Blockerade cookies ger konsekvenser för affiliates?

29 Mar

Jag har via jobbet fått ta del av denna informationen tidigare och nu bekräftas det även av IDG.

I sammanfattning handlar det om att de tekniker som idag används för att logga besöksstatistik hos några av världens största webbplatser börjat visa felaktigheter. Detta beror i sin tur på att flera säkerhetsföretag i sina produkter, exempelvis brandväggar för din hem-pc, börjat blockera tredjepartscookies (cookies som sätts av en annan webbplats än den du surfar till, exempelvis genom att en bild laddas från tredje part).

Detta leder till missvisande statistik, och leder till ett behov av att gå över till förstapartscookies. Detta är dock ingen given lösning eftersom det kräver tekniska förändringar på de webbplatser som ska använda lösningen. Dessutom får man ett problem med förtroende, det går att manipulera statistiken på ett helt annat sätt än tidigare med en sådan lösning.

Vad som slår mig är att detta problem även borde vara högst aktuellt för affiliatebranchen. Jag känner inte till alla detaljer kring deras implementation, men exempelvis sales och leads spåras ofta via just tredjepartscookies. Om avslutet görs av en användare som spärrar dessa borde det alltså idag bli så att din ersättning uteblir!

Stämmer detta är det ett enormt problem för branschen!
Det kan vara så att jag missar något i hur denna spårning sker, men om tredjepartscookies används är det helt klart ett allvarligt problem. Jag ska försöka sätta mig i kontakt med exempelvis Tradedoubler för att höra hur dom ser på detta. Fortsättning följer alltså!

Uppdatering: Jag vill förtydliga att problem med blockerade cookies har varit en realitet i affilaitebranchen länge. Frågan som väcks här är alltså om situationen blivit betydligt allvarligare på sista tiden. Ett svar på Tradedoubler finns på Affiliate-forum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: