Fördelning av klick i Google SERP:s

21 Mar

Gamla nyheter, men mycket intressant. På en fråga av Tony letade jag runt efter information som jag hade sett tidigare och hittade följande:
Denna bild visar på ett riktigt tydligt sett varför det är så otroligt viktigt att ligga högt upp i resultatlistorna. Exempelvis klickar 12 gånger fler personer på resultat nr 1 än på resultat nr 5!

Lika intressant att notera är att det är mer fördelaktigt att ligga på sista platsen (10) än på nästa sista.

Hela studien (en av många) av detta fenomen kan du läsa här: Distribution of Clicks on Google’s SERPs

3 svar to “Fördelning av klick i Google SERP:s”

 1. Michael 21 mars, 2007 den 05:05 #

  Jag undrar just hur placering #7 påverkas med olika upplösningar. I rapporten sägs det ju att #7 hamnar precis utanför bild och förloras vid scrollning. I min nuvarande upplösning ser jag t.ex. till och med #8.

  Flyttade precis upp till #9 från #10 i en sökterm i google, jag kanske skulle försökt hålla mig kvar på tionde-platsen, men då är man samtidigt farligt nära att hamna på sida #2. 😉

 2. Nicklas Larenholtz 27 augusti, 2009 den 10:45 #

  Generellt sätt så ser det ut som att 7:e placering får mindre fokus för att man skrollar helt enkelt ner till botten, om det är som så att de 4 till 5 första alternativen inte gav svar på frågan, eller hade tilltalande title och description.

  Kort kan man sammanfatta det som att 1 till 3 är det som är klart avgörande. Men sajter som har ett varumärke med ett rykte i kant med Wikipedia, så kan ändock Wikipedia med en fjärde placering få mer trafik än de med topp placering. Ett annat exempel är om personen i fråga Googlar ”Java”, vissa är möjligtvis ute efter kaffe och en webbutvecklare är ute efter java funktioner eller idyl. Då spelar det inte så stor roll om man ligger etta om personen i fråga är ute efter java applikationer.

  Med andra ord så börjar arbetet av sökmotormarknadsföring när man syns på sökmotorer. Det gäller att få besökare med kvalité som får svar på sin fråga och gillar sajten det kom till.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dan Nilsson » Blog Archive » En plats i rankingen dubblar mina besökare - 22 mars, 2007

  […] Läste Rundkvadrats post om hur google-användare klickar och ser sökresultaten. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: