Har du hamnat i ”sandlådan”?

19 Jun

Har din nya webbplats plötsligt försvunnit från Googles sökresultat? Hamnar den orimligt långt ned för vissa sökord men inte för andra? Då kan du ha hamnat i Googles ”sandbox”, eller sandlådan.

Robert Taft har utvecklat ett användbart litet verktyg som gör det möjligt att söka med Google, men utan ”ett antal filter”. Hamnar din webbplats högre upp med Roberts sökverktyg än annars? Då kan du se det som ett troligt tecken på att Google av olika anledningar nedvärderar din webbplats.

Vad är sandlådan? I takt med att försöken att snabbt hamna högt i Google sökresultat SERP (Search Engine Result Page) blir allt fler, tros Google ha utvecklat en uppsättning filter för att stoppa allt för aggressiva webbplatser från att snabbt nå toppositioner i sökresultaten.

Detta kan exempelvis fungera så att en webbplats med för hög nyckelordsdensitet tas bort för just det nyckelordet. Andra möjliga orsaker är att en webbplats fått för många inlänkar för snabbt, eller att domänen är för ny för att anses ”trovärdig”.

Google själva har givetvis inget intresse av att förklara hur denna algoritm fungerar, eller ens berätta om den existerar. Begreppet ”sandbox” har istället myntats i SEO-kretsar av insatta människor som tycker sig kunna se tecken på att vissa webbplatser oförklarligt nedvärderats i Googles index, för att sedan återkomma efter några månader.

En teori är just att en webbplats hamnar i sandlådan under en längre, men begränsad till, och att vissa saker måste inträffa (eller inte inträffa) under denna period för att webbplatsen åter ska behandlas ”som vanligt”.

Om din webbplats verkar ha hamnat i Googles sandlåda finns det förståss inget du kan göra. Den vanligaste teorin är just att webbplatsen måste ”bevisa sitt värde”. Fortsätt därför att publicera kvalitativt material, följ de riktlinjer för sökmotoroptimering som anses accepterade, och vänta.

Mer information om sandlådan finns att läsa bland annat på SEOmoz och SEO-Forum.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: