Inlägg nummer 100!

21 Aug

Det var den 30:e maj jag startade min nya blogg, ”rund kvadrat”. Idag, 100 inlägg och knappt 3 månader senare känns det som ett bra läge att summera vad jag åstadkommit så här långt.

Jag började skriva av en lika enkel som o-charmig anledning, jag var helt enkelt tvungen att sluta tråka ut C* med allt jag läste, tänkte och fascinerades av kring inkomstmöjligheterna på webben. Jag valde att skriva av mig istället! Tusen vet om jag löste mitt problem…

Mycket av det jag skrivit här har mest handlat om att uppmärksamma nyheter och händelser – det konstanta flödet av information och förändring som gör de områden jag skriver om så intressanta.

Jag läste om en bloggare som kallade sin blogg för sitt ”externa minne” – ett hjälpmedel för att sortera i sina egna tankar och som ett stöd när man vill gå tillbaka och få en mer komplett bild av ett skeende. Jag känner igen mig lite i det resonemanget – kanske kan jag läsa min egen blogg om ett år och bättre förstå hur webben som markandsplats utvecklas just nu.

Jag har även hunnit med en del funderingar kring det jag ser – känns allt vi tjänar pengar på verkligen bra där nere i maggropen? Här har jag inte riktigt funderat klart själv ännu, jag fortsätter skriva när jag kommer på något så får vi se hur känslan utvecklar sig.

Utöver funderingar och nyhetsnotiser har jag dock även hunnit med att skriva en hel del, som jag hoppas, matnyttig information, för nybörjare och för andra. Några exempel som är värda att nämna är…

Just detta, att skriva någon form av ”originalmaterial”, och inte bara återberätta vad andra skriver är en av bloggarens största utmaningar. De riktigt poppulära bloggarna är nästan alltid de som kan erbjuda välskrivet och unikt material – som tillför något nytt och inte bara aggerar som ett nyhetsfilter.

Ett delexperiment i mitt nya bloggliv har även varit att undersöka möjligheten att tjäna pengar på webbplatsen – det har jag trots allt viss erfarenhet av från annat håll. Jag kan bara konstatera att det gått riktigt dåligt, jämfört med andra webbplatser jag gjort med samma publikantal.

Möjligheten till inkomster beror nästan helt på bloggens ämne – om mitt är lätt eller svårt vet jag inte riktigt. Onekligen finns det saker ”att sälja”, men frågan är om jag kanske vänder mig till en redan allt för upplyst publik?

Någonstans handlar det också om hur och för vem man skriver. Jag har aldrig skrivit ett inlägg här med syftet att tjäna pengar på det, och även det är en rejäl utmaning för den som har ekonomiska mål med sin blogg. Vill du lära dig mer? Läs copyblogger.

Läsarantalet har sakta stigit – från ursprungligen två grupper bestående av vänner och nischade SEO-människor har jag nu förstått att även en publik med ett lite bredare webbintresse börjat läsa. Under gårdagen fick jag besök från ungefär 50 unika läsare.

Har du någonsin undrat hur många som följer dig ”i smyg” via Bloglines etc? Ändra inställningen för ditt RSS-flöde så att det bara presenterar ett utdrag från dina inlägg så ska du se att klicken kommer krypande… (sneaky traffic tip)

Vad är på gång framöver?

  • Just nu kämpar jag (jo faktiskt) mig igenom ”The Long Tail”, och återkommer med en utlovad recension inom kort.
  • Jag har ända sedan starten velat dra igång någon form av ”live demo” här på bloggen – att låta läsaren följa uppbyggandet av en webbplats eller dylikt via faser som SEO, inkomstkällor, markandsföring, trafikskapande etc. Jag letar fortfarande efter själva ”grundämnet” till ett sådant projekt.
  • Jag vill skriva fler guider och originalmaterial. Kanske dra ned lite på takten med mindre men mer kvalitativt material.

Väl mött framöver!

* Det är inne bland bloggare att kalla sin partner vid initial, för att inte behöva röja dennes identitet. Min flickvän kallar vi därför här för ”C”. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: