Så blir din webbplats lönsam, del 1 – Content is King

5 Jun

Detta är den första delen i en serie för dig som precis börjat fundera på om det går att tjäna pengar på din hemsida eller blogg.

Det första steget mot en lyckad satsning på att tjäna pengar på nätet är att bestämma sig. Bestämma sig för att den webbsida man för närvarande satsar tid och energi på ska bli något lönsamt. Med lönsam kan vi mena olika saker, allt från att framgångsrikt leva på det man gör till att bara få in några kronor extra som belöning för den tid man lägger ned.

För vissa människor finns det en inneboende konflikt i att tjäna pengar på det man gör på nätet. Det finns en inställning att förtjänster i samband med en bra eller gratis tjänst på nätet på något sätt ”smutsar ner” den, skadar dess rykte eller gör den korrupt. Detta kan självklart stämma i många fall, men det är inte den typen av webbplatser jag avser när jag skriver denna artikelserie.

Med detta sagt kommer jag osökt in på det för många främsta ledordet för tjänster och innehåll på nätet: Content is King. Innehållet är så gott som alltid viktigast för en lyckad satsning på nätet!

Betydelsen av ordet innehåll varierar förståss från fall till fall. Det kan vara en söktjänst, en blogg, en butik etc. Så länge som det du erbjuder är unikt och välgjort kan du vara säker på att du tagit det största och viktigaste steget mot att tjäna pengar på din verksamhet.

Självklart går det att tjäna pengar genom att fuska med, eller helt strunta i sitt innehåll. Det finns det otaliga exempel på. Men om man försöker följa ovanstående mantra, kan jag nästan säkert säga att du undviker att skapa den typen av tjänst, utan värde för dina besökare, som jag kort nämner ovan.

Vad är bra innehåll, och hur skapar jag det? Vad som är bra innehåll i just din nish är förståss omöjligt att svara på. Jag berör frågan kort ovan med orden unikt och välgjort. Några fler tips för bra innehåll inkluderar också

  • Brinner du för ditt ämne eller tjänst? Ett genuint intresse skapar alltid bättre innehåll.
  • Har du en nisch som skiljer sig från andra inom samma område? Ditt erbjudande eller dina texter måste tillföra något intressant. Det kan vara fördjupningar, vinklingar, kloka kommentarer m.m.
  • Känner du dina läsare? Till vem vänder du dig? Är målgruppen stor, liten, homogen eller heterogen? Hur ska du skriva för att tilltala denna målgrupp?
  • Är ditt innehåll lätt att tillgodogöra sig? Format, rubriker, språk och stavning (ett av mina problem 🙂). Allt detta är viktigt för att dina besökare ska uppskatta ditt innehåll.

Det finns mycket skrivit om vad som är bra innehåll. Härmed vill jag passa på att tipsa om en av de bloggar jag själv besöker oftast: Darren Rowse har skapat Problogger, en blogg som handlar enbart om hur du kan tjäna pengar på att blogga.

Sidan vänder sig förståss främst till dig som äger en blogg, men innehållet är mycket intressant och läsvärt även för den som driver en mer traditionell webbsida eller tjänst. Darren har skrivit mycket intressant om just vikten av ett bra innehåll. Du hittar ett inledande inlägg här.

Men hur får jag besökare?
Är mitt ämne passande för att skapa inkomster?
Hur skapar jag inkomsterna?

Hur behåller jag inkomsterna?

Mer om dessa frågor i kommande delar i serien, ”Så blir din webbplats lönsam”.

Ett svar to “Så blir din webbplats lönsam, del 1 – Content is King”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Inlägg nummer 100! - 21 augusti, 2006

    […] Så blir din webbplats lönsam […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: