Viral marketing – dra nytta av de sociala nätverken

25 Aug

Performancing har ett utmärkt inlägg med exempel på hur bloggar kan utnyttjas för relationsbyggande och PR.

Att bloggen kan användas för att förbättra såväl som försämra någons rykte, såväl ditt som den du skriver om, har ju diskuterats flitigt.

Att företag ska blogga själva är ju ett hett ämne, men även att söka upp och/eller ha en aktiv relation till bloggare inom din nisch kan vara en väl så viktig byggsten i ett markands- och PR-arbete. I den engelskspråkiga världen har detta ett namn – ”Viral Marketing” (viral – virus, ditt rykte sprids likt ett virus) – och handlar om att utnyttja de sociala nätverk, som bland annat existerar så tydligt i bloggosfären.

På Performancings blogg understryker Markus Merz vikten av hur båda sidor agerar i denna relation. Som bloggare och ”ryktesspridare” kan du tjäna mycket på att också meddela den du skriver om att han/hon/företaget är omtalat.

I Markus fall gjorde han just det, och företaget i fråga spelade sina kort utmärkt genom att som tack för omnämnandet erbjuda bloggaren, såväl som hans läsare 10% på samtliga produkter året ut.

Uppmärksamheten och den goodwill ett sådant drag skapar betalar sig säkerligen, även om det inte handlade om någon gigantisk rabatt.

Sammanfattningsvis: Bloggar du regelbundet om tjänster och produkter – ta tillfället i akt och meddela dem du skriver om.

[tags]marknadsföring, PR, bloggosfären[/tags]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: