Så blir din webbplats lönsam, del 3 – Innehåll med potential?

8 Jun

Detta är den tredje delen i en serie för dig som precis börjat fundera på om det går att tjäna pengar på din hemsida eller blogg. Första och andra delen hittar du här och här.

I tidigare delar har jag skrivit om vikten av bra innehåll och övergripande om tekniker för att få besökare. Ytterligare en viktig del i förberedelserna för att skapa din nya webbplats är att ställa sig frågan – Lämpar sig mitt innehåll för att tjäna pengar på?

För att svara på den frågan behöver du i första hand fundera på vilka metoder du avser använda för att tjäna pengar på din webbsida. Den vanligaste metoden för innehållsbaserade webbplatser (exempelvis bloggar) är annons- och affiliateprogram av den typen som jag skriver mycket om på denna blogg. Dessa program kan oftast delas in i någon av följande kategorier:

  • Du får betalt per klick (Pay Per Click – PPC), exempelvis via Google Adsense.
  • Du får betalt när någon först klickar och sedan gör ett köp (Pay Per Sale – PPS) eller annan typ av avslut (Pay Per Lead – PPL) hos annonsören.
  • Du får betalt för att upplåta någon form av annonsutrymme på din webbplats.

Den tredje typen av inkomster ovan är ofta den mest attraktiva i början. Man vet vad man tjänar, och det spelar egentligen ingen roll hur många eller vilken typ av besökare du har, eller vilket innehåll du har. Ofta kan man dock inte få ett fördelaktigt avtal av denna typ utan att först ha erhållit någon typ av status. Du kan exempelvis inte sälja textlänkar utan bra Page Rank, eller sälja bannerplats utan att kunna visa på många besökare.

Även om denna typ av inkomster verkar attraktiva i början saknar dom ofta riktig potential för en enskild webbplats. För att få riktigt mycket betalt på detta sätt behöver en enskild webbplats dra exceptionellt mycket besökare, vilket för de flesta inte är fallet.

Här blir istället de två första typerna av inkomster ovan attraktiva. Om du har kvalitativ trafik, det vill säga besökare som verkligen är intresserade av ditt innehåll, ger ofta dessa typer av program betydligt bättre avkastning. Dessutom har dom den egenskapen att inkomsterna tenderar att öka nästan linjärt med dina besökare.

Denna typ av program är också helt dominerande bland mindre webbplatser, men precis som det finns stor potential och många fördelar finns det också svårigheter.

Enkelt uttryckt kan principen för denna typ av program sägas vara, att ju mer kvalitativ trafik din webbplats har, desto mer tjänar du på PPC och PPS/PPL. Det finns en uppsjö av andra faktorer som jag behandlar i nästa avsnitt, men denna princip är vägledande.

Och det är nu vi kan återgå till den ursprungliga fråga – Lämpar sig mitt innehåll att tjäna pengar på?

För att dina besökare ska vilja klicka på länkar till, eller handla från dina annonsörer, måste annonserna vara relaterade till ditt innehåll. Ännu lämpligare är det om ditt innehåll kan få dina besökare att vilja klicka på annonserna.

Som ett enkelt exempel kan nämnas en blogg om miljö och miljöbilar. Det kommer definitivt finnas annonser för bilar att visa, men hur många av dem är miljöbilar? Och hur intresserade är egentligen dina besökare av att köpa en bil? Bloggen uppfyller det första kriteriet – det finns annonser, men inte det andra – ditt innehåll anspelar inte på rätt sätt till produkterna.

En annan blogg om digital fotografering är bättre. Det finns gott om annonser att visa, och efter att du skrivit en recension av digitalkameror ligger det mycket nära till hands för att klicka på en produktlänk och läsa mer. Bloggen uppfyller båda kriterierna ovan.

Ytterligare ett område att beakta är hur bred eller smal din nisch är. På en hemsida om mode kommer troligen minst hälften av dina annonser att gälla damkläder. Överväg istället att skapa två webbplatser, en du du skriver om herrmode och en om dammode.

Slutligen missar man ofta en av de viktigaste faktorerna, storleken på din läsarkrets. Den potentiella mängden besökare sätter ofta den övre gränsen för hur lönsam din webbplats kan bli, och man kan aldrig räkna med att få samtliga potentiella besökare. För vissa ämnen, exempelvis bilar och mobiltelefoner är svenska läsare en fullt tillräcklig (och mer lämpad!) bas, medan för ett ämne som det jag skriver om i denna blogg är för smalt för att vara lönsamt enbart med svenska läsare.

Sammanfattningsvis så bör du undersöka om din webbplats uppfyller följande kriterier:

  • Finns det en annonsmarknad relaterad till ditt innehåll?
  • Handlar ditt innehåll om sådant som gör att besökaren vill handla eller klicka?
  • Hur stor är din läsarkrets? Kan du rimligen tjäna tillräckligt med pengar på den?
  • Hur smal är din nisch? En smalare nisch ger bättre avslutsfrekvens, en bredare ofta sämre.
  • Hur stor är konkurrensen på ditt område? Hård konkurrens ger säkerligen lägre inkomster för dig.

Kan du inte bocka av tre eller fler kriterier ovan bör du fundera på om din webbplats är lämplig för ändamålet. Att skapa och utveckla en kvalitativ webbplats tar mycket tid och du vill inte börja fundera på dessa frågor halvvägs.
OBS! Du kan alltid tjäna något. Ovanstående riktlinjer gäller enbart för att skapa en webbplats med god inkomstpotential.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: