Komplement till Adsense – Del 2: Chitika eMiniMalls

1 Jun

Detta är den andra delen i en serie om alternativa inkomstkällor till Google Adsense. Här finns del 1.

Chitika eMiniMalls är ett annorlunda och intressant alternativ till Google Adsense. Företagets slogan är ”The Leader in Impulse Merchandising” vilket ochså avslöjar att programmet fokuserar på produktannonser.

Chitika har dessutom valt ett mycket spännande format på sina annonser, en slags kombination av textbaserat och bildbaserat format. Annonserna har även ett dynamiskt inslag där besökaren själv kan växla mellan olika flikar för mer produktinformation. Exempel på hur en annons från chitika kan se ut visas här nedanför och på denna sida.

chitika_examle.JPG

Om formatet är bra kan självklart diskuteras. Den dynamiska funktionen med rörliga flikar är jag inte särskillt förtjust i då jag tror det är mer än vad en något ovan nätshoppare kanske uppskattar. Kombinationen av text och bild kan dock visa sig vara mycket effektiv.

Det går, precis som med Adsenseprogrammet, att anpassa storlek och utseende på annonserna för att matcha din egen layout.

Chitika är ett PPC (Pay Per Click) program precis som Adsense, men en annorlunda egenskap är att man för varje annons kan välja om den ska vara kontextuellt anpassad till aktuell webbsida eller om annonsen ska visas baserat på ett eller flera nyckelord som du väljer själv. Detta kan tyckas som en detalj, men ger två stora fördelar:

  1. Programmet kan användas på samma sidor som du visar annonser från Adsense på om du stänger av den kontextuella visningen.
  2. Med hjälp av nyckelord kan du testa och detaljstyra vilken typ av annonser som ska visas.

Hur bra fungerar då Chitika eMiniMalls? Utifrån kommentarer i forum går det att utläsa att produkten fungerar allra bäst (naturligt nog) på webbsidor eller bloggar med ett tydligt produkt- eller prylfokus. Dessa sidor besöks av människor som oftare än andra surfare är intresserade av att köpa, eller få veta mer om en viss prodult. På denna typ av sidor finns rapporter om att eMiniMalls står för en större del av inkomsterna än Google Adsense, vilket är så gott som unikt för ett så pass litet program som Chitika.

Själv använder jag eMiniMalls på en hemsida om espresso, något som kanske kan betraktas som en ”semiprodukt” då jag delvis skriver om produkter, exempelvis espressomaskiner, och delvis om handhavande, kultur etc. På denna typ av sidor fungerar inte eMiniMalls fullt lika bra som exempelvis Adsense, men jag rekommenderar ändå människor med liknande webbplatser att själva experimentera med Chitikas program.

Sist men inte minst har programmet också några stora nackdelar. Den främsta är att programmet i nuläget bara accepterar webbplatser på Engelska. Detta är något som jag verkligen hoppas, och tror, kommer ändras framöver men hittills har det dragit ut på tiden. Chitika eMiniMalls är alltså bara intressant för dig som har en blogg eller hemsida skriven på Engelska.

Ytterligare en nackdel är att systemet för att hantera dina annonser är gammalt och förlegat. Det går dock att använda utan större problem och ska egentligen inte sätta några störra käppar i hjulen för den som är intresserad.

Utbetalningar sker per check eller via Paypal. Det senare tycker jag är en utmärkt form av betalning eftersom det är lätt att i ett senare skede säkert föra över pengar från Paypal till sitt vanliga bankkonto.

Sammanfattningsvis, så tycker jag att Chitika eMiniMalls är ett spännande anternativ till Adsense, som rätt använt dessutom inte står i konfikt med det senare programmet. Hur lönsamt programmet kommer vara beror till stor del på hur nichad och produktinriktad din webbplats är.

I del 3 kan du läsa om Text Link Ads.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: