”300% ökning av svenska skräpsajter”

19 Dec

Annonsering på parkerade internetdomäner är en affärsmodell som växer explosionsartat i Sverige. Bara det senaste året har antalet sajter ökat med nästan 300 procent. Trenden är ett dilemma för II-stiftelsen: alla vinner på systemet – utom användarna.

Beta Alfa definierar en skräpsajt som en domän som enbart innehåller reklam, dvs en domän parkerad och ofta till salu. Sedo har ungefär drygt 2 miljoner domäner parkerade hos sig. Det kan verka skrämmande mycket, men kanske än mer skrämmande är att fler än häften av de registrerade domännamnen idag är parkerade, och alltså enbart inköpta för att säljas eller generera reklamklick.

Att det finns en enorm mängd parkerade domäner idag tycker jag inte är särskilt konstigt, eller ens störande. Dessa existerar för att dom får en stor del av sin trafik från så kallade ”type-ins”, det vill säga användare som på måfå skriver in en adress som matchar det dom söker efter, typ ”jeans.com”. Att detta fungerar idag är mest ett tecken på användare okunniga om hur saker fungerar.

Långt värre tycker jag i så fall fenomenet med MFA-sidor är idag. Värdelöst eller kopierat innehåll spritt över hundratusentals sidor.

[tags]domäner, domänparkering, skräpsajter, mfa[/tags]

Ett svar to “”300% ökning av svenska skräpsajter””

Trackbacks/Pingbacks

  1. Beta Alfa 2.0 » Jag fyller på webben - 20 december, 2006

    […] Johans blogg-blogg: Äntligen! Rund kvadrat: “300% ökning av svenska skräpsajter” Bisonblog: Food storytelling Citizen Media Watch: Make your own “Digg” lists with Plexo Informatören: Rymdhysterin har blivit löjlig […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: