Vad mobilen kan lära av webben

6 Nov

Sitter på konferensen ”Mobile Focus 2008” och lyssnar på flera duktiga och initierade talare från Schibsted, Bonnier, Aftonbladet, SVT och MTG. De flesta talare verkar överens om ett antal kloka slutsatser:

  • Flatrate är en nödvändighet för att öka användningen av mobila tjänster
  • Asien är en enorm inspirationskälla
  • Det krävs mer samarbete mellan innehållsleverantörer, tillverkare och mobiloperatörer

Trots dessa insikter känns det fortfarande som om branchen kämpar i motvind. Det är lätt att tycka att mobilbranchen misslyckas med att lära av erfarenheterna av utvecklingen på webben de senaste 10 åren.

Efter årsskiftet släpper Chris Andersson sin senaste bok, Free!, som mycket väl sammanfattar webbens framgångskoncept den senaste åren. Bygg en bra tjänst, gör den gratis, när användarna strömmar till så kommer även intäckerna. (det finns fler relaterade modeller, exempelvis freemium)

Precis som med mobilen idag så var det mycket på webben som gjorde att den affärsmodellen var betydligt svårare att implementera för 4+ år sedan. Hosting var dyrt, bandbredd var dyrt. Detta och flera andra faktorer gjorde det svårare att utveckla tjänster baserat på denna modell. Kraftigt reducerade priser för dessa tjänster är en viktig orsak till den tipping point som idag ger oss ett oöverträffad utbud av nischade och strålande tjänster på webben.

Även om mobilbranchen ännu inte nått denna brytpunkt så finns det mycket att lära. Personligen tror jag att en av orsakerna till att mobilt internet (använt direkt i telefonen) inte riktigt lyfter i västvärlden är ett allt för stort fokus på intäktsmodellen. Idag försöker både operatörer och innehållsleverantörer skapa innehåll och tjänster för att matcha en inkomstmodell. Det försökte man göra på webben 1999 och resultatet blev bland annat de portaler (minns du?) som sedan länge är borta från webben.

Ett bra exempel är betalningslösningar för mobilen, en sedan länge hypad ”killer app”. Trots detta är det är en tjänst som fortfarande inte vill lyfta. En viktig orsak till det är förståss att du måste ge 40% av intäckterna till operatören…

En infrastruktur som möjliggör låg kostnad för fel, som fokuserar på tjänster och användning, är vad som krävs för en mobil revoluton.

Uppdatering: Av alla tänkbara klev nu Nokia upp på scenen och säger något i stil med ”jag blir arg på föregående talare. Det var konsumenter som bygde internet. Underskatta aldrig betydelsen av vad konsumenterna vill ha”. Woooa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: