Vad skapar en framgångsrik entreprenör?

9 Aug

Jag tänker inte vidare beröra det faktum att inflationen i användningen av begreppet entreprenör för länge sedan passerat riksbankens smärtgräns.

Det är fler än jag som känner till att på Internet är en idé i sig inte särskillt värdefull. Detta har jag gång på gång tvingats inse: Jag och fler med mig för långa listor på bra idéer som bara väntar på att implementeras. Det som saknas är tid, resurser och rätt personer att sammarbeta med. Detta innebär inte på något sätt att idéen är oviktig, tvärt om. Det är dock ofta så att själva idén inte tar dig särskillt långt på vägen till att bli framgångsrik.

Så här långt allt väl. Jag arbetar aktivt med att hitta partners och strategier för att kunna genomföra mina idéer i princip helt utan den så viktiga faktorn tid. Dela på investeringskostnader, skapa incitament, minimera slöseri och använda den lilla tid jag har på rätt sätt.

Efter att i sommar ha läst bland annat dessa två böcker, Founders at Work och The Tipping Point har jag dock kommit fram till att det finns två andra helt avgörande faktorer för att lyckas med en affärsidé eller webbplats.

1. Do, do, do. And iterate.

Ett av de mest talande exemplen på detta hittade jag i Founders at Work och intervjun med en av Paypals grundare, Max Levchin. Paypal började nämligen inte sin bana som ett företag som tillhandahöll betalningslösningar på webben.

Paypal började med en idé som Max kom på när han arbetade med sitt exjobb. Han såg hur hur universitetets sysadmins sprang runt med mängder av RSA-dosor som de behövde för att säkert logga in på alla skolans viktiga servrar. Detta var i samma veva som Palm (Dåvarande U.S. Robotics) hade lanserat Palm Pilot och tack vare goda kunskaper i datalogi och kryptografi kunde Max skapa ett program till handdatorn som ersatta alla de olika dosor som administratören tidigare hade behövt använda.

Detta var ingen dålig idé, men den lyckades inte heller få det genombrott som man hoppats på. Men via sina kunskaper kring Palm Pilot (som Max nu skaffat sig!) och kryptering började man istället arbeta med en applikation som tillät att man via IR ”beamade” en penningtransaktion mellan två handdatorer. Denna transaktion var tack vare krypteringsnycklar helt säker och i efterhand möjlig att identifiera som äkta.

Denna applikation blev inte helt misslyckad utan hade en ständigt växande, om än ganska nördig, fanclub. I samband med vidareutvecklingen av applikationen lanserade man även en demo av den på webben.

Enter Ebay. Flitiga köpare och säljare på Ebay började använda demoapplikationen för att utföra riktiga transaktioner. Denna blev så framgångsrik så att efter bara några månader fanns det 100-tals gånger fler användare av demon än av den riktiga applikationen. beslutet var hårt att ta, men det till slut enades man om att lägga ner programmet för Palm Pilot och helt satsa på webben.

Personligen tycker jag detta är en helt fantastisk och väldigt stimulerande historia! (som jag här sammanfattat extremt förenklat) Och Paypal är bara ett av många exempel på att en applikation behöver itereras, formas och stöpas om både en, två och tre gånger innan den egentliga succén uppstår.

Lärdomen från Paypal, och många andra framgångsrika startups, blir därför: Var inte rädd för att sätta igång, även om din idé inte är till 100% perfekt.

2. Detaljerna. Och en en del tur…

Sommarens andra insikt kommer då givetvis från The Tipping Point. Boken behandlar vad som får en viss idé, produkt eller historia att verkligen slå igenom, att nå den stora massan. Detta är ett helt forskningsområde, men det författaren Malcolm Gladwell identifierar är att det ofta beror på detaljerna. Förståelsen för vad som exempelvis får ett rykte att leva vidare, att färdas med mun-till-mun-metoden, istället för att bara nå ett fåtal och sedan dö ut. Poängen är till viss del: Det behöver inte vara något fel på din affärsidé, men du har missat någon liten men allt för väsentlig detalj för att den ska slå igenom.

Att förstå fenomenet, och känna till teorin, hjälper oss förståss en bit på vägen att identifiera dessa detaljer. Det kan också kännas lite upplyftande: ”jag har inte lyckats ännu, men det som står ivägen för mig behöver inte vara mer än en liten detalj”.

Sammanfattningsvis. Formeln för framgångsrikt entreprenörsskap på webben är i nuläget:

 1. Hitta en (till synes och hyffsat) bra idé.
 2. Sätt igång!
 3. Iterera, iterera, iterera. Var inte rädd för att ändra riktning.
 4. Var uppmärksam på detaljerna. Vad är det som egentligen skiljer framgång från misslyckande?

Och åter igen: 2-4 är så mycket viktigare än 1…

7 svar to “Vad skapar en framgångsrik entreprenör?”

 1. Christian Rudolf 9 augusti, 2008 den 03:28 #

  Action speaks louder then words. Är man lite framgångsrik är det lättare att hitta partners!

 2. Björn Lilja 9 augusti, 2008 den 03:37 #

  Christian: Visst är det så! Är det en pik till att jag pratar istället för gör eller? 🙂

 3. Per 10 augusti, 2008 den 10:40 #

  Bra inlägg, har faktiskt ett verkligt exempel på det sista med iterera. Foretagslankar.se var en inperfekt idé som åkte i Googles 30+ filter, innan det så märkte jag dock att presentsökorden var en bra källa. Startade därmed http://www.presenteronline.se som nu är min bästa inkomstkälla.

 4. Tony Jansson 10 augusti, 2008 den 02:35 #

  Bra bra bra, motiverande! Ska genast sätta igång med punkt 2. =)

 5. Patrik Högberg 9 oktober, 2008 den 09:08 #

  Jag tycker det var intressant redovisat och känner igen mig lite i de olika scenarion du beskriver. När jag startade Bröllopstorget var inriktningen innehåll, men vi upptäckte väldigt snabbt att folk hamnade hos oss från AltaVista (på den tiden) för att man sökte på saker för att få hjälp med sin bröllopsplanering. Så vi släppte snabbt lite olika planeringsverktyg, budget och forum för att låta användarna hjälpa varandra och det blev en succé direkt, allt under loppet av ett halvår. Däremot kan jag inte säga det om Familjeliv där har vi gått mot alla dessa principer, vi lanserade helt enkelt en perfekt tjänst direkt och körde om en etablerad spelare med sina 100 000 unika besökare i veckan på mindre än ett år. Så spelreglerna hur man bäst lanserar en idé kan inte riktigt skrivas i sten är min erfarenhet. Att däremot vara lyhörd om vad besökarna egentligen vill ha – det är allt, analyserar man inte det från början så är man ute på hal is.

  Tack för en intressant blogg förresten…

 6. MinFramgång.se 20 november, 2010 den 07:55 #

  Det är som du skriver, mycket viktigt att man inte låser sig på sin ursprungsidé av produkten eller tjänsten. Man måste alltid vara öppen för förändringar och förbättringar. Men även ständigt studera marknaden och vad konkurrenter gör som är framgångsrikt och inte vara rädd för att implementera det i sitt egna företag.

  Något annat som vi på MinFramgång.se anser krävs för att skapa en framgångsrik entreprenör är arbetsmoralen, att kunna lägga extremt mycket tid och arbete på det man gör och låta sömnen komma i andrahand! Och för att göra detta så krävs det att man brinner för det man gör. Om inte så finns det alltid någon annan där ute som gör det och som automatiskt kommer att lägga ned både mer tid och arbete, och du kommer inte ha en chans.

  Bara något jag ville dela med mig av!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Mer om värdet av idéer | Rund kvadrat - 13 augusti, 2008

  […] mest intressant, och som återkopplar väl till mitt senaste inlägg om affärsidéer, är Teds exempel från boken Getting Real på hur mycket en idé är värd! Strålande tanke som […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: