Recension av ”The Long Tail”

27 Aug

smallcover.jpgWhat happens when there is almost unlimited choice? When everything becomes available to everyone? And when the combined value of the millions of items that only sell in small quantities equals or even exceeds the value of a handful of bestsellers?

Artikeln (en av världens mest länkade) som blev en blogg. Som blev en bok.

Chris Andersons ”The Long Tail” är en fascinerande bok om hur företag som Amazon, ITunes och Google tjänar enorma pengar genom att erbjuda, förutom de vanliga ”hitsen” inom sin genre, hela det faktiska utbud som existerar längre ned i den långa svansen av böcker, musik och Internetannonsörer.

Vad som tidigare inte varit tillgängligt för den breda massan på grund av krassa ekonomiska överväganden som hyllplats och antal biobesökare både fyller och skapar nu en delvis helt ny efterfrågan. Det nya utbudet föder ett kulturellt och ekonomiskt nischbeteende.

”The Long Tail” är en ingående beskrivning av den långa svansens ekonomi, men är lika mycket en bok om Internethistoria och en uppgörelse med 80- och 90-talets stora spelare inom media och underhållning. Speciellt film och musikbranschen får sig en släng av sleven och utmålas som dömda att misslyckas på sikt på grund av sin oförmåga till nytänkande och att acceptera nya ekonomiska och sociala spelregler.

Det senare gör Chris Anderson helt utan att bejubla eller uppmuntra till piratkopiering och i princip utan att ge sig in i just den infekterade debatten. Detta uppskattar jag själv extra mycket då jag idag tycker piratdebatten har halkat snett på båda sidor, och just nu mest bland dem som bejublar olagligheter som ett juste medel mot en seg musik- och filmindustri ovillig till förändring.

Själv har jag två personer som ska få denna bok i julklapp: Mina föräldrars vän, förläggaren inom den ”gamla musikindistrin”, som slår om kring sig med näbbar och klor. Och min, nästan som i politiskt syfte, fildelande vän som tycker att ändamålet helgar medlen.

Båda behöver läsa Chris Andersons ”The Long Tail”.

Just detta sidospår är också bokens största utmaning: Det går att hitta långa svansar överallt. Fenomenet leder helt korrekt till de effekter vi idag ser inom nämnda branscher, men också i förlängningen till hela Internets nuvarande utveckling med explosionen av bloggar och byggande av sociala nätverk på nätet. De första kapitlen av boken är mycket, mycket läsvärda. Därefter övergår boken till att i princip bli en beskrivning av vad som driver Internetekonomin. Det luktar väldigt mycket av år 2000, men fascinerande nog håller det ihop idag – det är ingen futuristisk vision utan faktiskt historia.

Efter 100 av 230 sidor känner man sig ganska nöjd med historia och utförliga steg-för-steg-beskrivningar av textilindustrin från 1820 till dagens datum. Efter 180 sidor slutar jag sträckläsa och skummar mig igenom de avslutande kapitlen.

Men missförstå mig rätt. ”The Long Tail” är en extremt läsvärd bok! När du läser kommer du känna igen din omvärld idag och igår, men plötsligt ha en mycket bättre förståelse för varför den ser ut som den gör. Och dessutom har du tio nya uppslag till spännande entreprenöriella idéer.

Amazon: The Long Tail

Long_tail.png

Ovan: Försäljngsvolym av exempelvis CD-skivor. Svansen fortsätter ut i nära nog oändligheten. Summerar du det gula området är det ofta större än det röda. Enbart i en ekonomi där lager/utbud i princip inte kostar några pengar kan hela det gula området erbjudas.

[tags]the long tail[/tags]

4 svar to “Recension av ”The Long Tail””

Trackbacks/Pingbacks

 1. Den långa svansens hämd - 29 augusti, 2006

  […] Beta Alfa 2.0 publicerade denna för länge sedan, men jag tyckte den var så rolig så… Nu är jag skrivit en recension och allt. […]

 2. Bokus och den långa svansen - 8 september, 2006

  […] Läs även min recension av “The Long Tail” […]

 3. Rund kvadrat - Öka dina inkomster på webben - 8 september, 2006

  […] Läs även min recension av “The Long Tail” […]

 4. Kobra intervjuar Chris Anderson - 16 april, 2007

  […] I kvällens avsnitt av Kobra handlar det om topplistornas död och den långa svansen. I programmet intervjuar man bland annat Chris Anderson, chefredaktör på Wired och författare av The Long Tail. I veckans Kobra tittar vi närmare på shoppingkultur, bästsäljare och topplistans fall. Konsumtionen av populärkultur har länge kunnat mätas i topplistor. Men hur viktig är topplistan egentligen? Är den en nödvändighet för att vaska fram guldkornen eller är den ett hot mot den konstnärliga kvaliteten? För att svara på den frågan åker Kristofer Lundström till San Fransisco och träffar Chris Anderson, chefredaktör för den amerikanska tidskriften Wired, vars bok The Long Tail snart ges ut på svenska. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: