”Världen enligt Google” – Inget nytt under solen

25 Jan

Har precis tittat klart på den holländska dokumentären ”Världen enligt Google”. Mycket riktigt är det samma film som kan ses här om du missade den.

Dokumentären går ytligt igenom vad Google gör och vad som gjort dem framgångsrika. Därefter dyker man snabbt in på frågan om förtroende, monopol etc. Lustigt nog tycker jag inte ens diskussionen är särskilt intressant – kanske är man för insnöad.

Att moderna applikationer, och därmed företag, är ett hot mot vår integritet är en självklarhet. Frågan tycker jag därför inte alls handlar om huruvida informationen alls ska lagras, utan om hur samhället kan och bör använda den. Exempelvis så tycker jag att det i den här frågan är mycket kraftfullare att rikta kritik mot regeringar än mot företag.

Det är regeringar och länder som skapar lagar som hotar eller skyddar vår integritet, må informationen finnas hos Google eller någon annanstans. På samma sätt är det också statsmakters roll att stifta lagar som reglerar hur företag kan nyttja information den samlar från sina kunder och användare.
Grundaren av Alexa säger det bäst i dokumentären, något i stil med:

Google är bara ett företag vilket som helst. Dom kommer att använda sina resurser för att skapa fördelar för sig själva. Det är allt dom är, och allt dom kan vara”.

Beträffande möjligheten att påverka känns det dessutom nästan löjligt att (än så länge) ställa till hallå kring en sökmotor i jämförelse med amerikanska TV-bolag.

Google fascinerar och skrämmer, kanske framför allt för att dom under många år visade vad man verkligen kan göra med enorma mängder datorkraft.

I mitt tycke är den fascinationen redan borta. Google är fortfarande mitt främsta val av sökmotor, och sök skapar imponerande möjligheter (inklusive affärsmöjligheter) för många människor. Historien visar dock att tiden, tekniken och samhället självt snabbt glömmer en stjärna för nästa. Under tiden är det samhällets, och inte Googles, ansvar att se till att teknik och framsteg inte missbrukas.

[tags]google, integritet[/tags]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: