Funderingar kring eBay AdContext

15 Jun

Det har skrivits en del om eBay:s nya kontextuella annonsprogram med namnet AdContext. Programmet kommer att visa kontextuella annonser med produkter från eBay:s pågående auktioner.

Ett kontextuellt annonsprogram avgör automatiskt vilken typ av innehåll en webbsida innehåller och visar annonser som matchar detta innehåll.

Programmet har hämtat inspiration från framgångarna med Google Adsense och Yahoo Publisher Network (YPN). Det som framförallt skiljer AdContext från dess kusiner är ersättningsmodellen.

Ersättning utgår till publicisten när en besökare klickar på en annons och därefter i slutändan vinner den aktuella auktionen på eBay. Ersättningen för publicisten blir 35-60 procent per försäljning.

Ersättningsnivån kan låta attraktiv, men vid en närmare fundering kan man överväga följande:

  • Hur stor är chansen att just den som klickar vinner auktionen? Programmet kan säkert uppnå hög CTR, men sedan ska den alltså delas med antalet budgivare per annons för att få ett realistiskt värde.
  • 35-60 procent gäller förståss inte det totala försäljningsvärdet utan baseras på den provision som eBay får efter avslutad försäljning. Detta kan förståss även bli en hel del pengar på dyrare objekt.

Min personliga gissning är att programmet blir framgångsrikt, men knappast den breda inkomstkälla för inkomstwebbplatser som exempelvis Adsense blivit.

Mer om AdContext hos CNN
.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: