Mer om marginaler i Affiliatebranchen

28 Jun

Igår skrev jag om Hjalmars klagan på dålig avkastning på genererat värde hos Tradedoubler. Och stackars Dan är det ännu mera synd om… Han får bara 1.48% i ersättning från TD.

Vad får jag själv i ersättning? En intressant fråga jag inte ägnat så mycket uppmärksamhet. Sedan årsskiftet har jag sålt prylar åt TD:s annonsörer för knappt en halv miljon, för vilket jag fått 4,6% i ersättning.

Vad är rimligt? Ja, någonstans mellan 5 och 10% tycker jag själv. Det är viktigt att komma ihåg att man inte kan generalisera – annonsörens egen marginal varierar säkerligen mellan 5 och 50% beroende på bransch, vilket förståss påverkar vad de kan betala.

Ett kanske bättre mått för jämförelser är vad man tjänar per klick, alltså eCPC. Hos Tradedoubler ligger min eCPC sedan årsskifter på 45 öre. Jämför den siffran med vad du tjänar på Adsense innan du gnäller för högt.

Klart är i alla fall att marginalerna borde kunna vara en konkurrensfördel mellan affiliatenätverken, särskilt som många av dem kör samma annonsörer och vi som affiliates därför direkt kan jämföra åt. Konstigt nog så kan man konstatera att de annonsörer som finns hos både TD, Affiliator och Zanox nästan alltid brukar ge samma ersättning på X procent.

Ska man slutsatser av det är det alltså så att nätverken ännu inte börjat tävla med varandra på detta sätt, utan snarare om vilka kostnader man tar ut av annonsörer. [Det senare en egen slutsats efter ett kort samtal med Emil på Affiliator för några månader sedan]

12 svar to “Mer om marginaler i Affiliatebranchen”

 1. Joacim 28 juni, 2007 den 11:55 #

  Intressant inlägg.

  Men att jämföra affiliate med adsenseklick är ju lite fel med… Din eCPC har ju faktiskt bidragit till ett lead eller sale vilket det inte gör garanterat på adsense. Alltså borde det vara högre eCPC på affiliate. Mitt snitt ligger på ca 1,35 kr per klick på adsense (snitt på 100.000 klick).

  Fördelen är ju att man kan kombinera dem båda, klickar en besökare inte på adsense så är det ju större chans att man kan skicka till ett affiliateprogram.

 2. Hjalmar 28 juni, 2007 den 03:36 #

  Jag ligger ungefär samma med eCPC, 0.39 öre på TD och runt en krona på Adsense. Alltihopa sen årsskiftet. Frågan är då varför man skall lägga tid på att försöka skriva ”personliga och säljande texter” åt TD när man bara kan smeka upp en adsense-banner och tjäna dubbelt så mycket..

 3. Webmoney 28 juni, 2007 den 11:58 #

  ”personliga och säljande texter” skall skrivas för att de kan ge en dryg fördubbling i ecpc/cpc jämfört med din adsense inkomst, och det borde vara en rätt grym ROI att lägga någon minut på att ända till en skräddarsydd textlänk.

  BTW, vi ligger sjukt långt efter andra länder när det gäller optimering av annonser, konvertering, ROI uppföljning, osv..

  När kommer ett företag som enbart fokuserar på detta?
  Borde finnas enorma marginaler att förbättra och miljoner att dra in på inhemska marknaden.
  Själv saknar jag som tidigare i denna diskussion med blogginlägg, det som Hjalmar nämnt. Nämligen att jag vill bli uppring och erbjuden nåt som fungerar bra, inte själv göra the dirty work som publisher för att hitta guldgruvorna.

  Vi har mycket att lära oss från de Amerikanska bolagen. De vet hur man behandlar publishers med potential. Om man ändå hade brännt sina kort inom SEO/SEM/AFF.
  Då hade man kunnat starta upp en grym affiliateverksamhet för eliten där man verkligen hjälper publisherna att tjäna pengar utan att de först måste testa sig till ett ”blueprint”

  Anyways boys.. Adsense är ofta allsmäktig, och i det flesta fall är dett den rätta vägen att gå, men man skall även hålla ett öga öppet för affiliateverksamhet som på rätt sätt kan ge mycket bra avkastning.

  Verkar resonemanget luddigt beror det troligen på ett intag av saft som skedde efter middagen ikväll.

 4. Hjalmar 29 juni, 2007 den 12:07 #

  Alltså, det ringer från TD, CJ och även Zanox nån gång då och då till mig. Problemet är att de erbjuder rätt sunkiga grejer. TD sitt premium som ger 1-2:- per klick (men betydligt lägre CTR än adsense => jag tjänar 80% av vad adsense ger ändå..). CJ nu senast med ValueClickMedia eller vad det heter, sjukt sopigt interface, fördelen var dock att man skulle kunna köra adsense och sedan låta annonser som hade högre CPM än vad adsense gav visas istället för adsense. Bra på pappret, tyvärr dåligt implementerat. Implementationen gick ut på att jag fyllde i min adsense-kod hos dem, så ifall deras CPM var för låg så visades adsense. Detta får ju då effekten att användaren först måste vänta på CJ och sedan på Adsense.. mja tack. Dessutom var de enda adsense som hade hög nog CPM reklam för tobak … go figure 🙂

  Utöver detta så ringer de mest och vill att man skall promota nån kampanj som deras kunder kör, de brukar sällan vara ”guldägg” eller lätta pengar. Tex Zanox sålde in mig på Fon när de körde sin kampanj med gratis routrar.. det gav ett par tusenlappar (1:- per signup) – trots gratis router till användaren.. Jag såg det mera som en kul grej att kunna erbjuda mina users.

  Företagen ÄR snåla, det är bara så. Jag kan lägga tid på att copywrita, underhålla osv när det är värt det. Det finns siter där jag i princip är support för mina users gentemot företagen, men då får jag betalt för mödan. CJ, Zanox, TD är LÅNGT LÅNGT LÅNGT från den gränsen.

 5. Hjalmar 29 juni, 2007 den 12:07 #

  Det var nog 1:- per klick från fon vid närmare eftertanke..

 6. Hjalmar 29 juni, 2007 den 12:09 #

  ”Dessutom var de enda adsense som hade hög nog CPM reklam för tobak”.. Adsense => adsen.

  Du får gärna editera ihop mina inlägg lite Björn 🙂

 7. Björn Lilja 29 juni, 2007 den 08:53 #

  Snacka på du, vi lyssnar 🙂

  Per – jag tror du har ett fantastiskt uppslag till en affärsidé här!

 8. Björn Lilja 29 juni, 2007 den 09:29 #

  Per – Agent interactives nya tjänst kommer ju ganska nära: http://www.agentinteractive.se/advertisers.php

 9. Webmoney 29 juni, 2007 den 01:58 #

  Kanske det, men det saknas ändå följande.

  * landingssidetester och optimering
  * Konverteringsspårning genom hela klickprocessen för att minimera bortfall.
  * Copy tester
  * Integrera en SEOkampanj utifrån PPC data.. och viseversa.

  Gällande denna affärsiden så är det bara så att det finns andra projekt före i dagsordningen som fokuserar på passiva intäkter. Kanske nåt man ska dra igång när marknaden mognat ännu mer, vi får se. Just nu är det inte aktuellt.

 10. Hans 2 juli, 2007 den 03:32 #

  Jag tycker också affilitynätverken suger ganska bra. Adsense blir i alla fall för oss allt mer tilltalande över tiden vilket inte gäller affilities.

  Inte så att antal klick ökar särskilt för oss men däremot får vi kraftigt bättre betalt per klick över tiden.

 11. Webmastern.se 24 juli, 2007 den 06:53 #

  Att ersättningen hos affiliatenätverken är för låg är nog de flesta överrens om, åtminstonde på grundnivån. Att få företag att annonsera direkt på din blog är att föredra (jag vet, det kan vara svårt).

  Vill man använda andra program (amerikanska) är problemet att, till exempel för Text Link Ads (som jag tycker är ett bra program), det har svårt att slå igenom i Sverige. Problemet är att annonsörerna skall upptäcka det och att de skall vara villiga att betala i dollar.

  Det som kan göras är ju att inte upplåta annonsplats för de företag som betalar extremt dåligt (t ex Adlibris)och se till att den här debatten sprids till fler bloggar.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Missnöje med affiliatenätverken - 1 juli, 2007

  […] På Rund Kvadrat skriver Björn att han når en ersättning på 4,6%, vilket framstår som en ganska så rimlig ersättning. Man bör dock i dessa sammanhang ta hänsyn till att många som ser Tradedoublers annonser och kanske till och med klickar på dem faktiskt inte köper något och därför inte genererar några pengar alls. Däremot får det annonserande företaget gratis exponera sig och sin produkt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: