En värderingsmodell för VRE?

29 Mar

VRE (Virtual Real Estate) är det begrepp som jag numera använder för en stor del av min verksamhet på webben. Under 2006 kom den stora lejonparten av inkomsterna från affiliateprogram kombinerat med diverse arbitragetekniker, men av olika anledningar är inte den inriktningen lika gyllene som den då var.

Det första kvartalet 2007 har istället ägnats åt VRE (i den mån jag haft tid…), där jag bland annat träffat och haft intressanta diskussioner med Per som jobbar med detta på heltid.

VRE handlar i huvudsak om att driva fram lönsamma webbplatser, och att hitta balansen mellan volym, tid och kvalitet. Jag har tidigare skrivit mycket om passiva inkomstkällor, något som jag själv tycker är ett ledord/nyckelord inom VRE.

En annan sida av myntet kan dock handla om att sälja eller köpa befintliga webbplatser. Ett köp är ofta en genväg mot att snabbt få igång en webbplats som genererar inkomster. Ibland kan det dock även vara aktuellt att sälja en webbplats. Anledningarna kan vara flera:

 • Du vill finansiera inköpet av en potentiellt mer lönsam webbplats.
 • Nischen fungerar dåligt, eller det finns helt enkelt inte utrymme att sköta webbplatsen på ett optimalt sätt.
 • Man väljer kanske att ”casha hem” – du väljer den snabba klumpsumman framför en stadig mindre inkomst.

Att sälja mina fastigheter är något jag generellt försöker undvika, men både fall 1 och 2 ovan tycker jag är bra anledningar – en portfölj måste förvaltas och hållas frisk för att utvecklas väl.

Att sälja webbplatser är inget nytt. Men trots detta saknas det en vettig värderingsgrund för webbplatsens teoretiska och faktiska värde. När en webbplats tjänar pengar på annonser diskuteras det ofta om dess värde är 0,5, 1 eller 2 årsinkomster. Sällan lyckas man enas och jag tycker personligen modellen är allt för yxig för att vara användbar.

Vad är då en bra värderingsmodell för en webbplats, ur ett VRE-perspektiv? Jag försöker här lista några viktiga punkter:

 • Webbplatsens aktuella inkomster via reklam förblir förstås en central fråga. Hur lång period ska man då använda för värderingen? Personligen så anser jag, tvärt emot vad många anser, att man här inte ska räkna på mer än 6-8 månader. Varför? Dels därför att det inte tar mycket längre tid än så att etablera en likadan webbplats om man skulle börja från början. Men framför allt vill jag argumentera att nätet är en allt för föränderlig plats för att våga räkna på mycket längre perioder än så, nu givet att man inte har några revolutionerande annorlunda idéer för webbplatsen.
 • Varifrån får webbplatsen sin trafik? De flesta av mina webbplatser får över 75 procent av besökarna från sökmotorer. Detta behöver inte vara något positivt. Fördelen är förstås att antalet besökare är betydande, men nackdelen är att strömmen kan försvinna lika fort som den slogs på. Allt annat lika så är därför en webbplats som får sina besökare från forum, kataloger etc en bättre och säkrare investering! Hur lång tid man vågar räkna i punkt 1 ovan beror också på detta – ju fler besökare via sökmotorer, desto färre säkra annonsmånader våger man räkna hem.
 • Hur mycket underhåll kräver webbplatsen? Inom VRE sträver man generellt efter låg underhållsfaktor (i.e. passiv/semipassiv inkomstkälla). I vissa fall kan lite mer underhåll vara motiverat, men sänker generellt värdet för dig som arbetar med flera projekt samtidigt.
 • Hur är annonserna placerade? Kan man med ett enkelt handgrepp dubbla inkomsterna genom att flytta runt annonserna? Multiplicera summan av räkningen i punkt ett med denna faktor.
 • Går det att sälja textlänkar, och i så fall hur? En webbplats som kan exponeras framgångsrikt via exempelvis Text Link Ads är ett guldkorn. Här ramlar två extra tusenlappar in varje månad i fördelaktiga fall. Textlänkar som säljs manuellt är bra men kräver mer arbete.
 • Hur hård är konkurrensen? Hård konkurrens är inte bra, men en webbplats som håller sin placering i hård konkurrens är kanske ett säkrare kort än motsvarande webbplats där motstånd (än så länge…) saknas…
 • Hur väl länkad är webbplatsen? Bra sökmotoroptimering är ju en fördel, men då kanske den återstående höjden är begränsad.
 • Vilka exponeringsmöjligheter finns? Finns det forum, nischkataloger, bra länkköp etc som kan göras för webbplatsen så underlättar det allt arbete med att driva trafik.
 • Är ämnet kraftigt säsongberoende? Egentligen något man ska ta med i snittinkomsten per månad i punkt ett, men en fallgrop man lätt faller i. Exempelvis ett resmål är guldkantat en säsong och värdelöst en annan…
 • Lämar sig ämnet för arbitrageaffärer? Är ämnet ”dyrt” men det fortfarande finns möjlighet att driva trafik via ”long tail” i sökmotormarknadsföringen är det en strålande källa till trafik. Dock blir den slutiga vinsten alltid ganska liten tack vare annonskostnaden om man inte är mycket skicklig.
 • Vilken teknik driver webbplatsen? Så enkelt som möjligt, och lätt att flytta, ska det vara. Gärna en bloggplatform och LAMP. Detta spelar även in om du en dag ska sälja webbplatsen vidare.

Det finns säkert fler punkter som bör läggas till denna lista. Har du fler? Lämna en kommentar!

Framöver tänkte jag (förhoppningsvis efter viss feedback) försöka mig på att värdera en webbplats utifrån ovanstående kriterier.

[tags]vre, inkomster[/tags]

13 svar to “En värderingsmodell för VRE?”

 1. Tony 29 mars, 2007 den 11:37 #

  Kanonbra artikel! Man blir direkt sugen att diskutera värderingsparametrar, jag ringer nog snart =)

 2. Björn Lilja 29 mars, 2007 den 11:38 #

  Haha, det gör du rätt i! Jag är övertygad om att det finns mer att lägga till.

 3. Mattias Hallström 30 mars, 2007 den 08:45 #

  6-8 månader håller jag inte riktigt med om faktiskt. Det kan passa för sidor som är max ett halvår gamla kanske, men mer etablerade sidor ökar direkt.

  Så en extra parameter blir direkt åldern på sidan och hur pass etablerad sidan är.

  Jag är förvånad över hur kort ROI det är för köp av webbplatser, men det är antagligen att det är ganska nytt (i jämförelse med köp av andra business, fastigheter). Det kan nog även bero på att det generellt är nytt folk (yngre) som köper och säljer webbplatser, det är inte de ”vanliga” människorna som köper och säljer företag.

  Det finns nog inga andra inversteringar man kan få tillbaka investeringen på 10 månader 🙂 Sen får man inte glömma att månad 10 har du fått tillbaka din investering i rena pengar, MEN du sitter på en hemsida som förhopppningsvis fortfarande är värd 10 x månadsintäkten.

  Så på 10 månader har du egentligen Dubblat din investering. De e bra 🙂

 4. Emil Stenström 30 mars, 2007 den 07:06 #

  I ett område som ännu inte har fått några direkta riktlinjer så behövs sammanfattningar som den här. Med hjälp av den kan även en amatör göra en vettig värdering av något (jag själv). Utmärkt artikel!

 5. Markus Jalmerot 31 mars, 2007 den 06:12 #

  En bra guide, håller dock inte med i värderingsmodellen. 6-8 månaders inkomst känns på tok för lite.. Skulle själv rekommendera 2-5 års intäkter, samt att man räknar med de områden där förbättringar kan göras.

 6. Björn Lilja 1 april, 2007 den 09:23 #

  Jag ska återkomma om era kommentarer om tider i ett separat inlägg! Tack! 🙂

 7. Hans 23 oktober, 2007 den 09:37 #

  Barriärer är betydelsefullt i all värdering. Här antar du att barriärer helt saknas och utgår då från 6 – 8 månaders inkomster men om barriärer existerar eller inte varierar.

  Inkomst på webbplatsen behöver heller inte vara relevant vid värderingen. I USA ser man att små webbplatser utan säljs kompetens köps upp och får väsentligt större inkomster när sådan läggs till.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sälja webbplatser - 30 mars, 2007

  […] Jag förvaltar och driver ett antal webbplatser, även om de flesta är så gott som självgående. Med självgående menar jag i startfasen analyserar marknaden och nischen, väljer ut viktiga nyckelord samt smalare nyckelord som brukar benämnas “the long tail”. Därefter skapar jag siten och försöker monetiza på alla möjliga vis, antingen är det en ren content-site jag skapar eller så kan det röra sig om en tjänst jag tycker saknas som kan förenkla någonting eller skapa en upplevelse för besökarna. Jag har inte sålt speciellt många webbplatser då jag hellre arbetar långsiktigt, för ett par år sedan sålde jag dock av ett par relativt lönsamma pokersiter för att få pengar att investera i nya projekt. Det jag egentligen vill komma till är att Björn Lilja skriver ett intressant inlägg om värderingsmetoder för värdering  av webbplatser på sin blogg Rundkvadrat, där han har ett par bra poänger. Dela med dig These icons link to social bookmarking sites where readers can share and discover new web pages. […]

 2. Webmoney » VRE och värderingmodeller - 30 mars, 2007

  […] VRE (virtual real estate) och värderingar av dessa virtuella fastigheter och domännamn har aktualiserats ännu en gång av Björns artikel En värderingsmodell av för VRE vilket i flera aspekter innehåller punkter från min artikel inom ämnet. Självklart blir man engagerad och vaknar till i veckodvalan jag har haft och känner att jag vill spinna vidare på detta ämne med mina synpunkter på värderingar av virtuella fastigheter och parkerade domännamn. […]

 3. Beta Alfa » Lördagsgodis med framtiden, Göran Persson, Christina Lindberg, Figge Räv och en sambaröv - 31 mars, 2007

  […] Per Gustafsson på Webmoney förklarar begreppet Virtual Real Estate: “VRE är alltså virtuella fastigheter och värdet i fastigheterna fungerar på samma sätt som det gör i den traditionella fastighetsbranschen.” Läs även Björn Liljas utveckling på Rund Kvadrat. Andra bloggar om: webb, annonser, virtual real estate, domäner, vre. […]

 4. En värderingsmodell för VRE - Del 2 - 9 april, 2007

  […] Det kom in mycket bra respons på mitt försök till en värderingsmodell för VRE som jag skrev förra veckan. […]

 5. Prisvärda länkar - 19 juli, 2007

  […] En värderingsmodell för VRE? (21 länkar, just nu PR4) […]

 6. Webmoney » VRE sedan bloggen startade - 23 oktober, 2007

  […] http://www.onlinemarknadsföring.se/?p=6 http://www.rundkvadrat.com/en-varderingsmodell-for-vre/ http://www.advertiser.se/kategori/vre/ http://www.superanton.se/en-liten-matematisk-formel-om-varfor-resebranschen-ar-smidig-ur-vre-synpunkt/ http://www.rundkvadrat.com/en-varderingsmodell-for-vre-del-2/ http://betaalfa.polymono.net/2007/03/31/lordagsgodis-med-framtiden-goran-persson-christina-lindberg-figge-rav-och-en-sambarov/ http://blogg.mjoelkbar.net/?p=39 http://www.berntjohansson.com/42webmoneyse/ http://www.bard.nu/category/virtual-real-estate/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: