The vote of the ”majority”

6 Okt

(Varning för omåttligt långt inlägg)

För några månader sedan, efter att ha last ”The Search” och länge funderat på SEO-fenomenets påverkan på såväl Internets som och sökmotorernas utveckling, skrev jag en artikel. Jag kallade den ”The Rise and Fall of the PageRank Algorithm” och publicerade den på den private delen av SEO-Forum.

Artikeln är på engelska och återspeglade framförallt mitt behov av att ”skriva av mig” (ibland på ett språk jag trivs med men ofta felstavar…). Inlägget fick ett ganska ljummet mottagande, kanske framförallt för att jag inte var tillräckligt tydlig i mina ironier kring ”framtiden” som egentligen redan är ett faktum. (För detta inläggs skull publicerar jag artikeln här)

Mitt inlägg i SEO-debatten hade två poänger:

  1. Googles Pagerank-alogoritm och principen ”the vote of the majority” har på medellång sikt spelat ut sin roll.
  2. Framtidens sökmotorer kommer, till följd av 1 ovan, att fokusera mindre på länkar och mer på trafikanalys.

Poängen med 1 ovan är i korthet denna: Genom att länkar har fått en så etablerad roll för en webbsidas ranking i Google och andra sökmotorer så har den balans som tidigare rådde sats ut spel.

Nätet översvämmas av ”meningslösa” länkar från kraftfulla aktörer vars ända syfte är att få en webbplats att ”ranka” högt.

För den som följt webbens, sökmotorernas och de sociala webbnätverkens utveckling 2003-2006 är ”the vote of the majority” en bekant fras. Principen att åsikten hos hela nätverket, kanske enbart på grund av dess storlek, ska vara korrekt och orubblig har varit nästan romantiskt fast etsad i våra sinnen.

Min revolt mot denna tanke har legat ganska stilla i mitt huvud fram tills för några dagar sedan. Då bestämde sig några mycket goda vänner för att dra igång en ”Digg-kampanj”.

Digg är idag en av världens mest välbesökta webbplatser. Principen bakom digg är att vem som helst kan publicera en intressant artikel som dom hittat på webben. Det stora antalet medlemmar kan sedan rösta på dessa artiklar, och de artiklar som får absolut flest röster inom en viss tidsperiod landar på digg:s förstasida. Att hamna på förstasidan på digg innebär i sin tur en veritabel flodvåg av trafik och besökare till din webbplats, ett problem som många webbmasters fått uppleva genom att deras servrar fallit ”pladask” för den omåttliga belastningen.

Digg, precis som Google Pagerank (om än på olika nivåer) förlitar sig på majoritetens röst. ”The vote of the majority”, det ska alltså inte gå att fuska sig till en topplacering. Mina vänner (och dom var absolut inte först) lyckades i alla fall utmärkt med sin målsättningen: Med metoder liknande dom i SEO landade dom på förstasidan hos digg.

Vad innebar det? Den ekonomiska effekten av 25,000 besökare på en eftermiddag ska verkligen inte underskattas, precis som effekten av att hamna på 1:a plats hos Google är närmast ovärderlig för vissa sökord.

Poängen med den mycket långa utläggningen ovan är denna: Så som antagandet om majoritetens röst används på webben idag fungerar det inte länge. Webbens strukturer och ekonomiska förutsättningar har ändrats.
I dagarna pågår Sveriges första SEO-tävling. Anledningen att denna företeelse ens är värd att nämna på svenska är att det fungerar. SEO-tävlingar, och därmed SEO-industrin, blomstrar och har med all tydlighet lyckats göra den riktiga majoritets röst totalt meningslös.

Mitt exempel med digg ovan går säkert att åtgärda tillfälligt, men det visar ändå på en tydlig brist: Så som webben kommit att utvecklas går det i allt störra utrstäckning att påverka resultatet av algoritmer som arbetar efter majoritetsprincipen.

Tvivlar fortfarande? SEO-industrin har precis rest sig ur vaggan och börjat gå. Om tre år kallas det kanske något annat, men en ekonomisk möjlighet kommer tyvärr alltid att kunna kullkasta de värdigaste av idéer. Jag är övertygad om att företag som Google insett detta för många år sedan. Och för den som läste hela min gamla artikel står det också klart vad jag tror dessa företag ägnar sig åt idag.

[tags]seo, google, digg[/tags]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: