Domänindustrin – en frisk marknad? (Gamla nyheter)

21 Aug

Sprang på detta gamla inlägg jag skrev på min gamla blogg för snart ett år sedan. Hur läget är idag vet jag inte exakt, men man kan utgå ifrån att det inte är bättre… Apropå ett inlägg om spambloggar av Beta Alfa tidigare idag kan följande citat vara värt att fundera över:

Man beräknar även att det idag finns lika många eller fler parkerade domäner än normalt använda domäner.

Här följer mitt gamla inlägg i sin helhet:

I helgen läste jag DN Journal:s ”The State of the Industry (Summer 2005): Where We Are and Where We Are Headed”. Artikeln tar upp den senaste utvecklingen inom marknaden för begagnade domäner, eller eftermarknaden som den kallas.

Och visst finns det en eftermarknad. Sedo, Afternic med flera har över en miljon begagnade domännamn till salu. Det finns också ett bevisat värde i (åtminstone några) domännamn. Website.com, och Property.com såldes nyligen för $750.000 vardera, eller ca 5,6 miljoner kronor. Dessa namn må vara extremer, men myquote.com gick i dagarna för ca 80.000 kronor och financebroker.com för dryga 30.000 kr och domäner för ca 10.000 kr säljs dagligen. Även några svenska domäner, så som inkasso.se, har sålts för dyra pengar – 180.000 kr.

Detta må vara väl, även om jag kan tänka mig att många har invändningar mot detta, men i grunden handlar det om att köpa och sälja privat egendom till marknadspriser (Jag bortser nu helt från fenomen som hijackings och annat förkastligt). Men i den heta domänmarknadens spår kommer vissa abnorma fenomen i släptåg, varav alla inte känns helt sunda.

Annonser vid domänparkering
När domänmarknaden kokar över gör också marknaden för domänparkering det. När man parkerar sin domän hos exempelvis Sedo så visas konfigurerbara annonser, från till exempel Google AdSense Premium, upp på på domänen. Detta kan tyckas vara OK om man äger en generisk domän så som kaffe.se och visar länkar till kaffebutiker, men helt klart är att när en felstavning av en svensk dagstidning visar sex-länkar så urholkas värdet av nätannonsering ganska mycket. Man beräknar även att det idag finns lika många eller fler parkerade domäner än normalt använda domäner.
Går det då att tjäna pengar på exempelvis felstavningar? Jag har själv gjort ett litet anspråkslöst experiment, genom att registrera en känd svensk domän. Denna domän är i sig helt värdelös – med det lilla undantaget att ”i” sitter brevid ”o” på vårt tangentbord. Över 50 träffar om dagen gör därför att denna domän bär sin egen kostnad varje år med ett atraktivt nyckelord. Då är förvisso Aftonbladet sveriges 3:e mest besökta site enligt Alexa men min felstavning är heller inte den vanligaste förekommande.

Backordering
Tusentals domäner blir tillgängliga för nyregistrering varje dag, och att hitta dem är inte svårt. NIC-SE tillhandahåller själva en lista över domäner i karantän och
www.pool.com har en komplett lista för bland annat .com, .net och .org. Pool erbjuder även sk. ”backordering”, där man för $60 får möjlighet att beställa domänen via dem. Pool använder sig i sin tur sedan av en ofantlig mängd andra registratorer som för deras hänger på låset när domänen blir ledig – Ett upplägg som gör att Pool vinner i princip alla domäner man försöker registrera.

Är det sunt att ett företag fullkompligt kan bemästra hela markanden för utgångna domännamn? Det blir värre.

”Name tasting”
När registratorerna själva insett det pontentiella värdet hos atraktiva domännamn har man börjat utnyttja en lucka i regelverket. Genom att själva registrera utgångna domännamn, analyserar man vilka namn som har mycket trafik (vilket i förlängningen ger bra förtjänst på domänparkering). Därefter behåller man de man lyckas identifiera och släpper de övriga snabbt nog för att slippa betala avgiften till topregistratorn. Ett sådant aggerande möjliggör dels en betydande sidoinkomst för registratorn men i praktiken även möjligheten att själva bestämma vilka domäner som blir tillgängliga för allmänheten och inte. Den oberoende registratorn blir en egen aktör med en gigantisk fördel.

Nej, på det hela taget känns det inte riktigt sunt. Jag har inga invändningar mot att äga portföljer med domäner att sälja till högstbjudande, eller att nyttja annonser på domäner för den delen heller.

Men när felstavningar, total marknadskontroll, ”name tasting” och andra varianter blir ett större fenomen än den vanliga marknaden känns det som om själva grundvärdet hos domännamn sakta urholkas.

Vad tycker du?

Ett svar to “Domänindustrin – en frisk marknad? (Gamla nyheter)”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Name tasting - det händer varje dag - 8 september, 2006

    […] För en tid sedan publicerade jag en artikel från min gamla blogg, som bland annat handlade om “Name tasting“. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: