15 steg, 24 timmar & 30 dagar till en passiv inkomstkälla

27 Dec

Passiva inkomstkällor är underbara. Med en passiv inkomstkälla menar jag en sådan som ger dig inkomster utan att du behöver göra något när du väl är igång.

Den vanligaste typen av passiv inkomst bland ”webbkunnigt” folk idag är webbsidor med Google Adsense. Modellen kan variera från enkla MFA-sidor, hatade av Google och alla andra, till välgjorda innehållssidor med välskrivet och unikt innehåll. Jag förespråkar den senaste, både av moraliska skäl och att det är den enda lönsamma modellen om man inte blir riktigt storskalig.

Problemet med ”passiva” inkomstkällor är att dom tenderar att bli allt annat än passiva. Slår man ut sin insats över årets inkomster blir det ofta en ganska dålig timlön. Oavsett om du tänker skapa en eller 40 av dessa sidor är effektivitet en nödvändighet.

Här följer en guide, som om du följer den, ger dig en passiv inkomstkälla för några år framöver med ungefär ett dygns effektivt arbete.

 1. Välj ett ämne. Kriterierna för detta val är tre: Du bör känna till det och kunna skriva några sidor om det, konkurrensen på Google ska vara begränsad och dina utvalda nyckelord ska betala hyfsat bra. Bonuskriterium är att det finns lämpliga affiliateprogram för ämnet. [2 timmar]
 2. Välj ett domännamn och, om du inte har det redan, ett webbhotell. Ta med ditt viktigaste nyckelord eller fras i domännamnet. Gör detta så tidigt som möjligt, även om du inte får tid till övriga delar förens senare! [30 minuter]
 3. Installera WordPress och hitta ett tema som är lätt att modifiera för olika ämnen. Gör de förändringar som är nödvändiga i temats mallar för att sidan ska bli mindre ”bloggig” och mer lik en vanlig webbsida med traditionell meny. Du kan återanvända detta arbete för din nästa webbplats! [2 timmar]
 4. Skaffa en bild som matchar ditt ämne och använd den i ditt wordpresstema. [30 minuter]
 5. Registrera ett konto hos Google Sitemaps och Google Analytics. Installera nödvändig kod för dessa på din webbplats. [30 minuter]
 6. Fundera över struktur och innehåll på din webbplats. Vad kan du skriva om? Vilka sökord är lämpliga? Vad vill de som är intresserade läsa om? [30 minuter]
 7. Skriv, men publicera inte! Skriv 10-20 sidor med kvalitativt innehåll (fler är bättre!). 200-1000 ord per sida. [8 timmar]
 8. Publicera ditt innehåll på webbplatsen. Publicera bara en sida åt gången, var eller varannan dag. Länka intern mellan relaterade sidor med bra nyckelfraser i länktexten. Undvik onödiga externa länkar men placera gärna några relaterade och med hög trovärdighet i dina texter. [totalt 30 minuter]
 9. Undvik fortfarande alla former av reklam på din sida!
 10. Identifiera länkkataloger och relaterade sidor där du kan placera/byta länkar till din nya webbplats. Ju fler, desto bättre! Placera 1-3 av dessa länkar per dag med viss oregelbundenhet. [5 timmar]
 11. Registrera dig på relaterade forum. Detta är ett känsligt område. Spendera ett par veckor med att svara på frågor, ställa frågor och vara hjälpsam. Därefter kan du om det är tillåtet placera din egen länk i din signatur, och möjligen försöka tipsa besökare om din sida. [2 timmar]
 12. Har du placerat alla länkar, inklusive den hos Sunet? Hittar du fler länkkataloger och potentiella länkbyten, spara dem i en lista eller i minnet.
 13. Trafik från sökmotorer bör börja trilla in efter några veckor. Använd ditt konto hos Google Analytics för att se hur folk hittar dig. Anpassa vid behov sidornas rubriker, texter etc för att pressa upp rankingen i sökmotorn. Hittar du en lämplig sökfras du missat kan du använda denna i framtida inlänkar. [1 timme]
 14. Fram tills nu bör du helt ha undvikit reklam på webbplatsen. Placera Adsense i varje artikel på webbplatsen. Exakta placeringar varierar, men lämpligt är högst upp och längst ned i varje artikel och strategiskt ovanför exempelvis en meny. Undvik att placera externa länkar i början och slutet av artikeln – dom tar klick från dina annonser! [30 minuter]
 15. Placera sparsamt affiliatelänkar och banners på sidorna. Här fungerar rekommendationer av böcker och dylikt utmärkt! Rekommendera en bok och tips om var man kan köpa den. [1 timme]
 16. BONUS: Undersök din CTR för Adsense etc och alternativa billiga nyckelord. Kan du driva trafik till din webbplats från Adwords med billiga nyckelord och tjäna pengar på mellanskillnaden? Min erfarenhet är att denna metod, använd på rätt sätt, enkelt dubblar den effektiva vinsten i projektet.

Luta dig tillbaka. Ett rätt valt ämne och 50+ besökare om dagen bör nu generera dig minst en stadig tusenlapp per månad. Av arbetet du gjort kan du återanvända 1/3 till nästa webbplats i form av mallar, erfarenhet och lämpliga länkkataloger. Notera att du kan göra mycket av insatsen i en följd, men vissa steg gör att du får räkna med en månads kalendertid för bästa resultat. Bra placeringar i sökmotorn tar ännu länge tid. Men den som väntar på något gott…

36 svar to “15 steg, 24 timmar & 30 dagar till en passiv inkomstkälla”

 1. Per 28 december, 2006 den 06:38 #

  Bra inlägg! Har gjort ungeför som du med några saker och det ramlar in mer pengar än vad man kan tro. Plus att det är lite arbete 🙂

 2. agaton 29 december, 2006 den 06:22 #

  24 h är lite att ta i. Min sida dubbdäck.se har hittils gett en inkomst på mellan 40-70 dollar i månaden, och mer än åtta timmar har jag inte lagt ned på den sajten – även om jag varit mycket noggrann med att följa upp m.m.

  Ren inkomst på mina mer generella bloggar är inte särskilt stor, utan det är just nischade sidor med få men med hög klickfrekvens som är bra. De ska helt enkelt vilja komma bort ifrån innehållet genom att klicka på reklamen, även om sidan ska vara tilltalande.

  Jag måste nog också erkänna att jag har lite försprång med all min länkkraft. Har man inte så många sajter sedan tidigare så är det inte lätt. Man kan inte helt och hållet förlita sig på länkkataloger och länkbyten, att ha egna sajter att länka ifrån är det smidigaste som finns…

  Bra sammanställning i all fall! Kul att läsa!

 3. Jon 29 december, 2006 den 07:11 #

  Mkt läsvärt! Gör ungefär så med min nya sida http://www.efternamnsdag.se men jag gamblar och kör adsense direkt. Men jag hoppas å andra sidan mer på word of mouth-effekten…

 4. Redaktören 30 december, 2006 den 09:07 #

  Agaton,

  Grattis, kul att höra! Men då är du ju inte uppe i mina minimum 1000 kr månad än, så du kanske får lägga 24h? 🙂

  Du har valt ett guldämne, jag var inne på precis det, eftersom jag haft lite framgång där innan.

 5. Jim Westergren 2 februari, 2007 den 03:16 #

  Väldigt bra guide!

  Men tiderna är nog lite underskattade tror jag. Det tar nog lite mer än 2 timmar att göra om en WP-theme till en mer CMS-liknande sajt och mina skribenter brukar nog ta lite mer tid på sig med sitt skrivande. Sen är bilderna heller inte det lättaste, gäller att man inte bryter copyright.

  Jag håller på att göra något väldigt liknande men i lite större skala. Kanske blir en guide om det någon gång.

  Det är spännande detta. 🙂

 6. Anton 2 februari, 2007 den 03:36 #

  Satt idag och gjorde en hemsida med den här artikeln som utgångspunkt. Kanske återkommer med resultat om ett tag.

 7. Phototourism 5 februari, 2007 den 11:23 #

  Bra guide! Om du skall skriva något mer i detta ämne, så skulle jag gärna vilja ha en förklaring till vad det är som gör det värt att registrera domäner likt http://www.resa-till-sydafrika.com framför att använda en befintlig domän och lägga sidan under tex http://www.rundkvadrat.com/resa/sydafrika/ eller liknande.

 8. agaton 17 februari, 2007 den 04:13 #

  Framförallt för att det ser bättre ut i sökresultaten..

  Däremot funkar det alldeles utmärkt att t.ex. ha resguiden.com/sydafrika och resguiden.com/malaysia .

  Men det krävs lite relevans för att folk ska klicka oftast.

 9. Tusenlappen 15 mars, 2007 den 01:24 #

  Väldigt intressant måste jag säga men jag har lite funderingar angående detta.

  Hur ska man kunna veta om det betalas bra för nyckelorden?
  och
  Hur ser en sådan sida ut? Alltså en WordPress-blogg med ett tema som gör det mindre bloggaktigt. Har du något exempel hur en hel sida kan se ut som är som guiden beskriver.
  samt:
  Vad menar du med 10-20 sidor? Är det 10-20 blogginlägg det blir då som har hög relevans?

 10. Björn Lilja 15 mars, 2007 den 10:16 #

  Hej!

  Du kan använda detta verktyg för att ta reda på vad olika nyckelord ungefär kostar:
  https://adwords.google.com/select/KeywordToolExternal

  http://www.resa-till-sydafrika.se och
  http://reseguide-mallorca.se är bra exempel på bloggar som anpassats.

  Ja, det är ca 10-20 blogginlägg med hög relevans. Se även här ovanstående sidor.

 11. Tusenlappen 18 mars, 2007 den 12:29 #

  tackar.

  Är dessa sidor gjorda i wordpress med något tema? Det syns ju ingenstans att det är det isf. Hur har det lösts?

 12. Tusenlappen 18 mars, 2007 den 01:08 #

  Förlåt, jag var lite trött när jag skrev den där kommentaren. Det var ju det du hade svarat på. Frågan skulle vara om t ex dubbdäck.se är gjord på samma sätt eller om det är en hemsida gjord från grunden.

  Tack för svar.

 13. Björn Lilja 19 mars, 2007 den 09:40 #

  Dubbdäck verkar vara en sida gjord av statiska html-sidor.

 14. Tusenlappen 20 mars, 2007 den 06:21 #

  Okej, tack för svaren.

  Jag undrar också vad det är för tema som du har modifierat på:
  http://www.resa-till-sydafrika.se och
  http://reseguide-mallorca.se

  Tack så mycket på förhand

 15. Tusenlappen 20 mars, 2007 den 06:24 #

  Får man fråga vilket tema du användt dig av när du gjort:
  http://www.resa-till-sydafrika.se och
  http://reseguide-mallorca.se

  tack på förhand

 16. Björn Lilja 21 mars, 2007 den 09:11 #

  Det är olika teman, jag äger inte reseguide-mallorca.se.
  Några affärshemligheter får man ha.. 🙂

 17. Undrarern 10 april, 2007 den 10:30 #

  Hej!

  Jag har nu påböjat ett litet projekt nu med utgångspunkt den här guiden.

  Det jag har kört fast vid är WordPress-temat, jag vet hur jag vill att det ska se ut och har hittat ett liknande men jag vet inte hur jag ska modifiera det så att det blir som jag vill.

  Finns det något sätt man kan modifiera det enkelt på så att man ser samtidigt vad man gör när man ändrar i koden?

  Eller hur gör man för att modifiera sitt tema?

  Tack på förhand

 18. Björn Lilja 11 april, 2007 den 08:43 #

  Undraren,

  Logga in i wordpress, välj ”presentation” och sedan ”redigera dina teman”. Där får du en editor du kan använda och sen kan du se ändringarna direkt på webbplatsen, som du exempelvis öppnar i ett nytt fönster brevid.

 19. Undrarern 11 april, 2007 den 09:45 #

  Okej, Tack. Men när jag är där inne så står det bara så här under editor-fönstret : If this file were writable you could edit it. Men det finns ingen ”spara-knapp” för att spara ändringarna. Har testat på flera teman och det är likadant på alla.

 20. Björn Lilja 11 april, 2007 den 01:49 #

  ah, var kör du wordpress? Om det är hos wordpress.com eller på något bloghotell kan det ju vara så att du inte får redigera temat.

 21. Undrarern 12 april, 2007 den 11:38 #

  Jag fick fix på det på ett annat sätt.

  Jag funderar på hur man gör med ämnen som man inte kan skriva så mycket om men de skiljer sig lite. Till exempel som när du skrev om statsdelar i Kuala Lumpur, är det bäst att ha alla på samma sida eller är det bättre att först skriva om Kuala Lumpur och sen ha underrubriker för olika statsdelar.
  Det var ett ganska dåligt exempel men jag har ett ämne som jag lätt skulle kunna ha på samma sida varje rubrik innehåller kanske 60-70 ord, men jag funderar på om jag ska lägga ihop dessa eller ha dem i underrubriker.

  Sen undrar jag hur det funkar med adsense, om jag har flera sidor och använder samma adsensekonto till dessa kan jag då se olika statistik för de olika sidorna i adsense-kontrollpanelen?

  Tack på förhand

 22. Björn Lilja 13 april, 2007 den 10:02 #

  Hej Undraren,

  Du kan använda kanaler för att spåra Adsense på olika sätt, du kan läsa mer om kanaler i deras manual.

  Vad man ska ha för information på en sida är en avvägning mellan SEO och upplevelse för användaren.

 23. Undrarern 13 april, 2007 den 05:32 #

  Okej, tack för svaret.

  Känns som att SEO:n är det viktigaste nu i början iaf. Hur ska jag göra om man ser det så då?

 24. Jack H 28 juli, 2007 den 11:52 #

  Hej!
  Undrar vad ni tror om Squarespace som alternativ till WordPress? Min sajt http://www.text.nu är byggd helt via Squarspace och det har fungerat toppen. Men vad tycker ni?

 25. preppie 16 september, 2007 den 05:36 #

  hej! Måste först tack för mycket informativ och intressant läsning. Jag har en nystartad utländsks sida där jag inte har börjat lägga in adsense mm, utan har väntat med det enligt ovan. Men min undran är hur mkt Tradedoubler och övriga köptjänster ger mervärde än jämförelse med Adsense. Vad bör jag lägga här http://www.anuncioargentina.com ? tack på förhand

 26. Fred 21 oktober, 2007 den 07:24 #

  Hej! Bra artikel. Jag bara undrar hur man lägger in google analytics i temat? För det blir alltid något felmeddelande när jag lägger in koden.

  Mvh, Fred

 27. Fred 21 oktober, 2007 den 07:24 #

  wordpress tänkte jag på.

 28. Fred 21 oktober, 2007 den 08:02 #

  Kom på att wordpress hade en egen statistik 😀

 29. Anders G 22 februari, 2008 den 11:52 #

  Hej Björn!

  Tack för den här guiden. Den är jättebra!

 30. Benny 20 maj, 2008 den 12:47 #

  Bra information, efter att ha läst igenom artikeln fick jag mer ”energi” och smider nu vidare på nya projekt!

 31. Peter T 17 maj, 2009 den 09:15 #

  Hej alla!
  Jag har inte börjat med ”passiva inkomster” än, eller några andra heller för den delen. Men jag håller på att sondera terrängen lite. Jag är arbetslös och behöver lite extra pengar, fast i grund och botten tror jag inte på snabba inkomster utan mer ett nytt intresse förhoppningsvis i en kombination, hur som helst så skulle jag gärna vilja ha lite åsikter om 2 sajter.
  http://www.skapatrafik.com/nb-01-ad.html
  http://www.30dagar.com/
  Jätte-intressant läsning, Tack
  mvh Peter

  Sidan finns nu på mina favoriter

Trackbacks/Pingbacks

 1. “6-9 månader för bra ranking hos Google” - 9 januari, 2007

  […] Tidigare publicerade jag den ganska uppskattade guiden till en passiv inkomstkälla. För er som intresserade er för innehållet kan det vara värt att läsa Rand Fishkins uppskattningar av hur lång tid det tar att bli indexerad och få bra ranking med en ny domän. Registering a New Domain […]

 2. Full fart för Sydafrika - 30 januari, 2007

  […] Jag skrev min guide till en passiv inkomstkälla samtidigt som jag jobbade på mitt senaste projekt av den karaktären, min reseguide till Sydafrika. När jag skapade just den webbplatsen var målet att “göra allting rätt”, jämfört med de tidigare webbplatser jag utvecklat med samma syfte. […]

 3. En värderingsmodell för VRE - 29 mars, 2007

  […] VRE handlar i huvudsak om att driva fram lönsamma webbplatser, och att hitta balansen mellan volym, tid och kvalitet. Jag har tidigare skrivit mycket om passiva inkomstkällor, något som jag själv tycker är ett ledord/nyckelord inom VRE. […]

 4. Nytt projekt « Webbdesign - 31 mars, 2007

  […] Nytt projekt Published mars 31st, 2007 Webbdesign , Projekt , Blogg Har startat ett nytt projekt, en affiliatesida om fotboll. Sidan ska innehålla en blogg samt välskrivna artiklar om fotbollsspelare. Jag ska försöka att följa Björns utmärkta guide till en passiv inkomstkälla. […]

 5. Guide till att bygga en innehållssida med passiv inkomst « Webbtjejen - 25 juli, 2011

  […] Guiden hittar du på Björn Liljas blogg rundkvadrat.com. Som sagt, riktigt grym! […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: