”The World is Flat” – Recension

15 Maj

the_world_is_flat.jpgVärlden har blivit platt medan vi sov, och du kan inte stoppa det. Du kan bara anpassa dig själv, ditt arbete och din attityd för att undvika att bryta den trend av konstant höjd levandsstandard som vi vant oss vid under så många generationer.

Thomas L Friedman har nyligen gett ut den andra upplagan av ”The Word is Flat – A Brief History of the Twenty-first Century”.

Att jorden blivit platt är Friedmans analogi för att villkoren att driva affärsverksamhet i snart sagt alla världens hörn blir allt mer lika. Ekonomier som tidigare hållits tillbaka av bristande infrastruktur eller politiska orsaker börjar röra på sig och med jättar som Indien och Kina är det en enorm kraft som släpps lös.

Konkurrensen skapas inte bara i traditionella låglöneyrken med en hög grad av automation utan även inom kunskapsintensiva yrken som kräver hög utbildning. Vi talar om systemutvecklare, ariktekter, ekonomer och medicinsk personal.

Här är det lätt att säga att hotet från från outsourcing och offshoring inte är något nytt, men ”problemet” är långt mycket större än så. Tack vare konvergensen mellan mjukvaru-, telekom- och transportindustrin spelare det mindre roll om din leverantör sitter på andra sidan jordklotet eller i nästa stad. Tekniken och kunskapen har funnits länge, men det är först nu (de senaste 2-3 åren) som synergierna verkligen börjar märkas.

Självklart kan man välja att fortsätta som förut, men konkurrensen har blivit så enormt mycket större. Istället talar Friedman om den ”nya medelklassen”, vilka yrkesgrupper denna består av och vilka egenskaper vi måste besitta för att undvika att halka efter. Eller att plötsligt upptäcka att någon annan numera gör ditt ”oersättliga” arbete, hälften så dyrt och dubbel så fort.

Kunskapen som den nya medelklassen besitter är att man ”lärt sig hur man lär sig”, alltså en förmåga att lära nytt, lära om, och vara beredd på förändring. Tiden då man kunde leva och verka på samma ort under ett helt arbetsliv tror Friedman redan är förbi.

”The World is Flat” är ingen domedagsbeskrivning. Det är en positiv, hoppfull och välskriven bok om vilka fantastiska möjligheter som öppnar sig för oss alla när vi plötsligt tävlar på samma villkor. Det är en diger lunta som inte bara avhandlar de ekonomiska konsekvenserna jag kort nämner ovan, utan aspekter som politik, utbildningsväsen, frihandel, terrorism och rädsla.

Jag skulle till och med vilja gå så långt som att säga att ”The Word is Flat” är en bok värd att köpa för att spara, tack vare den tydliga och välskrivna bilden av hur vår värld ser ut idag, hur ser såg ut igår och vad vi hoppas och fruktar för i framtiden.

Tyvärr så känns luntan ibland lite för diger – dryga 600 sidor [textstorlek mindre] kräver sin engagerade läsare. Eller som Ulf på Valtech så finurligt uttryckte det: ”The Book is Not Flat…”

2 svar to “”The World is Flat” – Recension”

  1. Jesper 16 maj, 2007 den 08:17 #

    För en alternativ ståndpunkt vill jag rekommendera Matt Taibbis utmärkta och underhållande tankar om samma bok: http://www.alternet.org/columnists/story/21856/

  2. Björn Lilja 16 maj, 2007 den 03:16 #

    Hehe, underhållande 🙂

    Det förändrar dock inte min syn på boken som en bra beskrivning av hur världen kan komma att se ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: