Kritik mot 24 Hour Business Camp

18 Jan

”Kritik” är ett kanske ett lite starkt ord, så låt mig använda betydelsen i akademiska sammanhang: ”befogade invändningar”. Jag inser också att jag kanske skjuter mig själv i foten genom att framföra kritik mot något som arrangeras av Sveriges mest hyllade internetentreprenör Ted Valentin just nu. 🙂

24 Hour Business Camp är ett utmärkt initiativ, och jag har inte känt mig så laddad på flera år som inför ett event som detta. Allt är välarrangerat och det är ett privilegium att få träffa så många människor som befinner sig i framkant i Internetsverige. Det ska bli grymt kul (!!!) och jag är övertygad om att vårt gäng från Openworks kommer lansera något riktigt, riktigt bra.

Så här dagarna innan infinner sig dock en lätt känsla av tvivel. Tillräckligt många tidningar, tunga bloggar och referenser i bubblan finns för att detta utan konkurrens ska bli årets mest hypade event.

Den lite dåliga smaken i munnen kommer då snarare av följande insikt: Väldigt få lag kommer till 24hbc för att tänka, uppfinna, skapa och lansera något helt nytt. Nej, det är förstås inte så det fungerar. Istället har man tänkt ut något smart i förväg, kanske förberett lite granna, till och med skapat en logga och börjat marknadsföra sin nya tjänst. Att lansera en väl genomtänkt idé på 24 timmar är förstås inte osympatiskt på något sätt, men det är en stor skillnad mellan att komma på, utforma och realisera en idé på 24 timmar mot att helt enkelt implementera något som redan är planerat och klart sedan lång tid tillbaka.

Jag vill absolut inte sno äran från dom som lanserar den bästa idén på 24hbc under kommande vecka. Den som lyckas sticka ut i bruset är väl förtjänst av uppmärksamheten.

Men att tro att det är drygt 50 lag som på 24 timmar skapar något helt från grunden är naivt, och jag hoppas det inte är den bild allt för många utomstående har. Jag gissar att många av sajterna på 24hbc inte har 24 timmar på nacken. Dom har planerats, designats, kodats och marknadsförts under flera veckor innan detta spektakulära event äger rum.

Kanske hade det varit ännu mer intressant om alla 90 deltagare slumpvis hade slagits ihop i olika lag för att sedan faktiskt producera något från scratch under 24 timmar…!

Må bästa idé ”vinna”!

Förtydligande: Jag vet att det inte är någon tävling, och jag har såklart inget emot att själva idén finns på plats från början!

11 svar to “Kritik mot 24 Hour Business Camp”

 1. David 18 januari, 2009 den 07:41 #

  Jag förstår hur du tänker. Samtidigt tror jag inte att jag håller med. Jag har större invändningar mot alla som tänker använda en färdig WordPress-installation för att starta upp ytterligare en blogg. Det känns inte nyskapande.

  Det är ingen tävling. Det är ett sätt att få fram skaparglädje och visa på entreprenörskap i lågkonjunkturen om jag har förstått Ted rätt.

  Eftersom vi ombads att presentera våra idéer innan vi kom dit ser jag inget konstigt i att fundera igenom den ordentligt. Att slänga ihop en logga och en platshållarsida tar ungefär lika lång tid som att beställa tågbiljetter till evenemanget. Jag tror att de flesta blir rejält taggade när de ser att det är saker på gång.

 2. Björn Lilja 18 januari, 2009 den 08:45 #

  Tack för din kommentar! Inlägget föll kanske ut onödigt hårt efter krogen igår, jag vet mycket väl att det inte är en tävling. Dock var jag inte alls medveten om att vi ombetts presentera våra idéer? Snarare hade jag sett en liten poäng i att inte känna till vad alla ska hitta på innan.

 3. David 18 januari, 2009 den 09:28 #

  Krogkvällar har en tendens att lägga ett lätt förstärkande filter över skriverier. 🙂

  Det var Ted som skrev det via mail i början av november. Då var inte alla deltagare anmälda än (mailet har gått ut till ett trettiotal mottagare).

  ”Det skulle vara roligt om varje individ/team vill skriva ett kort inlägg på bloggen och berätta kortfattat om sitt lilla projekt …”

  Sen kan man ju diskutera hur kortfattat det ska vara, men jag tolkade det som att projekten inte skulle vara någon hemlighet. Ted själv har ju också frågat folk i publika podcaster (Innovationsbloggen exempelvis) vad de kommer att göra på 24hbc.

  Men det blir säkert bra hur som helst.

 4. Dan 18 januari, 2009 den 11:38 #

  Jag håller med dig Björn men jag tycker inte det är nån big deal. Detta är pr, det är inspiration och det är en kul grej. Det är inte OS i entreprenörskap så även om det känns så, behöver man inte se på det så.

  Själv har jag inte gjort ett skit och har ingen aning om vad jag ska göra. Ångesten är enorm för jag ser allt som en tävling, men jag försöker intala mig själv att jag bara ska dit och ha roligt. 🙂

 5. Magnus 18 januari, 2009 den 11:49 #

  Jag tycker nog att det är lite trevligt att det är så pass löst hållet som det är. Det ger mer utrymme för själva idéerna och arbetet snarare än att det skulle bli en uppvisning. Om man bara hade 24 timmar strikt så är det ju en hel del koncept som kanske inte kunnat genomföras och det skulle ju vara tråkigare än om alla hade exakt samma förutsättningar när man kommer dit.

  Tyvärr kan jag inte delta, känns som ett lysande koncept och jag hade väldigt gärna tagit en tripp till Sverige om det funnits utrymme.

 6. Ted Valentin 18 januari, 2009 den 03:47 #

  Kul diskussion! Jag tror att själva den bakomliggande filosofin med 24hbc är att vi (till skillnad från alla webkonferenser) ska fokusera på genomförandet. En unconference, alltså. 0% snack och 100% action.

  Utöver det så är det med flit ett öppet format utan ”vinnare” och ”regler”. Jag tror det blir roligare och mer intressant så, jämför med om det var en tävling. Tanken är inte att visa vem som är ”bäst”, utan att lyfta fram alla skaparglädje som finns, och sprida lite inspiration!

  Det är självklart svårt att hindra folk från att förbereda sig för campet. Men själv vill jag gärna uppmuntra deltagarna att försöka göra de enkla (men smarta!) grejerna. Inte de mest tidskrävande. Inte nästa Facebook. Så i mina ögon är ”vinnarna” inte de som skriver flest rader kod, utan de som har påhittiga idéer som är superenkla att genomföra.

  Jag hoppas att det kommer sitta några tusen 15-åringar därute, titta på oss och tänka ”shit, det där hade ju jag kunnat göra, lika gärna som de där tanterna och gubbarna”. Och jag hoppas att vi når ut till dem på något sätt.

  Så hypat tycker jag nog inte att 24hb blivit. Kanske i vår pyttelilla webb-bubbla. Men tyvärr tror jag att 99,9999% av alla 15-åringar i Sverige fortfarande inte hört talas om oss. Vilket är synd.

 7. Björn Lilja 18 januari, 2009 den 04:24 #

  Kul att höra från dig Ted 🙂

  Jag upprepar att jag känner till att det inte är en tävling, att det inte är något fel alls på upplägget men att jag trots allt ändå hoppas att det inte förberetts för mycket, det blir helt enkelt roligare så.

  Ingen big deal som Dan säger, just my 10 cents…

 8. Henrik 18 januari, 2009 den 05:18 #

  Vettig kritik. Jag har hört några få säga ”Jag funderar på att bygga min app innan och komma dit och nätverka”, jag hoppas verkligen att dessa personer inte gör det. Det finns så otroligt många konferenser där det bara snackas och inte händer någonting, personligen tycker jag det är ganska tråkigt. Tillochmed stora sk. unconferences som t.ex. BarCamp lider utav detta. Just därför såg jag 24hbc mer som en hackevent. Dvs ett dreamhack men där vi kodar istället för att spela dataspel.

  Däremot har jag inget problem med förberedelser, jag ser hellre att man har lite klart innan om alternativet är att inte blir klar med någonting som går att använda.

  Jag hoppas det kommer bli mycket byggande under de 24 timmarna och jag ser fram emot att se alla drygt 50 appar ta form!

 9. Björn Lilja 18 januari, 2009 den 09:55 #

  Så underbart det kommer bli att få se inte 1, inte 10 utan över 50 helt nya sajter ta form och gå live. Det händer inte ofta!

 10. David Svensson 18 januari, 2009 den 10:16 #

  Själv kommer jag inte att programmerat någonting på min app innan klockan 12.00 på torsdagen, men det är mest för att jag ser det som en utmaning att bli klar på 24 timmar. Men jag hör till dem som har ”fuskat” genom att sätta upp en platshållarsida och en logga. 🙂

 11. Jakob Nanneson 19 januari, 2009 den 08:24 #

  Visst är det lockande att ”bygga innan” och istället ”nätverka”. Men om man ska kunna vara stolt över att skapa en webbtjänst på 24 timmar, då ska man banne mig vara där och jobba.

  Det behöver inte betyda att man kodar i 24 timmar, det handlar om att diskutera sina idéer dagen innan, snacka om kod och struktur, kolla efterfrågan och behovet bland deltagare, fråga om hjälp och lösa problem ihop, osv.

  Jag har ännu inte bestämt mig vilken idé jag kommer genomföra. Det vore ju kul att genomföra det som andra verkar gilla mest. Därför bloggar jag om mina idéer under kommande dagar. Men där drar jag gränsen.

  http://jensplan.se/2009/24-timmar-att-forandra-varlden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: