Så blir din webbplats lönsam, del 5 – ”Working you ads”

12 Jun

Arbetet med att skapa och behålla inkomstströmmarna till en webbplats slutar aldrig. Faktum är att så länge du inte anställer någon att hjälpa dig så kommer du få acceptera arbetet med de mer tekniska och markandsmässiga delarna av en webbplats. Troligen behöver du också vara ganska intresserad, men annars vore du väll inte här. 🙂

Men glöm aldrig ditt innehåll! 80% innehåll och 20% ”markandsföring och övrigt” tycker många erfarna heltidsbloggare fungerar bra.

Under dom första månaderna med besökare handlar mycket om att (förståss) skriva material och att experimentera med och optimera sina annonser. Det finns hela kurser i hur annonser från Adsense bäst ska placeras på en webbsida och faktum är att det gör stor skillnad!

Din ”actionplan” för de första månaderna blir därför

  1. Vilka annonsprogram tror du på? Vilka går bäst att kombinera och hur?
  2. Prova ett annonsprogram i taget, under en bestämd period, förslagsvis en vecka, mäter du inkomster, CTR (Click Thrue Ratio – klickfrekvens) och andra intressanta faktorer.
  3. Fortfarande med samma program, undersök på vilka sätt du kan förändra annonsernas position, färgsättning och övriga faktorer i hur de smälter in (eller sticker ut!) på din webbplats. Vänta och mät. Var resultatet bättre eller sämre?
  4. Upprepa från punkt 2. Prova ett helt nytt program enskilt och sedan eventuellt i kombination med de tidigare. Ett program kan visa sig ge betydligt sämre betalt i vissa kombinationer, än ensamt.

En fråga som många nya användare av Google Adsense och andra PPC-program ofta ställer sig är om annonserna bör sticka ut från din webbplats, eller smälta in och ge mer ett intryck av att höra till innehållet. Det finns inte ett enda svar på den frågan, men min personliga erfarenhet är att det ofta lönar sig att låta annonserna smälta in. Jag kommer skriva mer om hur du optimerar dina Adsenseannonser inom kort.

Generellt för alla typer av annonsprogram gäller att skriva innehåll som gör att annonserna skapar mervärde för besökaren. Detta gäller särskilt där din inkomst beror av att användaren faktiskt ska köpa något eller utföra motsvarande prestation.

Ytterligare ett tips är att föredra textbaserade annonser framför banners. Många surfare har utvecklat en typisk ”bannerblindhet” som gör att man helt enkelt inte tittar på dem, även om de kunde vara intressanta. Möjligen går textbaserade annonser på sikt ett liknande öde till mötes, men kommer troligen att fortsätta vara överlägsna banners.

Däremot har det visat sig vara en bra idé att placera textbaserade PPC-annonser bredvid, direkt under eller direkt över en vanlig bild, som inte är en annons. Bilden ska gärna associera till ditt ämne och vara attraktiv och inbjudande i övrigt. Dessa annonser ger för många webbplatser avsevärt bättre CTR än samma annons utan bilden.

Jag kommer framöver att skriva om optimeringstips både för Google Adsense, Tradedoubler och andra program. Tills dess rekomenderar jag varmt alla att experimentera med färg och placering, särskillt på dina Adsenseannonser, om du inte provat det tidigare!

Mer information om olika affiliateprogram och hur du använder dom framgångsriskt hittar du här, bland annat en serie om alterntiv till Google Adsense.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: