Diversifiera dina inkomstkällor

1 Aug

En historia man tyvärr hör allt oftare: ”Single Point of Failure”. Du driver framgångsrika webbprojekt, känner dig nöjd och framgångsrik, och plötsligt… så stänger Google av ditt Adsensekonto – din största och oftast enda inkomstkälla.

Vad som slår mig, och som förståss alla som med lite distans betraktar fenomenet noterar, är hur otroligt kortsiktigt detta beteende är. Vilken seriös företagare skulle hänga upp sig på en enda inkomstkälla, en källa som man dessutom helt saknar kontroll över?

Inte särskilt många. Men varför gör människor såhär, gång på gång? Min egen teori är att Adsense är så enkelt. Det är så enkelt att börja tjäna pengar, tjäna lite mer pengar, och lite mer… Det händer inte de flesta, men några börjar dessutom tjäna riktigt mycket pengar.

Men bara för att du tjänar mycket pengar så har du inte nödvändigtvis strukturen för en framgångsrik näringsverksamhet. Lätt kommet, lätt förgånget är ett ordspråk som verkligen stämmer bra in här.

När bör man börja diversifiera sina inkomstkällor? Ja, om du inte är uttalat beredd att förlora dina nyförvärvade inkomster över natten så är svaret: Nu direkt. Det saknas inte andra metoder – men dom kräver arbete, mycket mer arbete.

Metoderna för att diversifiera sig är flera. Beroende på vad du driver för verksamhet kan dom passa som hand-i-handske, eller inte alls:

 • Affiliateprogram. En klassiker. Betydligt svårare att lyckas med än exempelvis Adsense. Anledningen till detta är att du faktiskt behöver erbjuda något som besökaren är beredd att köpa, något som ”tyvärr” inte är fallet med Adsense. Positionering och rätt typ av ”inbäddad” marknadsföring av rätt produkter är något man kan lära sig att bli bra på.
 • Direkt annonsförsäljning. Denna metod är svår att lyckas med för gemene man, men ofta mycket framgångsrik om man gör rätt. Att sälja annonser direkt till annonsörerna på olika nischsiter handlar i princip om att ta ett stort kliv förbi de stora Affiliatenätverken och hitta spelare som är små nog för att lyssna, men stora nog att vilja sata på denna typ av marknadsföring.
 • Sälj textlänkar. En form av direktannonsering men ofta med ett annat syfte för köparen. Text-Link-Ads, SEO-Forum m.f. är platserna för att sälja dina länkar.
 • Egna produkter. Kanske kan du bygga om ditt koncept så att du även kan sälja en produkt? Informationssiter kan produktifieras genom att erbjuda samma information i andra format eller medier… Du kan ta betalt för delar av ditt innehåll, etc etc. Kräver lite mer tankeinsats och arbete, men att ta betalt för digitalt innehåll via exempelvis Paypal är faktiskt lekande lätt.
 • E-postmarknadsföring. Samla dina besökares e-postadresser! Det kan vara via nyhetsbrev eller helt enkelt riktade erbjudanden. Framgången på detta område är helt avhängig hur förtroendeingivande din webbplats är – man lämnar inte ut sin e-postadress utan vidare i dessa spamtider.

Ovanstående är bara några exempel – och du har hört talas om dem allihop tidigare. Jag tvivlar på att du som har ett par Adsensesidor på allvar kommer att försöka diversifiera dina inkomster, men då är dom kanske inte så viktiga. Eller…?

Du kan läsa mer om att diversifiera dina inkomstkäller i detta utmärkta inlägg hos Problogger:

Generate Multiple streams of blogging Income

10 svar to “Diversifiera dina inkomstkällor”

 1. Anton 1 augusti, 2007 den 12:26 #

  Visst är det så. Samtidigt är det fult av Google Adsense att bara stänga ned folk sådär… Dagens internet är en enda greyhat-zon så det är svårt att kunna definiera vad som är fult och inte.

  Tror det handlar om att efterhand göra seriösare saker i kombination med smarta tjänster och sajter avsedda för andra inkomstkällor än Adsense. Även om vissa sajter helt klart kan ha Adsense som största inkomstkälla, till och med de flesta…

 2. kassako 1 augusti, 2007 den 12:45 #

  Om man nu ”i förtroende” får sina webplats-besökares emailadresser. Skall man då verkligen börja skicka spam (i form av ”nyhetsbrev”) till dom?

 3. Niklas Olsson 1 augusti, 2007 den 12:45 #

  Min känsla är att beroendet av adsense alltid är ersättningsbart med en annan inkomstkälla, går ju alltid att vända sig till andra typer av annonsering som du nämner i artikeln.

  Intressantare är då egentligen vad som händer med ens verksamhet om ens ”dagliga bröd”-sida faller ur googles index eller straffas, är inte ovanligt att google genererar 50% eller mer av trafiken till en hemsida.
  Men hur lätt är det att diversifiera sina besökarkällor utanför google? Där har man ett riktigt problem!

 4. Jakob 1 augusti, 2007 den 02:02 #

  Multiple streams of income har alltid varit den kanske största grunden till mitt förmögenhetsbyggande ända sedan den dagen jag läste boken med samma titel för ett gäng år sedan.

  Jag skulle vilja lägga till en till sak till din lista över saker man kan göra för att sprida sina risker och det är att även ha någon eller några webbplatser där man på ett eller annat sätt tar betalt från användarna. Otroligt svårt att lyckas bra med men helt klart värt att experimentera med.

 5. Björn Lilja 1 augusti, 2007 den 02:41 #

  Kassako: Det ska givetvis framgå vad man avser skicka ut, och är det ett nyhetsbrev ska det ju också vara så. Men det går ju att annonsera ”runt om” innehållet i ett nyhetsbrev utan att det blir spam.

 6. Björn Lilja 1 augusti, 2007 den 02:42 #

  Niklas: Att få sin trafik från en enda källa är lika illa som att få sin inkomst från en källa. Finns ju lösningar på det med, bygg stödsiter, få in länkar i forum, etc etc

 7. Björn Lilja 1 augusti, 2007 den 02:44 #

  Anton: jag håller inte med – dom stänger ned folk som bryter mot deras TOS. Dom har ett rykte och en affär att skydda. Dom stänger ju inte av konton i onödan, det är ju bara att skjuta sig själv i foten.

 8. Hjalmar 1 augusti, 2007 den 02:51 #

  Nice post Björn. Det skall väl dock sägas att även om adsense stänger av en sida så går det fortfarande att tjäna pengar (om än oftast mindre).

  Problemet är nog att väldigt många är för små för att affiliate och/eller epostmarknadsföring skall löna sig (för att inte tala om direktannonsering). Adsense ger _alltid_ pengar oavsett om du så bara har en besökare om dagen.

  Jag kan lägga upp en anpassad annonspool på tex aolstalker från cj.com och tjäna rätt exakt 0:- på samma position som jag tidigare tjänade ett par tusen om dagen på. Nu säger det väl iofs mer om kvaliten på min trafik än att CJ inte skulle vara bra. Det jag vill komma till är att med adsense kan du alltid tjäna pengar bara du har trafik, det är inte sant med någon av de andra inkomstvägarna.

  Adsense är helt enkelt så krossande bra i dagens läge att som webb-entreprenör är du mer eller mindre körd om du får hela ditt konto bannat. Det går självklart att bygga landingssidor och jobba tyngre mot affiliate osv, men den traditionella inkomstmetoden a) bygg sida b) få trafik c)tjäna pengar funkar inte längre.

 9. Björn Lilja 1 augusti, 2007 den 03:53 #

  Hjalmar

  ”Det jag vill komma till är att med adsense kan du alltid tjäna pengar bara du har trafik, det är inte sant med någon av de andra inkomstvägarna”

  Så sant som det är sagt, lite som jag antyder i inlägget med ”Anledningen till detta är att du faktiskt behöver erbjuda något som besökaren är beredd att köpa, något som “tyvärr” inte är fallet med Adsense.”.

  ”Adsense är helt enkelt så krossande bra i dagens läge att som webb-entreprenör är du mer eller mindre körd om du får hela ditt konto bannat.”

  Det är ju det jag vill hävda att man inte behöver vara, men man får som du säger inte vara för liten, och som jag skriver ovan måste man jobba riktigt hårt. Men är man liten kanske det inte spelar så stor roll heller.

 10. Anton 1 augusti, 2007 den 05:42 #

  Rent konkret kan man väl också se det såhär…

  1. Bygg sajt.
  2. Få trafik.
  3. Tjäna massor pengar på Adsense. För mycket, enligt dem.
  4. Bli bannad.
  5. Ha tillräckligt mycket trafik för att större annonsförmedlare som betalar per sidvisning är intresserade.

  För så är det faktiskt. Har man 50 000 besökare i månaden och en tydlig målgrupp, då är det inte svårt att få annonsbyråer att sälja in annonser mot en procentandel. Som vilka seriösa stora sajter som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: