Deklaration & beskattning av nätinkomster

20 Apr

Det börjar bli hög tid att deklarera för oss som är företagare. Att deklarera en firma har väll aldrig varit särskilt lätt, och inte river man sig mindre i huvudet när man ägnar sig åt det jag gör, webbaserade inkomster som trillar in lite varstans ifrån och där köparen eller säljaren som regel dessutom befinner sig utomlands, ibland inom EU och ibland utanför.

En inte helt ovanlig fråga på forum är denna: Hur deklarerar jag mina inkomster från Google Adsense?

Med anledning av den, och många andra frågor, ringde jag upp en informatör på skatteverket. Det blev ett långt och intressant samtal, med många spridda skurar, men nu känner jag mig faktiskt betydligt klokare.

Här är resultatet.

Google Adsense
Inkomster från Adsense är egentligen inte annorlunda från andra inkomster. Men för att veta hur man ska deklarera måste man först veta vad det är för typ av inkomst.

Annonsering, som det ju är fråga om här, definieras som en tjänst. En tjänst ska beskattas i det land där den konsumeras. Var konsumeras då Google Adsense? Ja detta har att göra med var företaget, alltså ditt företag, har sitt säte och vart tjänsten riktar sig. Givet att du har en svensk webbplats riktad till svenska användare så ska inkomsten alltså beskattas i Sverige. Var eventuell webbserver och annat har sin fysiska placering spelar alltså ingen roll.

Eftersom Google i sin tur (i detta fall) har sitt säte på Irland så rör det sig om en tjänst till utlandet. Detta innebär för dig som företagare:

 • Ingen moms ingår. Du ska alltså inte betala någon moms för denna inkomst till skatteverket.
 • Beskattning sker som vanligt, du ska alltså betala egenavgifter och inkomstskatt precis som vanligt.

Tradedoubler, Affiliator & Double
Dessa bolag är alla enkla att ha att göra med, eftersom dom har sitt säte i Sverige. Alla lägger på moms och du ska alltså betala både moms och skatta inkomsten som vanligt.

Zanox
Zanox har sitt säte i Tyskland och det är därifrån betalningarna sker. Här gäller därför samma förutsättningar som för Google Adsense ovan.

Text Link Ads
TLA är baserade i USA. Jag vet inte exakt när detta gör skillnad, men för moms och beskattning gäller samma regler som för Zanox och Adsense ovan. TLA erbjuder utbetalning till Paypal, mer om detta nedan.

Google Adwords
Adwords tjänar du ju inga pengar på – men det används av många för att driva trafik till webbplatser som i sin tur genererar pengar.
Google fakturerar ju i detta fall dig, genom att dra pengar från ditt kreditkort. Vad dom inte nämner, särskilt tydligt, är att dom tillämpar så kallad omvända moms. Detta innebär att dom inte lägger på moms på det dom fakturerar, men genom att notera detta på fakturan (du hittar det i detaljspecifikationen) så blir istället du skylldig att betala in motsvarande moms till skatteverket. Denna momssats är dock i sin tur avdrigsgill som ingående moms, så i praktiken blir det ett nollsummespel, men ska likväl redovisas. Det finns en speciell ruta i momsblanketten för att deklara så kallad ”omvänd skatteskyldighet. Läs mer på baksidan av blanketten.
År 2006 spenderade jag en bit över 150,000 SEK på Adwords utan att ha tillräcklig insikt i just detta.

Skattesmitning och privatpersoner
Ett annat problem som jag diskuterade med skatteverkets informatör är det faktum att många som har ”små till medelstora” inkomster från nätannonsering inte har något företag. Detta kan bero på flera saker, men gissningsvis beror det på att man inte tycker inkomsterna är stora nog för att det ska vara värt besväret.

Att folk har olika typer av sidoinkomster är nu inget nytt. Vad som möjligen är nytt är att det är så enkelt, och allt vanligare, att ha just inkomster från nätannonsering. Att låta bli att deklarera dessa inkomster är nämligen inte OK, utan ett skattebrott som kan vara lindrigt eller grovt beroende på storleken.

Som privatperson har du två möjligheter:

 • Du kan deklarera detta som inkomst från hobbyverksamhet. Detta är en speciell bilaga i deklarationen. Hobbyverksamhet kräver dock att verksamheten ”inte får drivas i vinstsyfte”. Detta torde vara svårt att argumentera för exempelvis Adsense, eftersom det ju finns ett tydligt vinstsyfte. Du kan deklarera inkomst från hobbyverksamhet upp till 30,000 kr.
 • Du kan helt enkelt deklarera inkomst från näringsverksamhet utan att ha ett registrerat bolag. Vad som händer då var lite oklart, men troligen kommer du bli kontaktad av skatteverket med rådet att starta ett bolag om det rör sig om större summor.

I slutet av diskussionen kom vi in på ett lite mer spännande område, nämligen problemet med skatteflykt inom denna nya och tidigare ganska okontrollerade marknad. Här konstaterar skatteverket att ”regeringen fattar beslut i en betydligt lägre takt än den tekniska utvecklingen” men att man inte på något sätt saknar möjligheter att kontrollera dessa penningflöden.

Här var man, av naturliga orsaker, lite återhållsam med att berätta exakt vad man gör, men följande möjligheter står alltid skatteverket till buds:

 • Stickkontroller och genomgripande kontroller hos denna typ av bolag, exempelvis Tradedoubler och Google. Här kan man alltså begära ut listor på vilka som fått ubetalningar gjorda och köra dessa mot inlämnade deklarationer för att upptäcka försök till smitning.
 • Kontroll av flöden till svenska bankkonton. Skatteverket har möjlighet att undersöka vilka insättningar som gjorts på individers och företags konton och kan även ta reda på var pengarna kommer ifrån och därmed om dom ska beskattas.

Informatören medgav dock att det förstås finns många problem kvar att lösa, och kanske särskilt med fenomen som Paypal, som jag välvilligt tog upp som exempel. 🙂 Problemet med just Paypal är ju att pengarna aldrig behöver komma in i Sverige – du kan tjäna dem och spendera dem helt utanför det svenska banksystemet. Detta är ett lika allvarligt skattebrott som något annat, men mycket svårare att upptäcka.

Informatören ville inte heller ange vilken storlek av ”okänd” inkomst till ett konto som krävs för att bankernas och deras egna system ska slå larm, men en ledtråd är att ett skattebrott betraktas som grovt, och kan lämnas till åklagare, om den skatt som undanhållits är i storleksordning ett basbelopp eller mer, alltså ca 40,000 kr och uppåt.

Hur många svenskar som med hjälp av Paypal gör sig skylldiga till ett straffbart brott, av okunskap eller fri vilja, är svårt att uppskatta – men dom torde vara en snabbt växande skara.

12 svar to “Deklaration & beskattning av nätinkomster”

 1. Anton 20 april, 2007 den 05:52 #

  Mycket intressant inlägg som många säkert kommer att ha nytta av. Ska själv bokmärka det för senare användning.

 2. Joacim 23 april, 2007 den 07:24 #

  Pratade med en f.d SKV och numera ekonom om detta ämnet, ”problemet” som han såg det var att Google Adsense inte lagrar personnummer. SKV får alltså svårt att koppla adsensekonto till bankkonto, borde dom inte nämnt det om dom kör ”sticktester”.

  Ett annat tips är att aldrig ta in pengarna i Sverige. I Schweiz har dom 100% bankanonymitet, där får du även ett eget maestrokonto utan någon större kostnad du kan använda i Sverige.

 3. Jim Westergren 26 april, 2007 den 11:49 #

  Hej Björn,

  Visade denna artikel för min ekonomichef. Han svarade:

  Han missar att momsen även är avdragsgill som ingående moms. Han har tydligen åkt på en stor smäll på detta tidigare.

  Hur många missar detta?

  Vi har fått klarhet i detta skriftligen från skatteverket. Detta gäller alltså tjänsteförvärv utlandet – alltså betalningar till utlandet. Det står i momslagen att man ska redovisa den sortens moms men tydligen ska man även också dra av den som ingående moms …

  Vi hade själv gjort fel med detta innan vi fick klarhet i det. Fick tillbaka ca 70 tusen i moms som vi hade betalat i onödan …

  Ring skatteverket, jag tror du kan få tillbaka en hel del momspengar … 🙂 🙂

 4. Dan 6 maj, 2007 den 01:45 #

  Det som jag antar att ni diskuterar är ett gemenskapsinternt förvärv. Alltså den skatteprincip på moms som träder i kraft när man köper tjänster eller varor inom EU.

  Det som händer är att man bokför både utgående moms och ingående moms och kvittar dem mot varandra. Anledningen (antar jag) är att skatteverket vill veta hur mycket momspengar som de missar för att vi är med i EU.

 5. Daniel 6 maj, 2007 den 09:46 #

  Intressantaste inlägget hittills 🙂

  Det är precis som Jim säger. Samma sak gäller på din INKOMSTER. Du MÅSTE redovisa en låtsas moms i din bokföring och deklaration.
  Har du t.ex. tjänat 1000:- på adsense så lägger du till 250:- på ingående OCH utgående moms. Momsen är fiktiv och är till för att bl.a. bidragen ska bli rätt inom EU. Finns fler förklaringar men det var vad de sa till mig på SKV.

 6. Björn Lilja 7 maj, 2007 den 03:55 #

  Daniel – vi kanske har lite olika intressen? 🙂

  Jim har helt rätt i att den omvända momsen (ja den har ett namn) är avdragsgill – däremot har jag inte fått bekräftat att det samma gäller även för inkomster.

  Nåväl, huvudsaken (även om helt rätt är bäst) är att det blir rätt på sista raden.

 7. Pushparaj 11 juli, 2007 den 07:11 #

  Någon som kan hjälpa mig att reda ut vilka konton som ska användas?
  Har ett AdWords-konto och säg att jag har fört in 1000kr.
  Vilka momskonton ska användas? De vanliga
  ”2610, Utgående moms” resp. ”2640, Ingående moms”?
  Eller 2 speciella konton för EU-moms etc.?

 8. SoloRobin 13 augusti, 2007 den 09:33 #

  Tusen tack för denna information, ett givet bokmärke! 🙂

 9. Fredrik 5 oktober, 2007 den 07:57 #

  Tack för intressant läsning! Dock är jag fortfarande lite osäker på hur jag som privatperson och driver en blogg ska deklarera min inkomster från Google Adsense. Jag har inget registrerat företag, men det hade inte min far heller då han var dekoratör och drog in mellan 50 till 100 tusen om året, och han deklarerade ju… men tyvärr kommer han inte ihåg hur han gjorde då (och det har säkert ändrat sig).

  Kan någon ge exempel på vilka blanketter man ska använda, etc…

 10. Anders G 4 november, 2007 den 09:17 #

  Detta var jättebra information. Jag ställde samma fråga till en momsexpert från skatteverket som inte hade en aning. Troligtvis är det för att internethandeln inte blivit i närheten så stor som övrig handel ännu.

 11. Oliwer Grevillius 8 januari, 2011 den 03:26 #

  Bra artikel! Man vill göra rätt för sig men det vore mycket lättare om SKV som beskriver detta som ett problem tar fram information om exakt hur man gör!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Beta Alfa » Ordlänkar - 21 april, 2007

  […] Skatt. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: