Så blir din webbplats lönsam, del 4 – Inkomstkällor

11 Jun

Detta är den fjärde delen i en serie för dig som börjat fundera på om det går att tjäna pengar på din hemsida eller blogg. Tidigare delar hittar du här.

Du har bestämt dig för att skapa en lönsam webbplats, du vet hur du ska börja arbeta för att få besökare och du har dom rätta förutsättningarna. Nu, men inte tidigare är det tid att titta på verktygen för att skapa inkomster för din webbplats.

Märk väl den sista meningen ovan. Det går alltid att ”tjäna pengar” på en webbplats, men för att verkligen skapa en lönsam webbplats är ovanstående kriterier inte bara viktigast, utan också ofta svårast att uppfylla.

Jag kommer i denna artikel att fokusera på innehållswebbplatser, med detta menar jag webbplatser som förmedlar ett budskap och fokuserar på ett redaktionellt innehåll. Denna artikel är förståss även intressant för andra som vill skapa inkomstkällor på webben, men för den som säljer en produkt eller tjänst är det ju produkten eller tjänsten i sig som genererar lönsamhet. I denna artikel fokuserar jag alltså på metoder för att göra redaktionellt innehåll lönsamt.

Jag har tidigare skrivit många artiklar om olika metoder för att skapa en lönsam webbplats. Jag kommer i denna artikel att fokusera på de enklaste och vanligaste metoderna i form av affiliateprogram.

Ett affiliate, eller partnerprogram, är ett system med tre parter. Den första parten är annonsören, det företag som vill sälja något eller förmedla ett budskap. Annonsören tar hjälp av en annonsförmedlare, ett företag som tar betalt på att hjälpa till med spridningen av annonserna. Den tredje parten är publicisten, i detta fall du och jag. Publicisten får betalt från annonsförmedlaren för att skapa besökare till annonsören.

Grundtanken är förståss att samtliga tre parter ska tjäna pengar på upplägget. Annonsören och publicisten hade troligen inte fått kontakt utan hjälp av annonsförmedlaren, och båda tjänar pengar på samarbetet, via ökad försäljning respektive provision på försäljningen. Annonsförmedlaren tjänar pengar på att förmedla samarbetet och gör ofta det via provision, ungefär som publicisten.

Det största och mest kända affiliateprogrammet på webben är med säkerhet Google Adsense. Programmet baseras på att du som publicist har möjlighet att visa annonser på din webbplats, likt den som visas till vänster om detta stycke. Google är annonsförmedlare och annonsörerna är företag som valt att annonsera via ett annat program, Google Adwords. Det är dessa annonser du även kan se till höger om sökresultaten när du söker på Google.

Google Adsense ett ett så kallat kontextuellt annonsprogram. Det innebär att annonserna som visas på din webbplats automatiskt kommer att anpassas efter typen av innehåll på din webbplats. Detta avgörs av Google och du kan enbart påverka vilka annonser som visas genom innehållet på respektive webbsida.

Adsense har framförallt blivit populärt på grund av följande faktorer

  • Programmet är lätt att komma igång med och använda.
  • Programmet ger ofta bra avkastning, bland annat på grund av att annonserna går att anpassa till din webbplats utseende och på grund av den mycket stora basen av annonsörer.
  • Utbetalningar kan ske båda via check och till bankkonto och drivs av en mycket etablerad annonsförmedlare, Google.

Du kan komma igång med Adsense här.

Andra kända affiliateprogram är exempelvis de från Amazon.com och Tradedoubler. Amazon och andra program skiljer sig från Adsense på så sätt att du ofta enbart får betalt vid en försäljning av en produkt eller liknande som du hänvisat till. Dessa affiliateprogram ställer ofta högre krav på dig som annonsör för att du ska tjäna pengar på programmen.

Det finns ett mycket stort utbud av affiliateprogram du kan använda dig av för att tjäna pengar på dinn webbplats.

Några program för svenska webbplatser utöver Google Adsense:

  • Tradedoubler – Erbjuder båda annonser som betalar på klick och per avslut
  • Double – Annonser som betalar per klick och per avslut
  • Zanox – Annonser som betalar per klick och per avslut

Det finns även en rad andra program, vissa kräver att din webbplats är på engelska. Här är några exempel:

För dig med en blogg är Blogads ett intressant alternativ.

Vilka program som fungerar bäst på din webbplats beror på din publik, ditt område, utseendet på din webbplats och mycket, mycket mer. Det bästa tips jag kan ge är sammanfattningsvis att prova ett stort antal program och börja experimentera. Ändra, notera och ändra igen. Ju mer tid du lägger på att testa olika annonsplaceringar, format och kombinationer, desto mer framgångsrik kommer du att bli.

I nästa del av denna serie skriver jag om hur du kan arbeta med olika affiliateprogram för att maximera dina inkomster.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: