Hur klarar dina inkomster en lågkonjunktur?

4 Dec

Just nu ser allt onekligen ljust ut på affiliate- och PPC-programens himmel. Google Adsense, Tradedoubler, Double, Affiliator m.f. är klart lysande stjärnor och många av oss tjänar bra med pengar på nischwebbplatser kombinerat med exempelvis sökmotormarknadsföring och kunskaper inom sökmotoroptimering.

Det man kanske missar är att den formidabla explosionen av nya inkomst- och ersättningsmetoder, som PPC, PPL och CPA, nästan enbart har skett under den nuvarande högkonjunkturen och ”nya IT-boomen”. För den som börjar betala av sina lån, fundera på en ny bil eller kanske närmar sig en inkomst motsvarande en seriös lön har därför all anledning att ställa sig frågan: Hur kommer mina inkomster att påverkas av en lågkonjunktur?

Att konjunkturen går i vågor är ju väl bekant, och konjunkturen brukar också av erfarenhet vända när det ser som ljusast eller mörkast ut för stunden.

En lågkonjunktur präglas av minskad köpkraft/ökad pessimism och osäkerhet hos konsumenterna, och även om det är lätt att glömma ibland så får vi ju trots allt nästan alla våra adsense-klick från konsumenter som i någon utsträckning är intresserad av att köpa produkter och tjänster.

Jag har förstås inget bra svar på hur jag kommer att påverkas av en kommande lågkonjunktur. Däremot funderar jag på hur jag bäst kan skydda mig.

Följande borde kunna göra mina inkomstkällor mer stryktåliga:

  • Diversifiering. Jag har en hel del av mina adsense-inkomster från resebranschen, typiskt en bransch som drabbas hårt i lågkonjunktur. Att försöka sprida dina nischer gör dig mindre sårbar.
  • Om möjligt, nischa dig mot billiga och nödvändiga produkter. Ett exempel som är klockrent är kondomer på nätet. Motiven att köpa dem är alltid lika starka. Billigt, inte pinsamt, och framförallt – you really want them. 🙂 Lågkonjunktur eller ej…
    Böcker borde också vara en nisch som klarar sig någorlunda.
  • Använd olika leverantörer. Adsense och YPN är stort idag, men vad händer om 2 år? Skydda dig mot snabba förändringar i en lika snabb bransch genom att tjäna dina pengar från olika källor och olika ersättningstyper.
  • Är tjänster bättre än produkter? Detta är ren spekulation, men det är svårare att sluta köpa en bekväm tjänst än en produkt du aldrig har ägt.
  • Öka din trafik, inte bara din konverteringgrad? När det går som bäst väljer man de enkla vägarna. Med exempelvis Google Adsense innebär det att man lägger tid på att öka klickfrekvensen från 22,37% till 31,24… ett stort lyft, men arbetsinsatsen betalar sig inte när ingen längre vill klicka som förr. Satsa därför också på att öka dina besökare, och därmed även SEO. Dina inkomster minskar ändå vid en lågkonjunktur, men ditt underlag är i alla fall större.
  • Spara och investera. Ett riktigt tråkigt råd. Men lika snabbt som din nya penningkossa dök upp, lika fort kan den försvinna. Ta åtminstone några av dina nya slantar till att spara och betala lån. På så sätt ökar du din framtida livskvalitet även om du förlorar just denna inkomst.

Som jag ovan konstaterat: Jag vet inte hur denna bransch drabbas nästa gång mörkret faller – men det är säkerligen värt att fundera lite extra på.

[tags]lågkonjunktur, adsense, inkomster, affiliateprogram[/tags]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: