Betalda textlänkar kan vara olagliga

21 Okt

Extra mycket ståhejj blev det sedan Blogvertiser uppmärksammades av DN i två artiklar under veckan.

Självklart kan man tycka olika i detta ämne, men svårt var det nog att inte dra på munnen när någon modebloggare slött ligger över en parkbänk och tycker något i stil med ”Jag tycker att det är missunnsamt av människor att tycka att det är fel att bloggare ska tjäna pengar. Det är ändå upp till var och en. ”. Snacka om att missa lite av poängen…

Intressantare blev det i den artikel som inte nådde DN.se, och därmed inte heller bloggmassorna. Där framkommer det nämligen att det, som borde vara de flesta marknadsförare bekant, är förbjudet att göra reklam utan att tydliggöra att budskapet är just reklam. Detta är bara en av många lagar som det ”tas lite lättare på” på Internet.

För Blogvertiser torde detta inte ha större effekt än att man på sin höjd måste be sina betalda bloggare att skriva ut ”detta är ett betalt inlägg”, även om detta knappast är helt önskvärt för annonsörerna.

Riktigt intressant blir det om man, nu med lagtexten färskt i minnet, höjer blicken från Blogvertiser till… ja du gissade rätt: Sökmotoroptimering! Rent lagligt så ska alltså en stor del av alla köpta länkar där ute på nätet strida mot den rådande marknadsföringslagstiftningen.

Omöjligt att kontrollera och lagföra, självklart. Och några små förklarande texter lär knappast börja dyka upp då det skulle göra jobbet allt för lätt för Google i sin nu tydligt uttalade jakt på betalda länkar…

Ännu ett exempel på hur lagstiftningen inte riktigt kan (och ska?) hänga med i samma takt som utvecklingen i övrigt.

[tags]blogvertiser, seo, textlänkar, reklam[/tags]

11 svar to “Betalda textlänkar kan vara olagliga”

 1. Bengt 21 oktober, 2007 den 10:19 #

  Jag ställer mig frågande till de produktplaceringar som görs dagligen i stora filmer. Eller hur är det med Roomserviceprogrammen som finansieras av Målarmästarna…

  Jag kan nog tycka att det är okej så länge man är tillräckligt stor att ligga på gränsen men är man litet då åker man dit så det ryker…

  Detsamma gäller försäkringsbolag gentemot försäkringstagare…det verkar finnas en linje i hur man ska kunna agera som liten och en helt annan om man är stor…pengar och makt avgör vilken rätt du har…

  Obs jag skulle själv aldrig tänka mig att använda blogvertiser själv och tycker inte idén är speciellt bra..

 2. Bengt 22 oktober, 2007 den 09:19 #

  Såg precis att du har skrivit [/gags] istället för tags…det var litet smålustigt..

 3. Björn Lilja 22 oktober, 2007 den 09:24 #

  Ja visst var det 🙂

 4. Andreas Bard 22 oktober, 2007 den 02:39 #

  Min åsikt är klart och tydligt här att Blogvertiser och motsvarande tjänster måste gå in och kräva full disclosure ända in på inläggsnivå. Detta görs enkelt med en rad text som lyder ”Detta inlägg är sponsrat” eller något liknande.

  Om man ska ta något som det tjafsats om i USA så är det just detta. Payperpost tog den smällen och följande tjänster gjorde rätt från början och undvek mycket av kritiken.

  // Andreas Bard

 5. Pelle 22 oktober, 2007 den 04:10 #

  ”Sökmotoroptimering” handlar väl om att göra reklam inför Google och inte inför vanliga personer och en lag som skulle skydda privatpersoner från tveksam reklam borde väl således inte påverka den s.k. optimeringen då de inte är målgruppen och knappt påverkas i för annonsören gynnsam mening överhuvudtaget som resultat av textlänken utan enbart indirekt pga sökmotorernas relativa oförmåga att hantera ”optimeringen”.

 6. Björn Lilja 23 oktober, 2007 den 07:39 #

  Pelle

  Det är ju en flytande gräns. Beroende på var och hur länken är placerad skulle man nog kunna kalla det reklam.

 7. Bernt Johansson 23 oktober, 2007 den 08:24 #

  Intressant.

  Jag själv testade blogvertiser mest för att ta reda på om och i så fall hur det fungerade.

  Lagstiftningen är som den är. Inte speciellt anpassad för Internet. Men jag antar att vi kommer att se en hel del diskussion kring ämnet och säkerligen något ärende som till sist hamnar i domstol. I alla fall så snart som det börjar röra sig om riktigt mycket pengar.

  Tar man till exempel några av de ledande aktörerna på linkbuilding (inom sökmotoroptimering) i Sverige idag så tar de riktigt bra betalt för sina premiumtjänster. Upp till 20 000 per månad om jag inte är helt felunderrättad. Och det tar man löpande för att i första hand bygga länk från egna webbplatser.

  Omsättningen på den typen av affärer är säkert mycket högre än vad de flesta, och då speciellt myndigheter och ”lagen”, har någon aning om.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Är textlänkannonseringen olaglig? | TDH / Svensk Edition - 22 oktober, 2007

  […] Rund kvadrat har en intressant post om huruvida en stor del av reklamen online – textlänkar i synnerhet – möjligen är olaglig. Avsändaren är nämligen vanligtvis inte tydlig, vilket är ett måste. Så ja, rubriken är aningen tillspetsad – det får man däremot göra. Riktigt intressant blir det om man, nu med lagtexten färskt i minnet, höjer blicken från Blogvertiser till… ja du gissade rätt: Sökmotoroptimering! Rent lagligt så ska alltså en stor del av alla köpta länkar där ute på nätet strida mot den rådande marknadsföringslagstiftningen. […]

 2. Bloggsponsor » Blog Archive » Intressant observationer - 22 oktober, 2007

  […] Intressant observationer av Björn Lilja från hans blogg Rund kvadrat. Björn reflekterar över om betalda textlänkar kan vara olagliga. […]

 3. Webmastern.se din guide till större inkomster på nätet - 23 oktober, 2007

  […] Inom bloggosfären har bland annat bloggarna Uppkopplat, Tommy K Johanssons blogg och Rundkvadrat skrivit om ämnet. […]

 4. Google fortsätter att straffa köpta länkar med sänkt PageRank - 18 november, 2007

  […] Svenska bloggare som har sålt länkar genom Blogvertiser har påfallande ofta gjort det genom att tala om att sidan i sig innehåller en köpt länk. Så även jag. Andra har tyckt att priset var på tok för lågt. Det kan jag sannerligen hålla med om. Väldigt få har känt sig bekväma med denna typ av sålda sidor. Andra har till och med antytt att denna typ av länkar kan vara olagliga. Själv har jag aldrig plockat ut min peng från Blogvertiser, och i och med denna artikel har jag nu plockat bort de köpta länkarna också. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: