Snabbguide: Google Sitemaps för snabbare indexering

13 Jun

Google Sitemaps är en tjänst för webmasters från Google med några månader på nacken. Tanken med Google sitemaps är att placera en karta över din webbplats som Google känner till, och Googles indexerare kan sedan snabbt hitta till alla dina sidor för att lägga in dem i sitt index.

Tjänsten ska förståss alltså gynna båda dig som webbplatsägare och Google. Du får din webbplats snabbt och korrekt indexerad, och Google får en mer komplett sökmotor. Nyttan med sitemaps diskuteras i SEO-kretsar, men min personliga erfarenhet är att det snabbare upp indexeringen av en webbplats att använda Google Sitemaps. En av mina nya webbplatser saknades under flera långa veckor i Googles index, men 24 timmar efter att jag lagt till en sitemap så fanns samtliga sidor indexerade.

Självklart gör tjänsten ingen skillnad för hur sökmotorn faktiskt rankar dina sidor, det hjälper den enbart att hitta dem snabbt av avgöra vissa andra parametrar.

När din webbplats väl blivit indexerad erbjuder Google sitemaps även en uppsättning statistik som kan vara till stor nytta om du saknar andra verktyg för detta. Exempelvis kan du se vilka sidor som Google inte kunde hitta och varför – en möjlighet för dig att identifiera och korrigera eventuella felaktiga länkar.

Härutöver kan du också se statistik från genomsökningen av din webbplats. Mest intressant, om du aktivt arbetar med sökmotoroptimering, är kanske informationen om vilka ord som är vanligast förekommande på din webbplats och i länkar till din webbplats.

För att använda tjänsten registrerar du dig först på Google Sitemaps hemsida, du kan om du vill använda ett existerande Googlekonto.

När du väl skapat ett konto börjar du med att lägga till en ny webbplats. När du gjort detta får du fortsatta instruktioner om hur du ska fortsätta. Det första som ska göras är att bekräfta att du äger webbplatsen du vill få indexerad. Detta görs genom att skapa en fil, som Google väljer namnet på, på din webbplats och ber tjänsten att verifiera filen.

När din webbplats är verifierad kan du skapa en nya sitemap för din webbplats. Denna kan skapas i en rad olika format men enklast för dig som inte redan tidigare har en är att använda Googles eget XML-format. Ett exempel på hur en sådan XML-fil kan se ut visas här.

Vissa av dessa fält är frivilliga, men att för varje url ange en adress är förståss obligatoriskt. Du kan även hinta Google om hur viktiga en sida är eller hur ofta den uppdateras. Prioriteten du sätter på en sida ska dock inte överskattas. Att sätta högsta poäng på samtliga sidor gör ingen skillnad, utan måttet är enbart relativt.

För dig som bara har eller och skapar en hanterbar mängd nya sidor går det förståss bra att uppdatera innehållet i din webbplatskarta manuellt. Om man däremot skriver mycket eller har en webbplats med mycket dynamiska sidor kan det vara omöjligt att hantera sin sitemap manuellt.

För dig med en blogg som använder wordpress finns det en plugin. Marcus Westberg har en utmärkt artikel om hur du installerar och använder den här.

Google erbjuder själva ett verktyg skrivet i Python som du kan använda om du har möjlighet att köra script på din webbserver.

Ett gratis och webbaserat verktyg för att skapa en Google sitemap hittar du här.

Ett svar to “Snabbguide: Google Sitemaps för snabbare indexering”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Inlägg nummer 100! - 24 augusti, 2006

    […] Google Sitemaps för snabbare indexering […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: