Så blir din webbplats lönsam, del 2 – Besökare

7 Jun

Detta är den andra delen i en serie för dig som precis börjat fundera på om det går att tjäna pengar på din hemsida eller blogg. Den första delen hittar du här.

Besökare. Detta enkla och banala ord. I själva verket handlar nästan allt i denna bransch om besökare idag. Din idé kan vara hur strålande som helst, dina texter utmärkta. Men om ingen ser dig har du i detta perspektiv inte uppnått något.

”Tack och lov” är det tyvärr nästan omöjligt att inte bli hittad på nätet i dag. En enda rad i någon loggfil på en server och du kan vara säker på att en sökmotor hittar din webbplats till slut. Den andra sidan av myntet är förståss den motsatta – i det gigantiska brus av information som finns på nätet idag handlar det om en ständig tävlan för att sticka ut och höras, inte försvinna bort i bruset.

Låt oss börja i den tråkiga ändan. Allt eftersom konkurrensen hårdnar, och det finns pengar att tjäna, möter nya idéer för att synas ständigt dagens ljus. Fusk, spam, robotar och i förlängningen rent olagliga metoder finns att tillgå. Många av dem fungerar.

Sökmotoroptimering, som är ett av de hetaste ämnena på webben idag, ligger hela tiden på gränsen. I grunden handlar det ju trots allt om att förstå, och utnyttja det sätt som sökmotorerna arbetar på. Här är etikens gränser hårfina.

Ingen kan förståss styra ditt beslut om vilka metoder du använder för att nå dina mål, på Internet precis som i alla annan verksamhet, men i denna artikel väljer jag att fokusera på de traditionella och ”renhåriga” metoderna. Jag kommer att behandla nedanstående områden relativt kort. Det finns, nära nog bokstavligen, oändligt mycket att säga om varje rubrik.

Innehåll

Detta ämne avhandlade jag kort i mitt första inlägg. Utan ett värdefullt innehåll går det förvisso att tjäna pengar, men ofta så vill inte riktigt tjänsten/webbplatsen/bloggen riktigt lyfta och få fart, det som så fantastiskt kan hända välgjorda sidor på nätet.
Bra innehåll på webben har på många sätt likheter med bra material utanför webben, men även stora skillnader. Två av dessa är:

  • Du har ett fåtal sekunder på dig att fånga besökarens intresse. Detta är lättare att surfa vidare än att lägga ifrån sig en tidning.
  • Redaktionellt material på webben måste uppdateras och förnyas ofta.

För dig som skriver en blogg har som vanligt Darren Rowse mycket information om hur du skriver framgångsrika blogginlägg.

Sökmotoroptimering

Dagens sökmotorer har mycket komplicerade algoritmer och mekanismer för att hitta, klassificera och rangordna allt material som dom hittar på webben. Sökmotoroptimering, eller Search Engine Optimization – SEO, är kunskapen om hur dessa algoritmer fungerar och tekniken för att utnyttja dem. Målet är att agera så att den hemsida man försöker optimera blir betraktad på ett så fördelaktigt sätt som möjligt av sökmotorn.

Vinsterna av framgångsrik sökmotoroptimering är enorma. Att för vissa nyckelord hamna på plats 1 – 3 i Googles index innebär för attraktiva ord tiotusentals besökare per dag. För placeringar lägre än 3 sjunker effekten snabbt, och för många mindre näringsidkare är placeringen hos Google avgörande för deras verksamhet.

Tack vare bra programvara för att skapa webbsidor och bloggar, och även bättre sökmotorer, så har optimeringen av koden på din hemsida sakta blivit allt mindre viktig (?). Istället har antalet andra sidor som länkar till din fått en ökad betydelse och diskuteras ständigt. Det inte bara byts, utan köps och säljs länkar i syfte att få så hög länkpopularitet som möjligt.

Som tidigare nämnts finns det en uppsjö av material att läsa. För att göra svårt svårare är dessutom sällan de mest framstående tyckarna helt överens. En utmärkt grundläggande guide finns dock här. För information om sökmotoroptimering rekommenderar jag min länksida.


Att synas ”i rätt kretsar”

Att synas på rätt plats är lika viktigt på webben som i övriga livet om man vill sälja eller marknadsföra något. Att aktivt medverka i olika forum, svara på frågor och ge råd, har därför blivit allt vanligare för den som verkligen månar som sina besökare. Som enskild näringsidkare med sin inkomst på webben kan detta visa sig vara en mycket viktig syssla.

Ett aktivt nätverkande har också den fördelen att det tenderar att även bygga fler inlänkar till din webbsida, från forum och bloggar. Men minst lika viktigt är det rykte du skapar, som ger båda direkta potentiella köpare men även möjlighet till rekommendationer mellan människor som är intresserade av ditt område.

Att bygga ett nätverk och ett gott rykte är inte alltid lätt och tar lång tid. Här begår många ivriga nybörjare ett misstag, som jag själv fortfarande stundtals begår.

Eftersom allt går fort på nätet, tenderar man att stressa även sitt nätverks- och ryktesbyggande. Att posta foruminlägg med länkar till din hemsida (det misstaget gjorde jag igår!), eller skriva svepande svar utan att först vara etablerad och accepterad kan skapa mer negativ uppmärksamhet än positiv.

Att bygga rykte och nätverk är viktigt. Det bör göras målmedvetet och med en plan. Vilka bloggar läser jag och kommenterar aktivt? Vilka forum deltar jag i och vilken inriktning och framtoning har jag? Hur ofta kan jag delta i relation till vad det ger mig? Att ha svar på dessa frågor underlättar din strävan efter att skapa naturlig och välriktad trafik till din webbplats.

Köpa sökord

Sökmotorernas betydelse har inte bara exploderat för dem med webbplatser som syns högt upp i de organiska resultaten. Marknaden för att annonsera parallellt med de riktiga resultaten har se senaste åren ökat närmast lavinartat. Google Adwords är det vanligaste exemplet där det är möjligt att bjuda på olika sökord och på så vis få en annons visad till höger om de övriga sökresultaten.

Även fast det kostar pengar att annonsera på detta vis är resultatet inte att underskatta. Dessutom kostar många sökord mindre än man tror så länge man kan vara beredd att offra de översta platserna i listan.

Dina besökare, om du inte missbrukar ditt val av sökord, är ofta rätt målgrupp för din webbplats och har aktivt klickat på länken för att få mer information. Missbruka inte deras förtroende. Om du säljer något, anpassa den sida de först ser till ditt erbjudande, gör den attraktiv och lätt att hitta till mer information och beställning.

Det finns många tips att ge för att få optimal utdelning i sökordsannonsering, och jag kommer skriva mer om det inom kort här på bloggen.

Traditionell markandsföring

Traditionell markandsföring är förståss ett väldigt brett område och vad du har möjlighet att göra beror ofta på din budget. Dessutom tenderar dessa tekniker att inte alls ge lika god återbäring per investerad krona.

Men det skadar ändå inte att ha detta traditionella medium i bakhuvudet. Talar du på en konferens? Använder du visitkort? Går det att skicka ut billigare reklamblad? Beroende på din verksamhet så kan några extra timmar på detta område betala sig.

Genom att lära dig mer om ovanstående metoder kommer du framgångsrikt kunna skapa ett konstant och kvalitativt flöde av besökare till din webbplats.

Det viktigaste rådet jag vill ge är: Låt detta arbete ta sin tid. Det finns många misstag att göra och lite tid att tjäna på att bygga upp en popularitet som ännu inte existerar. Och ja, det gäller även på webben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: