Recension av ”The Search”

25 Jun

thesearch_book.jpg”The Search” är en bok om att söka, en bok om sökmotorer och kanske framförallt, en bok om fenomenet och företaget Google.

Boken är skriven av John Battelle, medgrundare av Wired och grundare av The Industry Standard, och är baserad på över 350 intervjuer med tungviktare, tyckare, riskkapitalister och ingenjörer inom Internetindustrin.

”The Search” berättar stora drag historien om sökmotorföretagen i allmänhet och Google i synnerlighet. Bokens 11 kapitel är uppbyggda kring tiden före Google, Googles exceptionella utveckling och vad som kommer härnäst. Berättelsen mixas med relevanta avstickare till resonemang kring tekniska frågor och till, för många av oss okända entreprenörer, som i skymundan spelat en enorm roll i utvecklingen av dagens sökmotorindustri.

För mig som fascineras av såväl tekniken bakom sökmotorn, såväl som av den ekonomiska modellen som driver dessa företags [historiskt sett helt unika] vinster och tillväxt var detta en nära nog perfekt bok att läsa. Battelle har den mycket tilltalande kombinationen av tekniskt kunnande kombinerat med insikt i både ekonomi och markandsfrågor (Precis den person man förväntar sig startar ovan nämnda publikation…).

Battelle börjar sitt första kapitel med att berätta om Google Zeitgeist och vad han kallar för ”The database of intensions”. Han menar med detta summan av alla miljonstals frågor som dagligen ställs mot sökmotorernas databaser.

Om man kunde sammanställa och förstå dessa i frågor i sitt större sammanhang så har man i någon mening den ultimata källan till information om vårt samhälle, så som det ser ut vid en given tidpunkt. Vad oroar vi oss för? Vad vill vi köpa? Vad letar vi efter? Vilka är våra värderingar?

Just Google Zeitgeist tar Battelle upp som ett banalt men ändå tydligt exempel på hur mycket information om vad som sker i vår värld som kan utläsas ur sökmotorns inre. Och om vi till fullo bemästrade denna information, hur mycket pengar skulle man inte kunna tjäna på det…?

Härifrån är det lätt att glida in på en av de andra huvudpunkterna som Battelle lyfter fram bra: Det faktum att enbart en sökmotor i sig är mycket svår att tjäna pengar på. Även med en unik teknologi finns det inga [riktigt stora] pengar att tjäna på att exempelvis sälja eller hyra ut sin teknik till andra bolag, vilket för övrigt var Googles ända och klart blygsamma inkomst under en förvånansvärt lång period.

Nej, istället är det just informationen i ”the database of intentions” som leder fram till affärsmöjligheter och dessa är, som det har visat sig, ofta helt fenomenala ur ett ekonomiskt perspektiv.

Något som gör boken extra läsvärd är att det knappast är en berättelse sponsrad av just Google, även om en viss beundran för bolaget kan märkas mellan raderna (Men säg den som inte…) . Boken tar upp massiva utmaningar som bolaget står inför såväl som den speciella företagskulturen och den nära nog maniska kulten kring grundarna Larry Page och Sergey Brinn.

Sammanfattningsvis. För den som intresserar sig både för affärsmodellen och tekniken (och kanske i den ordningen) bakom sökmotorindustrin är detta definitivt en bok värd att läsa! I mångt och mycket är det historia som beskrivs, så se det som en spännande skönlitterär bok bredvid sommarens övriga.

”The Search” finns att köpa på Amazon och Bokus. ISBN 1591840880

För en bra överblick, läs även Table of Contents

2 svar to “Recension av ”The Search””

Trackbacks/Pingbacks

  1. 10 Personer… - 7 augusti, 2006

    […] 5. John Battelle är som grundare av Wired och The Industry Standard samt författare till boken “The Search” mer än väl insatt i digitala medier, sökmotorekonomin och annan utveckling i Internets absoluta framkant. Det finns förståss de som kan betydligt mer än John, men för intressant och välskriven raportering från ett riktigt brett spektrum är detta rätt person att följa. […]

  2. Inlägg nummer 100! - 21 augusti, 2006

    […] Recension av “The Search” […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: