Används Adwords som ett proffs

14 Sep

Google Adwords, revolutionerande annons- och sökmotorvärlden när det lanserades, och är i sanning Googles riktigt heliga graal. Upp till 99 procent av Googles inkomster kommer direkt eller indirekt från Adwords.

Systemet har blivit en så etablerat och accepterat som företeelse att jag själv nästan glömmer bort vilken enorm potential som ligger i detta verktyg.

Har du själv reflekterat över följande på senaste tiden?

  • Du kämpar för att få trafik till din blogg eller webbplats. Via Adwords får du med kronor och ören potentiellt tillgång till hundratusentals besökare, varje dag.

Ok, det där var ju inte ens en lista, men det räcker väl med en punkt. Adwords är en mäktlig källa till trafik. Riktigt välriktad trafik dessutom: Trafik via sökmotorer är på många sätt den mest välriktade du kan få. Folk söker (aktivt) efter något speciellt. Annonserna till höger är numera kända som kommersiella, och många klickar därför på dem med den vetskapen.

Du har alltså fått:

  1. Besökare som aktivt letar efter något, inte tar emot reklam passivt, via en skylt på gatan eller banner längst upp på en webbplats.
  2. En besökare som delvis är beredd att göra ett inköp eller dylikt för vad de letar efter.

Drömbesökaren enligt den klassiska kravspecen.

Nog med hyllningstal. Idag är Adword fullt av hugnande annonsörer (även om antalet fortfarande ökar) som tävlar om nyckelorden och driver upp priserna. Men möjligheten finns fortfarande kvar, det ställer bara högre krav på dig som annonsör.

Jag lägger själv ut ganska stora summor på Adwords varje månad. Jag vet inte bäst, men är om något ganska motiverad att inte slösa bort mina pengar. Här följer därför mina tips för framgång:

  1. Stäng av annonsering i Adsense-nätverket. Tyvärr har det blivit så. Tänk efter hur du själv använder, och tjänar pengar på Adsense. Hälften av alla som klickar gör det av misstag eller i tron om att länken leder till webbplatsen de för närvarande besöker. För dig som annonsör är detta förödande för din ROI. I din kampanj finns ett alternativ att stänga av ”annonsnätverket”. Gör det. (OBS! Se 2 nedan)
  2. Stäng inte av Adsense-nätverket! Säljer du inget, utan vill bara driva trafik? (Kanske för att bygga ett varumärke) Låt då ”annonsnätverket” vara aktivt. Bry dig dessutom inte om att Adwords inaktiverar dina nyckelord för sökning pg.a. minimipris, dina annonser syns troligen fortfarande i Adsense-nätverket då konkurrensen är mindre och priserna ofta lägre.
  3. Säljer du inget? (2) Annonsera ändå. För vissa nyckelord behöver du bara betala minimala priser. (I dagsläget ca 8 öre). Du kan få 100 besökare om dagen för under 10 kronor. Vad är det värt i exponering och synlighet?
  4. Använd negativa sökord defensivt. Annonserar du på nyckelordet ”köpa cykel”? Du känner väll till att din annons även visas för ”sälja cykel”? Google matchar per ”default” din term väldigt brett. Du som vill sälja cyklar är knappast intresserad av dom som vill sälja sin egen… Använd istället exakt matchning eller lägg till negativa sökord så som ”-sälja” och ”-begagnad”.
  5. Ta inte Googles rekommenderade priser för givna. Bara för att Googles sökordsverktyg föreslår ett pris på $5 för att komma på position 1-3 för ett sökord så behöver det inte stämma. Antalet annonsörer kan vara litet, men någon ”galning” driver upp priserna genom att bjuda högt. Börja lågt, följ dina resultat och höj när du behöver.
  6. Adsense-arbitrage. Detta är en ganska känd, och dessutom ful, teknik som Google aktivt försöker motarbeta. Om du betalar 8 öre för en besökare, och var tredje klickar på en av dina Adsense-annonser (återigen, se 1 ovan…) som ger dig 30 öre så gör du faktiskt en liten vinst. Många besökare ger dig en stor vinst.
  7. Använd ett statistikverktyg med nyckelordsspårning. (Exempelvis Google Analytics, eller Adwords egen omvandlingsspårning). Min egen erfarenhet är att vissa till synes liknande nyckelord inte konverterar alls. Andra gör det till 50%. Följ upp och observera din affär. Var beredd att förlora pengar i jakten på de riktigt framgångsrika nyckelorden. Vad är 100 kronor i förlust ett par dagar om du i gengäld tjänar 100 kronor om dagen för resten av året?

Sammanfattningsvis: Google Adwords är en källa till framgång, men det kräver tid och tankemöde för att inte insatsen ska rinna ut i sanden.

[tags]adwords, adsense, annonser, internet[/tags]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: