Äg dina länkar, hyr dem inte

9 Jan

Ryan på College Startup har en bra artikel om textlänkar, att du kan tjäna pengar på dem – men också att du blir beroende av dem.

Textlänkar är en av dessa inkomstkällor som vuxit fram runt ett ensamt fenomen som i princip när som helst kan försvinna, eller som Ryan kallar det, en ”fiktiv marknad”. Den fiktiva marknaden är i detta fall Google PageRank och många är dom människor som skaffat sig en inkomstkälla från detta.

Att Googles PageRank, eller kanske mer generellt; deras sätt att värdera länkar, skulle försvinna inom kort är knappast troligt, men en marknad som dras av ett ensamt fenomen har onekligen tendenser av att vara en bubbla.

Ryan skriver också om det allvarligaste beroendet, att köpa textlänkar. Problemet med köpet är att du aldrig riktigt kan avsluta det – då tappar du länkkraft och därmed potentiell rankning i sökmotorn. Därför blir textlänkarna en konstant utgift som du måste räkna av från alla vinster.

Webbplatser att placera länkar på kan därför jämföras med principen kring bostäder. Om du hyr ditt boende (köper textlänkar) måste du alltid räkna bort kostnaden för det så länge du bor där. Om du därmed köper ditt boende (bygger egna webbplatser) kan du den dag lånen är betalda bo gratis, så när som på driftskostnaderna.

Handeln med webbplatser kallas på engelska också just för handeln med ”web properties”. Precis som med riktiga fastigheter finns det idag allt fler fördelar med själva ägandet av webbplatsen – Du kan dra nytta av dem själv, eller hyra ut delar av dem till andra. Du får dessutom del av värdeökningen som en växande marknad skapar.

För den som har tid och råd är det alltså ett bättre råd på sikt; Att bygga eller köpa webbplatser där du kan placera länkar gratis. Och för den delen sälja länkar till andra som inte har det lika bra…

[tags]textlänkar, fastigheter[/tags]

Ett svar to “Äg dina länkar, hyr dem inte”

  1. Mattias 9 januari, 2007 den 04:45 #

    Håller med helt och hållet.

    Sen är det så många positiva saker som kommer med att äga flera domäner. Mycket enklare att dra igång nya sidor. Det är ungefär som någon klok rik person sa ”Det svåraste är att tjäna den första miljonen, sen är det enkelt”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: