur kommer detta sig?

  mvh
  Marcus

 4. Björn Lilja 14 augusti, 2009 den 08:44 #

  @Marcus – Det är en bra fråga! Jag ska kolla det med dom som vet. Kan i detta sammanhang passa på att tipsa om DN:s utvecklingsblogg för liknande frågor: http://www.dn.se/blogg/dnsebloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: