Har du en personlig Wiki?

7 Mar

Sitter på tåget till Göteborg och passar på att skriva lite när jag ändå kan surfa så bra tack vare det trevliga folket på Icomera.

När jag för en tid sedan hade den stora förmånen att lyssna på Andy Hunt [pragprog, toolshed] (jag är fortfarande inspirerad!) fick jag bland annat tipset att använda en privat wiki.

Andy använder en wiki lite som när man ritar en ”mindmap” på ett papper (något som hyperlänkar passar utmärkt till!), man skriver ner saker som man vill komma ihåg, stort som smått, viktigt som mindre viktigt. Länkarna bildar sambanden mellan de olika tankarna. I början är din wiki ganska tom och liknar mer en kom-ihåg-lista, efter ett tag har den vuxit till en riktig mindmap som kraftfullt och tydligt länkar samman dina tankar, TODO:s och annat. Med en bra sökfunktion blir din wiki dessutom ännu kraftigare.

Ytterligare fördelar med en wiki är:

 • Om du har den på webben kan du nå den när du behöver den. Detta ökar troligheten att du skriver in saker när du kommer på dem och har dem färskt i huvudet.
 • Andy påpekade också något som jag i efterhand funnit stämma otroligt bra: Om du börjar skriva ned alla dina idéer, så kommer du märka att du får fler! För mig som har en konstakt bakgrundsprocess av funderingar kring Internet, SEO och marknadsföring i huvudet har detta verkligen visat sig stämma. Min lista med bra idéer växer faktiskt snabbare!

Mitt bästa tips för fler idéer, bättre ordning och ett produktivare liv blir därför: Skaffa en personlig wiki!

[tags]wiki, produktivitet, andy hunt[/tags]

5 svar to “Har du en personlig Wiki?”

 1. agaton 7 mars, 2007 den 08:16 #

  Jag har också börjat använda en wiki för tankar, funderingar och allmänt komihåg. Tyvärr har jag inte hittat nån riktigt bra wiki än som funkar som jag vill.

  Jot har all den funktionalitet jag vill ha och är riktigt bra (använder den i vissa andra sammanhang) men är tyvärr stängd för nya användare sedan Googles uppköp.

  Något tips på någon bra wiki-tjänst?

  Sedan finns det förstås nackdelar. Går internet ner går hela produktiviteten ned när det gäller idéer och funderingar. Eller så kommer man på alla bra då, men glömmer bort dem.

 2. Björn Lilja 8 mars, 2007 den 08:54 #

  jag använder phpwiki, den är inte kanon, men den funkar.

  Man får förståss inte glömma att det finns papper och penna 🙂

 3. agaton 9 mars, 2007 den 01:13 #

  Ska testa phpwiki då.. Har precis testat pbwiki och kan väl inte direkt rekommendera den, även om den också är helt okej sett till funktioner.

  Google notebook, finns ju alltid också.

 4. Jonny Elofsson 9 mars, 2007 den 09:48 #

  Installerade här om veckan MediaWiki för i första hand en form av kom-i-håg-lista. Har dock inte riktigt kommit igång än men när jag väl fått in det i rutinerna ordentligt så kan det nog vara riktigt bra.

 5. David Hall 11 mars, 2007 den 11:13 #

  Jag har en personlig wiki sedan november 2005 på http://moonhouse.se/wiki och där vem som helst kan redigera och läsa. Den är dessutom helt integrerad med min blogg vilket gör att man kan klicka på en wikilänk i ett av mina blogginlägg och få upp wiki-artikeln under inlägget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: