Trend 2008: Mikro

22 Dec

Jag ser som många andra tillbaka på 2008 och funderar på allt som hänt där ute på webben. Är det någon trend som etablerat sig tydligare än någon annan?

Tre fenomen som florerat i min händelsesfär slår mig:

  • Mikrobloggarna slår igenom.
  • Snabba webbprojekt som affärsmodell.
  • Kiva.org visar att lån ”mellan individer” faktiskt kan fungera.

Mikrobloggar, mikroprojekt och mikrolån alltså. Låg mig utveckla:

Mikrobloggarna slår igenom:

Twitter och Jaiku är inga nya fenomen för året. Däremot tror jag inte att dessa tjänster tidigare uppmärksammats så mycket utanför kretsen av trendfolk och förstå-sig-på-are. Jag talar förstås om atackerna i Mumbai, jordbävningen i skåne och nu senast flygkraschen i Denver.

Mikrobloggarna som nyhetskanal känns nytt och spännande, men möjligen lite svårhanterligt, som nyhetskälla. Wikipedia har ju redan tidigare visat sig fungera som källa vid stora händelser, men konversationsaspekten hos mikrobloggarna tillför en ny och mer levande dimension. Som SSBD skrev, ”det händer nu”.

Det blir spännande att se hur dagstidningarna på nätet hanterar den här utvecklingen under 2009. När får få se länkar till Jaiku och Twitter från översta puffen vid en stor händelse?

Snabba webbprojekt

Det har under året talats allt mer om kraften och dynamiken i att kunna utveckla och lansera snabbt. Blixtsnabbt. Webbranschen har sedan ett par år nått den tipping point som krävdes för att det inte längre ska vara någon reell skillnad på förmågan hos en stor organisation och de glada och motiverade gymnasieungdomarna i en källare. Framväxten av mashuptekniker och olika API:er förstärker trenden ytterligare. Start small, grow big. Så gott som varenda genuint framgångsrik sajt som lanserats de senaste två åren har börjat enligt denna princip.

Rent konkret så har viljan att arbeta på det här sättet manifesterat sig tydligt bland svenska webbentreprenörer, särskilt under hösten. Hetast just nu är förstås 24 hour business camp.

Det är givetvis så att det inte ha blivit trivialt att utveckla en framgångsrik affär på nätet. Konkurrensen är stenhård och det gäller mer än nånsin att leverera något unikt och värdeskapande. Att samlas under 24 timmar på ett soft spa på Lidingö är givetvis främst ett sätt att marknadsföra entreprenörer och projekt, men det visar ändå på en princip som allt fler av oss strävar efter.

Mikrolån

Nej inte de mikrolån där hälften idag ligger hos kronofogden. Kiva.org är en webbplats där jag som individ kan låna ut $25 dollar och uppåt till entreprenörer, småföretagare och välgörare runt om i världen.

Kiva’s mission is to connect people through lending for the sake of alleviating poverty.

Kiva is the world’s first person-to-person micro-lending website, empowering individuals to lend directly to unique entrepreneurs in the developing world.

Kiva har vuxit enormt i popularitet det senaste året, en utveckling som jag betraktar som extremt positiv. Inför julhelgen engagerar jag mig själv i 7 olika projekt genom Kiva och det ska bli mycket intressant att se hur det utvecklas.

Det finns något otroligt tilltalande i att hjälpa andra människor utan (onödiga och) kostsamma mellanhänder. Detta är Wikipedia för välgörenhet (för det är så man måste se på det, trots allt) och kan bli något riktigt riktigt stort. Förhoppningsvis får vi se fler sajter som Kiva, förutom de som redan vuxit fram på den privata lånemarknaden (ett antal amerikanska exempel finns förstås som föregångare).

Varför fungerar det? För att mikro kräver massa. Ingen av exemplen ovan hade varit möjliga utan den enorma volym av användare/deltagare som möjliggörs via webben, det är Wikipedia åter igen ett klassiskt exempel på.

Vilka mikrofenomen får vi se under 2009?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: