”Commission Junction and LinkShare are screwed.”

22 Mar

Hos TechCrunch (via iFramkant) finns en bra sammanfattning av vad Googles kommande utrullning av CPA-annonser kommer innebära.

”Affiliate marketing networks like Commission Junction and LinkShare are screwed. These networks also operate on a cost-per-action basis, mostly with online retailers. Even though some of them have scale, they will not have the ability to compete with Google on sheer size of network.”

Ja, och det innefattar ju förståss svenska Tradedoubler, Double, Affiliator m.f.

… Eller gör det? En tanke som slår mig är att Googles svaghet (i alla fall i länder som Sverige) är lokalkännedom. ”Local search” á la Google existerar knappt i Sverige som det exempelvis gör i USA. Kanske kan nätverk som Affiliator överleva på att man lyckas profilera sig genom nisch och lokalkännedom? Stora bjässar som Tradedoubler, CJ m.f. har dock all anledning att oroa sig.

Vad mer?

”This won’t affect big advertisers much, because they already track ROI on CPC advertising very closely. For smaller advertisers though, click fraud can wreak havoc. The ability to largely filter out click fraud will help them track ROI much more closely that they previously could. This will be a big help for them.”

Detta är ju som det påpekas ovan en strålande utveckling för annonsörerna. För oss som jobbar med inkomster från klick kan det dock potentiellt innebära en katastrof (om än en rättvis sådan). Borta är inkomster som baseras på en användares nyfikenhet, dvs ett klick på länk till en produkt/tjänst dom vill läsa mer om, men troligen inte tänker köpa.

Frågan är vilken penetration CPA får hos annonsörerna. Som jag tidigare skrivit kan man förmoda att Google kommer göra det lekande lätt att implementera CPA. Det kommer dock aldrig vara lika lätt som CPC, så det är möjligt att den långa svansen av annonsörer inte tycker det är mödan värt.
En seger för webben och kvalitativa webbplatser. Ett hårt slag mot MFA, andra CPC-webbplatser och de stora affiliatenätverken.

[tags]google, adsense, cpa, tradedoubler, affiliateprogram[/tags]

3 svar to “”Commission Junction and LinkShare are screwed.””

 1. Anton 22 mars, 2007 den 09:30 #

  Jag såg det faktiskt först hos NYT…

  Men bra skrivet av dig ändå 😀

 2. Hjalmar 22 mars, 2007 den 06:18 #

  En sak som är oklar för mig är;

  Kommer CPA att integreras i deras nuvarande modell där CPM och CPC konkurrerar via auktionsmodellen, eller kommer det att vara ett val som man gör som publicist?

  Som jag ser det så är det väl inte alls omöjligt att google helt enkelt gör så att de kollar vad snitt-intäkten är för ett visst programs sales och sedan helt enkelt låter den parametern vara med i auktionen när det avgörs vad för annons som skall visas på en viss sida?

  Dvs, ytterligare optimering för webbplatserna (med potential både upp och ner) och större valfrihet för annonsörerna att enklare kunna kontrollera sin ROI.

  Om det vore så att CPC vore så fruktansvärt dåligt att CPA enkelt ”krossade” CPC så skulle vi inte ha adsense idag. Adsense funkar, men med CPA kan det bli ännu bättre, förhoppningsvis för alla inblandade.

 3. Björn Lilja 23 mars, 2007 den 08:44 #

  Hej!

  Intressanta tankar. Jag tror att CPA kommer integreras i nuvarande auktionsmodell. Citat från TC ovan ”Like CPC ads, PPA ads will be ranked by profitability to Google”.

  Du har rätt, man ska inte överdriva CPC som misslyckad modell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: