Upplever du minskad trafik och inkomster under sommaren?

23 Jul

Jag brukar höra sägas att surfandet minskar under sommaren, ofta med motivationen att det är fint väder och att folk har semester. Jag har accepterat detta utan att göra några noggrannare efterforskningar.

Vad som blivit väldigt tydligt de senaste två månaderna är dock att mina inkomster från Adsense minskat efterhand. När jag nu valt att i detalj granska min besöksstatistik för denna period så ser man förvisso en tydlig minskning, men ändå inte helt i paritet med inkomstminskningen. Den här bloggen, som jag förvisso inte tjänar några pengar att tala om på, visar exempelvis ingen tydlig trend att minska trafiken under sommaren.

På mina reserelaterade webbplatser är trafik och inkomstminskningen tydligast, är det kanske så att just detta är ett extra semesterkänsligt område? Beträffande min ranking i sökmotorerna har jag inte heller upptäckt några skillnader att tala om.

Är olika webbplatser och ämnesområden så pass olika känsliga mot sommar & sol? I så fall kan det vara värt att väga in i beräkningarna när man funderar på att inmuta ett givet område på webben.

De som bäst borde kunna svara på den här frågan är förståss Google, både avseende total trafikmängd under sommaren och dessutom per nisch och område. Jag är dock inte medveten om någon sådan statistik – är det någon av er läsare som kan bidra?

Svara gärna på frågorna nedan, och lämna gärna en kommentar om du har egna erfarenheter av nischrelaterade minskningar (eller ökningar) under sommaren!

{democracy:10}
{democracy:11}

13 svar to “Upplever du minskad trafik och inkomster under sommaren?”

 1. Anders 23 juli, 2007 den 02:46 #

  För min del måste jag säga att det är både och. Under juni minskade både besökarantalet och inkomsterna jämfört med maj. En av de soligaste dagarna under första hälften av juni hade jag bara 1/3 av besökarna som jag hade de dagar jag hade flest besökare.

  Juli däremot har blivit den bästa månaden hittills för min del och då återstår det fortfarande någon vecka… Svårt att hitta något mönster i detta.

  Min teori är att när man jobbar och det är bra väder lägger man datorn åt sidan för att suga åt sig så mycket sol och frisk luft som möjligt. När man däremot har semester hinner man med både och…

  En anna grej jag märkt är att fredagar är den dagen i veckan som ger minst besökare och därmed minst klick på våra kära Google-länkar. Någon mer som upplevt samma?

 2. Webmoney 24 juli, 2007 den 10:25 #

  Jag tycker mig se en större tendens är det är så kallade röda dagar då omsättningen kan vara så lite som en 3-del.

  Sedan tycker jag mig se en tendens att ”industrisemestern” inte får full effekt förrän de två sista veckorna i Juli.
  Kommer nog inte att uppleva samma dramatiska tapp som jag hade under juli/aug ifjol så min trafik nästan halverades under juli och augusti, jämfört med juni.

 3. Hjalmar 24 juli, 2007 den 11:21 #

  Jag hade en riktigt tuff förra sommaren och har sen dess arbetat lite halvaktivt på verksamheter som inte är så ”surfberoende” utan skapar andra värden vilket gör att folk återkommer. Den här sommaren har tappet inte alls varit lika omfattande, tvärtom ser jag fram emot hösten och vad den kan föra med sig i trafikuppgång (om den är i närheten av lika kraftig som tidigare kommer mina projekt att gå mycket bra då…).

  Det känns som att det dåliga vädret har gjort sitt också? Jag har i alla fall inte märkt av trafik/inkomst-tapp i större utsträckning den här sommaren…

 4. Tobias 25 juli, 2007 den 09:18 #

  Denna sommaren har jag inte märkt någon nedgång i Adsense intäkterna. Förra sommaren så droppade intäkterna med nästna 50 %, medans denna sommaren har dom bara ökat. Kan nog bero på dåligt väder, fler ”sommarsidor” eller bara att man är 31337 😉
  Däremot så håller jag med Webmoney om att det som känns mest är helgerna, då kan intäkterna droppa till 50 % av vad dom brukar ligga på under en normal dag.

 5. Björn Lilja 25 juli, 2007 den 10:13 #

  Tack för allas synpunkter. Det är svårt att dra några övergripande slutsatser utan att känna till era specifika nischer…

  Precis som Hjalmar säger så är ju ”äkta värde” något att sträva efter. 🙂

 6. Anton 25 juli, 2007 den 10:11 #

  Fick upp Bulgarienguiden.se som ett heldagsprojekt för ett par veckor sedan. Den sajten har trots att den inte är särskilt innehållsrik eller speciell på något sätt fått helt okej med besökare och klick nu under sommaren, faktiskt mer än mina andra resesajter trots att de rankar bättre. Varför? Jo Bulgarien har varit ett av de hetaste resmålen (enligt svt.se) nu när det varit så dåligt väder under sommaren (de har bokat en semester i augusti-september istället, allt enligt artikeln).

  Det här är ett väldigt intressant ämne. Konjunktur på internet och i inkomster – det är något som man kan tjäna mycket på att lära sig.

  Överlag kan man väl säga som så att jobb/rekrytering och resor har funkat hyfsat under sommaren, medan hälsa och teknik rätt dåligt (baserat på mina sajter..).

 7. Kristoffer 27 juli, 2007 den 12:59 #

  Upplever också en dramatisk förändring när det är soligt och varmt, särskillt när det gäller ett hundforum jag driver. Dom är väl hellre ute med hundarna än sitter på forumet 😉

 8. Jakob 29 juli, 2007 den 05:44 #

  Då jag nästan enbart säljer annonsplats på mina sidor i stället för att använda tex tradedoubler eller adsense så påverkar sådana nergångar mig väldigt lite.

  Dock måste jag säga att sommaren varit rätt bra överlag för mig när det gäller besök. Juli ser ut att bli min bästa månad hittills det här året när det gäller unika besökare.

  Däremot så känner jag som flera andra här nämnt av helgerna. Inte bara nu på sommaren utan året om så får jag märktbart mycket färre besökare då än på vardagarna.

 9. Hans 30 juli, 2007 den 08:42 #

  Vi är väldigt känsliga för sol, semester & helger när det gäller trafik. Just storhelgerna kompenseras det emellertid mycket mer än väl när de är slut eftersom vi rankar på några bra bantningssökord som ger mycket mer trafik då.

  Men vi hade ju räknat med tappet så det är ingen fara. Nu är vi väl mer eller mindre tillbaka. Tre eller fyra hundra till så.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Beta Alfa » Måndagsmixat med Schulmans, Simpsons och många många andra - 23 juli, 2007

  […] Sommarsurf. Björn Lilja på Rund kvadrat gör en intressant poll. Han undrar om dina besökarantal och intäkter går ned under sommaren. Fast denna sommar känns som om det kan bli tvärtom. Mer surf på nätet än på havet. […]

 2. Tisdagslänkar - 24 juli, 2007

  […] Minskad trafik under sommaren – hur påverkas din hemsidetrafik av sommar och semester? […]

 3. Webmoney » Hur det gick för min passiva inkomst under semestermånaden - 7 augusti, 2007

  […] Eftersom jag har haft semester helt och hållet i en dryg månad nu så kan det vara lite intressant att kolla vad som hänt med intäkterna, om de påverkats och hur mycket. Eftersom juli månad traditionellt sätt har låg trafik och lägre intäkter på grund av semester hos folket, men inte verkar ha påverkat allt för mycket på grund av det dåliga vädret. Detta hade jag att säga om årets sommar i mitten av juli. “Jag tycker mig se en större tendens är det är så kallade röda dagar då omsättningen kan vara så lite som en 3-del. Sedan tycker jag mig se en tendens att “industrisemestern” inte får full effekt förrän de två sista veckorna i Juli. Kommer nog inte att uppleva samma dramatiska tapp som jag hade under juli/aug ifjol så min trafik nästan halverades under juli och augusti, jämfört med juni.” Förändring Juni-Juli […]

 4. Tydligt säsongsberoende för resesida - 10 augusti, 2007

  […] Jag lovar att återkomma nästa vecka angående inkomstutfall för Juni samt en uppföljning av min diskussion och poll angående minskad trafik på sommaren. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: