”Ubernyms” – Praktisk plugin för WordPress

27 Jun

Vissa bloggar, exempelvis denna, innehåller gott om förkortningar och ”fikonspråk”, som för nybörjan kan vara svåra att förstå.

Jag vill med anledning av det passa på att tipsa om en trevlig plugin till WordPress kallad ”Ubernyms”. Ubernyms arbetar med automatisk textersättning och har ett antal olika funktioner.

Den funktion jag själv letade efter och hittade i Ubernyms är möjligenheten att skapa automatiska HTML-taggar för förkortningar (abbrevations). Det innebär att jag i Ubernyms kan ange exempelvis ett antal förkortningar och dess betydelse. När jag sedan skriver den förkortningen, exempelvis SEO eller PPC, så omges ordet med en HTML-tag med den effekt du kan se här i texten.

Jag har i denna text valt den enklaste varianten, det går även att få en betydligt mer avancerad ”tooltip” med bakgrunder, utförligare beskrivningar och bilder.

Förutom ersättningen för förkortningar så kan även vissa texter ersättas med länkar, som jag i denna text gjort med ”Ubernyms”. En viss text även ersättas med en helt annan. Länkningsfunktionen går hyffsat lätt att anpassa så att man får en wiki-liknande funktion med automatiska länkar till sidor i den egna bloggen.

Pluginen har gott om inställningsmöjligheter och det går enkelt att anpassa CSS m.m. för önskat utseende.

Den enda tråkiga buggen står kommenterad i koden:

<!–<a[^<]*) because it only does reverse lookups that are fixed width.need to improve this so links don’t end up inside links, but PHP regex doesn’t support (?”,

Detta påverkar exempelvis nedanstående, där hela raden egentligen är en länk….


Ubernyms för WordPress

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: