Komplement till Adsense – Del 3: Text Link Ads

3 Jun

Detta är den tredje delen i en serie om alternativa inkomstkällor till Google Adsense. Här finns del 1, och del 2.

Text Link Ads är ett program skapat för att köpa och sälja länkar på webben. Idéen bakom en sådan tjänst har sitt ursprung i inlänkarns betydelse för din hemsidas rank i sökmotorer – Genom att köpa länkar på webbplatser som är relaterade till din verksamhet och själva bestämma vilken länktext man vill använda går det att påverka hur webbsidan rankas i sökmotorerna för specifika nyckelord. Detta är ett klassiskt exempel på att en sådan strategi är framgångsrik (och att den går att missbruka).

För att kunna köpa länkar måste det även finnas säljare, och det är här du som ägare av en webbplats kan skapa en ny inkomstkälla.

På text-link-ads.com kan du skapa ett konto och sedan båda köpa och sälja länkar. Om du vill sälja länkar registrerar du helt enkelt en eller flera av dina webbplatser i olika kategorier och anger lämpliga beskrivningar. Dina webbplatser kommer sedan genomgå en automatisk godkännande process, mer om detta nedan.

Om din webbplats blir godkänd får du tillgång till en kod du ska klippa in på den eller de platser på din hemsida där du vill sälja länkplats. Härefter sker allt automatiskt, om någon väljer att köpa en länk på din utvalda webbsida och possition placeras länken där med automatik. Du kan dock välja om du själv ska godkänna varje länk eller om dom placeras ut direkt.

Priset du som säljare får avgörs av systemet baserat på vilken pagerank och trafik din webbplats har och hur atraktiv länkarnas placering är. Jag använder tjänsten för en webbsida med mindre än 100 besök per dag men med Pagerank 6 och tjänar då ca 30 dollar per länk och månad. Max antal länkar som kan placeras på din sida är 8.

För att det ska finnas några större vinster med att sälja länkar via Text Link Ads behöver man alltså ha en blogg eller hemsida som är ganska etablerad och med minst några månader på nacken. Ju fler mätbara kriterier för att du har en polulär webbplats (Google PageRank, Alexa Traffic Rankings etc), desto mer har du möjlighet att tjäna.

Även det automatiska systemet för godkännande av nya webbplatser sätter begränsningar. En sida utan PageRank eller som inte finns med hos Alexa avslås med automatik. Även detta gör att tjänsten lämpar sig bättre för väletablerade sidor.

Personligen tycker jag Text Link Ads är ett utmärkt system. Det är lätt att använda, även för icketekniska användare, och kan snabbt ge avkastning utan några stora insatser från din egen sida. Att det dessutom är möjligt att själv köpa länkar gör det till en mycket bra tjänst.

Ett gott råd till den som börjar använda tjänsten är att till fullo utnytja fältet för nyckelord som kan anges för varje webbplats. Många kan tänka sig att köpa länkar från sidor som bara är avlägset relaterade till deras eget område, och genom att ange fler närliggande nyckelord för din webbplats ökar du chansen för potentiella köpare att hitta just din sida i listorna.

Text-Link-Ads.com

Ett svar to “Komplement till Adsense – Del 3: Text Link Ads”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Intervju med Patrick Gavin på Text-Link-Ads - 13 september, 2006

    […] Patrick Gavin är grundare av Text-Link-Ads (aff), som jag skrivit om vid ett flertal tillfällen (1) (2). Intervjun ger svar på många centrala frågor kring processen att köpa eller sälja textlänkar via Text-Link-Ads. Själv blev jag bland annat förvånad över att PageRank inte har direkt (om än indirekt) betydelse för om en webbplats godkänns eller ej. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: