10 Personer…

7 Aug

Ett nära nog oändligt nyhetsflöde och alla dessa ämnen du bara ”måste kunna” för att hålla dig i utvecklingens absoluta framkant. Visst kan det bli för mycket för den bäste, och kanske särskillt för nybörjaren!

I ett avslappnat försöka att ge dig några hållpunkter i tillvaron listar jag därför här min ytterst personliga lista av tio personer som du verkligen bör hålla noggrann koll på för att hänga med.

(Listan är ej ordnad efter ”betydelse”)

1. Danny Sullivan är en av många kända profiler i sökmotorvärlden. Som redaktör på Search Engine Watch har han gjort sig känd som en av värdens främsta analytiker i branschen.

2. Darren Rowse gebit är att blogga, och tjäna pengar på det. Darren driver ett antal mindre kända (om än mycket lönsamma) bloggar, men har främst gjort sig ett namn genom Problogger, där han dagligen bloggar om tips och tricks för att hjälpa andra bloggare att tjäna pengar på det de gör, och kanske till slut helt försörja sig på det, som Darren Rowse själv. Visst finns det större bloggar, men bäst och mest OM dem läser man på Problogger.

3. Jim Westergren är ett namn att lägga på minnet, särskilt för dig som är svensk och arbetar mycket med Internet. Jim har de senaste åren gjort sig ett namn inom SEO-industrin och fick extra mycket uppmärksamhet när han för en tid sedan var ytterst nära att vinna ”VM i Google”. På svensk mark syns han framförallt på SEO-Forum. Framtiden för branschen må vara svår att förutse, men med ett jobb som är så hett kan man inte säga annat än att Jim troligen erbjuder markandens absolut bästa price vs. performance.

4. ”Johan” driver Sveriges bloggknytpunkter innehållandes bland annat bloggar.se, knuff.se och nyligen.se. Jag blir för mitt liv inte klok på hans sätt att strukturera och särskilja de olika tjänsterna men detta är onekligen en man med mååånga goda idéer, snabba fingrar och strålande resultat. Bonuspoäng ges för ett efternamn.

5. John Battelle är som grundare av Wired och The Industry Standard samt författare till boken ”The Search” mer än väl insatt i digitala medier, sökmotorekonomin och annan utveckling i Internets absoluta framkant. Det finns förståss de som kan betydligt mer än John, men för intressant och välskriven rapportering från ett riktigt brett spektrum är detta rätt person att följa.

6. Jennifer Laycock driver The Search Engine Guide och är även författare till e-boken ”Small Business Guide to Search Engine Marketing”. Som namnet på boken antyder brinner Jennifer för de små affärsmöjligheterna på webben, och temat på bloggen och i forumet är därför ofta hur egenföretagare kan dra nytta av webbens möjligheter, allt från SEO och affiliateprogram till ”online reputation”.

7. Jennifer Slegg har hittat sig en egen liten nisch, nämligen att vara först och veta mest om nyheter som rör kontextuell annonsering. På denna Jennifers blogg, ”JenSense” ska man hänga om man vill läsa om ersättningsmodeller, ”Click Fraud” och nya annonsformat hos Google Adsense, Yahoo Publisher Network och andra jättar.

8. Matt Cutts är ”GoogleGuy”. I takt med att Google växte sig enormt och skriken efter information från webmasters och likasinnade blev allt högre behövde företaget någon som talade till dem på deras egen nivå. Googleguy dök upp på forum och svarade så korrekt och sakligt på frågor som han förmådde – Google står ju inför det ständiga dilemmat att man ofta inte är det minsta intresserad av att släppa den information som så hett efterfrågas. Matt Cutts är och förblir Googles främsta talesman mot massorna.

9. Rand Fishkin (eller ”randfish”) är en av profilerna bakom SEOmoz och något av en världskändis inom sökmotoroptimeringens värld. Känd talare såväl på SES som på diverse olika forum. Producerar alltid otroligt kvalitativa verktyg och artiklar.

10. ??? – Vem tycker du är tongivande och/eller framgångsrik inom ämnen som SEO, SEM, inkomstströmmar, bloggning och dylikt?

Jag ger bort ett gratis exemplar av ”The Search” eller ”The Long Tail” till den som enligt mitt tyckte lämnar bästa förslag på 10:e platsen.

6 svar to “10 Personer…”

 1. Marcus Westberg 8 augusti, 2006 den 07:42 #

  En som jag gillar och skulle kunna sätta som nr 10 är ”John Scott” från v7n.com

  Han är inblandad i mycket och har en förmåga att bli omtalad och synas väldigt mycket.

 2. Kal Ström 14 augusti, 2006 den 10:55 #

  Jag skulle vilja lägga till Steve Gillmor, men det är mer hans podradioprogram Gillmor Gang jag gillar än hans blogg. Och måste det vara en blogg kan det väl vara Michael Arrington.

 3. Redaktören 17 augusti, 2006 den 10:37 #

  Hej!

  John Scott känns som ett utmärkt förslag på plats 10! jag föredrar detta framför andra förslag då jag främst letade efter någon inom de gebiten jag nämnde.

  Marcus, en bok kommer på posten!

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 företag i Europa… - 8 augusti, 2006

  […] Högst slumpmässigt apropå min “10 personer“-lista tipsar Henrik Torstensson om 10 växande Internetbolag i Europa. Två svenska entreprenörer är med på listan, trots allt gnäll om den saken här hemma. […]

 2. Vinn en bok…! - 14 augusti, 2006

  […] Fylld av besvikelse (:-)) vill jag slå ännu ett slag för min artikel om “10 inflytelser personer” inom områden som SEO, SEM och affiliateprogram. […]

 3. Danny Sullivan lämnar Search Engine Watch - 30 augusti, 2006

  […] Danny Sullivan, redaktör på Search Engine Watch (SEW), och en av personerna på min top-10-lista, lämnar sitt uppdrag. Bakgrunden är att han inte lyckats komma överens med webbplatsens nya ägare (sedan ett år) om någon form av delägarskap. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: